Neptořebuju jednotlivé výrobce - svého koně co do výroby už mám, jedná se mi o technologii.
V podstatě jsem zažil jen plyn a klasickou elektro sklokeramiku, kde jednoznačně pro mě vítězí plyn. S indukcí nemám žádné zkušenosti, mám jen přečteno milion různých diskuzí na forech a všem možném. Jelikož nikdo ze známých indukci nemá tak se ještě zkusím optat na názory tady.
Plynovou varnou desku nebo indukční? Co na to hrnce? Jak se na tom vaří?
S bezpečností jděte do háje, každý jeden člověk na světě si musí šáhnout do ohně, na kastrol, spálenou žehličku a netvrďte mi tady že jste si nikdo nikdy na žehličku nesáhnul
Jedná se mi spíš o přednosti při vaření a údržbě(tam asi není co řešit - čištění indukce je jasné). Co na to poškrábání desky? A jaké máte z toho pocity? A co Jan Tleskač?
1 reakcí na tento příspěvek OT - plyn X indukce
Indukce je super. Plyn je super.
Jelikož se mi nechtěly tahat trubky a elektriku sem tam měl tak je to jasný ne?
Plyn má výhodu že hned hoří a hned zdechne.
Výhoda indukce že je úsporná a možu tu máčku nechat jen dojít na plotně,to na plynu nejde.
Já bych šel znovu do indukce, trubky se mi furt tahat nechce.
Na jeden plynový vařič ani na jednu plotnu dva hrnce nenarveš.
Jan Tleskač by bral indukci, napojil by na ni kolo a špalal. Než by si naprděl plyn by trvalo dýl.
Rusáci nám stejně plyn zavřou. Ber elektriku,dokud nevyhodí Dukovany a Temelín tak bude.
Naposledy editováno 12.05.2009 07:51:40
1 reakcí na tento příspěvek OT - plyn X indukce
jinak doma mám taky klasický kovový hrnce - nějaký nerez či co a dno nemagnetuje, naproti tomu starej smalťák po babičce v poho..
ale pokud jsi už přečetl milion různých diskuzí, tak bys měl mít v materiálech na různé desky jasno..
dva_hrnce>já si myslím že v tý plotně bude něco jako cívka, do který teče el.proud, vzniká elmagnet. pole a díky tomu magnetickýmu dnu to pak funguje a hřeje jestli jsem dobře pochopil princip..
jinak doma mám taky klasický kovový hrnce - nějaký nerez či co a dno nemagnetuje, naproti tomu starej smalťák po babičce v poho..
ale pokud jsi už přečetl milion různých diskuzí, tak bys měl mít v materiálech na různé desky jasno..
materiály jsou dané. musí být feromagnetické(apsoň to dno) většina titanových hrnců na tom nefičí. Pak mě zajímá když má každý materiál jinou permeabilitu jak je to s účinností. Protože je celkem jasné, že když se bude blížit relativní permeabilita "1" nebude to fungovat. Jinak řečeno, čím větší permeabilita, tím větší účinnost. Vyvede mě někdo z omylu?
1 reakcí na tento příspěvek OT - plyn X indukce
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) OT - plyn X indukce
zelda>indukce narozdil od plynu nebo elektriky vytvari teplo primo na dne nadoby, cili klidne na pulce jednotlive varne plochy muzes varit vodu a druha pulka je uplne studena. Na indukci musis mit tzv indukcni nadobi - kazde na ktere se ti chytne magnet bude fungovat. Vyhoda indukce je predevsim v daleko presnejsim ovladani teploty a predevsim v rychlosti - u profi indukci probiha regulace temer v realnem case (zapnu panvicku na max, otocim se pro nakrajene veci, hodim je hned na panev a ta uz je rozehrata). My máme doma sice plyn, ale na indukcich varim v praci (jsem kuchar) a muzu rict ze priste uz jenom indukci.
Zajímavý a každopádně užitečný názor!
Díky :) Jinak smím vědět co máte v práci za desky?
Malinko mě odrazuje cena protože u plynu se pohybuju okolo 17 000 kdežto u indukce to jde ke 40 a to je cena úplně jinde ;-;
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) OT - plyn X indukce
Dva_Hrnce> jj, v dnesni dobe uz urcite, kazdopadne do kuchyne elektriku uz nikdy, nez se to rozjede tak to trva vecnost..jedine plyn nebo indukce.
PS: Koho zajímá vaření a chce se podívat jak vypada vyssi skola, tak se prijedte v sobotu podivat do prerova na soutez Moravský kuchař 2009 (info na www.gastromorava.cz ) , pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program.
Naposledy editováno 12.05.2009 09:37:28
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) OT - plyn X indukce
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) OT - plyn X indukce
2 reakcí na tento příspěvek OT - plyn X indukce
Sklokeramika - používám jí doma 10 let, vloni když jsem se stěhovala jsem kupovala znovu, spokojenost, trochu chytrý sporák umožní programování trouby, nutno použít nádobí s rovným dnem
Indukce - nutno použít speciální nádobí, musí být magneticky vodivé, musí být označeno pro použití na indukčním vařiči, od Tefalu jsou to pouze ty nejdražší řady pánví, je nejméně energeticky náročný
Dle mého -
plyn - ani za nic
sklokeramika - ano, pravděpodobná nutná výměna nádobí
indukce - nejlepší i nejdražší, pořizovací cena sporáku a nutno počítat s pořizovacími náklady na sporák + hrnce a pánve
troubu máme elektriku, plynovou má bábí a nechápu jak to může používat, ale asi je to všechno o zvyku..
u mě momentálně plyn na vaření a troba el. , ale až budu předělávat kuchyň, tak bych taky rád plyn vyměnil za něco jinýho a budu mít to samé dilema..
kdyby ta indukce nebyla tak drahá, tak není co řešit, ale proti sklokeramice je tam ten rozdíl dost propastný.
Zegga>Plyn - brzy jsou pokroucená dna hrnců, v místě kontaktu dna s plamenem se uvnitř snáze napaluje pokrm, plastová ucha se ničí a praskají, v případě trouby většinou nepeče stejnoměrně, mě pečené v plynové troubě smrdí
Sklokeramika - používám jí doma 10 let, vloni když jsem se stěhovala jsem kupovala znovu, spokojenost, trochu chytrý sporák umožní programování trouby, nutno použít nádobí s rovným dnem
Indukce - nutno použít speciální nádobí, musí být magneticky vodivé, musí být označeno pro použití na indukčním vařiči, od Tefalu jsou to pouze ty nejdražší řady pánví, je nejméně energeticky náročný
Dle mého -
plyn - ani za nic
sklokeramika - ano, pravděpodobná nutná výměna nádobí
indukce - nejlepší i nejdražší, pořizovací cena sporáku a nutno počítat s pořizovacími náklady na sporák + hrnce a pánve
Ještě jsem neviděl, že by se na jakémkoli hrnci pokroutilo 2 a více cm silné dno Jinak plyn beru samozřejmě jen jako na vaření - ne na troubu. Každý je zvyklý na něco jiného. Já bych opravdu už za nic na světě nechtěl sklokeramiku. Dělal jsem na tom 2 roky.
Jo a jinak Tě mám pozdravovat od Michala s Kačou (červeno-fialová CBR600)
Zegga: Plyn - brzy jsou pokroucená dna hrnců, v místě kontaktu dna s plamenem se uvnitř snáze napaluje pokrm, plastová ucha se ničí a praskají, v případě trouby většinou nepeče stejnoměrně, mě pečené v plynové troubě smrdí
Pokroucená dna hrnců? Možná tak z laciných předváděček nebo od Vietnamců. U solidního nádobí naprosto nehrozí.
Proti napalování se používají rozptylovače plamene Pak se dno ohřívá stejnoměrně.
Taky nechápu, proč by se měla ničit a praskat plastová ucha. Leda když dá někdo prťavý kastrůlek na největší hořák a plameny jdou místo po dnem okolo hrnce. To už víc dává plastům zabrat prášek v myčce.
trouba JE problém - musí se v ní umět péct. S elektrikou je to jednodušší.