gbox_leden



Výlet do Tisu u Blatna

Blíží se konec školního roku. Na řidičáku na 125 ještě nestihla zaschnou ani barva, ale plány veliké. S kámošema musíme o prázdninách někam vyrazit. Jeden z nich nemá na čem jet. Proto jsme se rozhodli, že se vydáme na jejich chatu, kde má zaparkovaný rodinný stroj na kterém o prázdninách jezdí po okolí. Cíl už je jasný dopravit Jawu Mustanga z Tisu u Blatna do Jičína. Datum jsme stanovili na začátek velkých prázdnin.

Sraz je v 7:00 v Jičíně před Kauflandem, kde dokoupíme zbytek zásob na cestu. Já jsem přijel jako první s 10 minutovým zpožděním. Ihned po mě přichází Martin z Jičína na jehož chatu míříme. Po té čekáme na posledního člena výpravy, který nabral při cestě z Kacanov téměř hodinové zpoždění. Před výjezdem ještě doplníme palivo.
První zastavení je pár kilometrů za Jičínem, kde Martinové doladí karburátor. Další zastávka je na hlavní silnici Jičín – Boleslav. Zde Martin dofukuje zadní kolo. Naštěstí se část úseku silnice frézuje, takže není skoro žádný provoz. Následující zastavení je v prudkém kopci za bezvýznamnou vesnicí kousek před Mělníkem. Tady jsme chvíli počkali, až vychladne motor a převodovka. Mezitím jsme zkontrolovali celkový stav motocyklu. A jedeme dál a to až do Mladé Boleslavi, kde přes hodinu bloudíme. Vše ale dobře dopadlo a šťastně jsme se vymotali ven. Po pár kilometrech se mi ukroutil náhon k tachometru, takže vzdálenost pouze odhadujeme. Kousek před Mělníkem se křižujeme se slepým ramenem řeky Vltavy
Zde zkoušíme chladit motor vodou. Je to rychlejší než čekat až vychladne, ale údajně mu to moc nesvědčí. První zastávka u benzinové pumpy je ve Slaném. Já jelikož jsem jel na motocyklu sám, tak hrdě odmítám doplnit palivo a tankuji až v Rakovníku. Tentokrát chladíme motor kompresorem na dofukování pneumatik. Příští zastávka je kousek před naším cílem. V Jabloňové aleji zahlédneme osamocenou žlutou andulku. Jeden účastník se jí snaží nalákat na rozdrcenou sušenku, ale my dva co jsme zůstali pod stromem jsme ji zřejmě omylem vyplašili. Poslední zastávka je v Jesenici. Kde se fotíme u směrovky na Blatno a Krty. Zde potkáme místního chlapa, který chce dovést kousek mimo naší trasy k bytovce, kde bydlí. Martin mu vyhoví a doveze ho na určené místo. Já s druhým Martinem po doladění odtrhu nabíráme kurs na Tis u Blatna. Cesta v táhlém kopci je úmorná a můj pionýr skoro ztrácí dech. Poslední kilometr musíme jet na nejnižší převodový stupeň. Na začátku vesnice chvíli čekáme na Martina a poté jedeme k chalupě, kde nás očekává jeho babička.
Tady se posilníme. Martin nám ukáže svého Mustanga. Podíváme se po okolí, naladíme stroje a jedeme zkusit naše výsledky na nejbližší louku. Pinckové jsou perfektně připraveny na další den.
Ráno vstáváme okolo 7 a v 8 už jsme na cestě. Z počátku mi nesvítí přední ani zadní světlo, ale po chvíli cesty postupně rozsvítí. Asi to bylo tím, že jsem parkoval přes noc venku. První zastávka je po velkém dlouhém táhlém kopci před Slaným ne benzínce, kde ochladíme naše motory. Martinovi klouže spojka na Mustangovi – takže řešíme jak nastartovat. Vše se povede a jedeme dál, jak se jen dá až pod most v Mělníce, kde jako při první cestě chladíme vodou ze slepého ramene řeky Vltavy. Příští zastávkou je Mladá Boleslav, kde všichni dotankujeme nádrže a opět ochladíme převodovou skříň našich malých motocyklů značky Jawa. Kousek před Jičínem potkáme spolužáka Daniela, jak si jede na bikoj na koupaliště do Ostružna. Martin ho naloží na pijonýra i s kolem a odveze ho k vodě.

Do Jičína jsme přijeli "moc brzo", proto jedeme na Zebín. Nejdříve jedeme ze západní strany – od kostela ve Valdicích, ale slušná cesta končí daleko vrcholu, proto na další pokusy jedeme z druhé strany někudy přes sad. Zde jsme objeli pár koleček na moto trati pro silnější motorky. Martin se několikrát pokusil vyjet na Zebín, ale neuspěl. Proto si dáme předsevzetí: Dostat pincka na Zebín. A hned máme další cíl našich výletu. Ze Zebína jedeme přez pole a nějakou vesnici a vyjedeme a silnici JičínTurnov. Martin se odpojí a jede domů do Kacanov a já s druhým Martinem jedem zpátky do Jičína. Tam se rozdělíme i my dva. Martin tady zůstavá, já nabírám směr Vojice, odkud jsem včera vyjel.
Souhrn:
Jičín-Tis u Blatna a zpět cca 392 Km
1 hodina bloudění po Mladé Boleslavi cca 25 Km
Jízda po vesnici a po louce cca 4 Km
Zebín a okolí cca 10 Km
Moje cesta z Vojic do Jičína a zpět 34 Km
Martinova cesta z Kacanov do Jičína a zpět cca 60 Km

Účastníci akce: 
Petr Bílek – Vojice (465 Km)
Martin Svatoň – Jíčín (431 Km)
Martin Vít – Kacanovy (491 Km)
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (44x):


TOPlist