Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

20.9.2015 v 19:57 | Nahoru | #691
Dneska jsem opět vyrazili.. Skoro už za tmy, ale...:)




Houby a houbaři

20.9.2015 v 20:27 | Nahoru | #692
Hlásím že u nás roste bedlí až až, aspoň co sem dneska viděl při enduro poletu

Houby a houbaři

20.9.2015 v 21:07 | Nahoru | #693
Já byl s děckama v okolí Soběšic. Šel jsem pro kotrč a našel jsem hovno.
Je sucho, takže žádná sláva. Kousek od lesního potůčku, kde je trochu vlhčeji, jsme našli půl kabele babek a holubinek. Bedlu jednu malou a v modřínech 2 klouzky. Je to bída.

Večer jsem mluvil se známými a ti byly v lesích okolo Úsobí. Gample žádné, ale alespoň našli kabelu masáků.

Houby a houbaři

20.9.2015 v 21:51 | Nahoru | #694
V lese jsem neviděl ani prašivku a tento kousek rostl přímo u hřiště. Zřejmě pravidelná zálivka




2 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:07 | Nahoru | #695
Nazdar, narazil jsem na houbu, kterou u nas uplne casto nepotkavam, je to plesivka nebo obecne aspon nejaka jina jedla pychavka? Dik










(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:19 | Nahoru | #696
VeFeRák> Podle mě úplně klasická pýchavka obecná, když jsou takhle bílé, tak je baštím, zrovna včera, smažené v trojobalu .. zatím žiju
edit: teda teď koukám na velikost, tak to bude ta dlabaná?? Stejně je to jedlé :)

Naposledy editováno 21.09.2015 12:23:48

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:25 | Nahoru | #697
VeFeRák> podle mě pýchvka dlabaná, za mlada jedlá, poté hnusná
Ale při klasickém smažení se rozpadne na kaši, tak lépe smažit v obalu
Jinak jedlé jsou co vím všechny pýchavky, jen ta chuť nic moc...a pokud to má černý vnitřek, tak taky nejíst, neboť je to ve větším množství jedovatý pestřec

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:27 | Nahoru | #698
Dr.Houba> Nemohu souhlasit, pýchavky chutnají jako smažený sýr.. nebo hermelín.. jsou výborné

Jinak na dlabanou jsem se taky opravila, jsem si té velikosti všimla až později

Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:29 | Nahoru | #699
Taky bych řekl pýchavka dlabaná.
Oloupal bych to a sežral - ta "kůže" bývá dost tuhá.

1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:30 | Nahoru | #700
Díky, otrávit se ve Švédsku se mi nechce... tahle je teda řekněme ještě použitelná na řízek nebo už moc stara?

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 12:58 | Nahoru | #701
VeFeRák> použitelná, dokud jsout akhle hezky bílé, tak to jez :)

Houby a houbaři

21.9.2015 v 13:09 | Nahoru | #702
Ok, díky za pomoc

3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 14:10 | Nahoru | #703

anii píše: Dneska jsem opět vyrazili.. Skoro už za tmy, ale...:)





Jinak - zeptám se - jde s něčím zaměnit lakovka ametystová? Tahle naše byla taková světlejší, tak jsem si nebyli jisti, ale četla jsem, že to je kvůli suchu, kdy světlá - máme je tři, zhruba uprostřed..

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 14:36 | Nahoru | #704

anii píše: Jinak - zeptám se - jde s něčím zaměnit lakovka ametystová? Tahle naše byla taková světlejší, tak jsem si nebyli jisti, ale četla jsem, že to je kvůli suchu, kdy světlá - máme je tři, zhruba uprostřed..


prakticky s ničím, teoreticky s některými čirůvkami, které jsou jedlé, nebo třeba s lakovkou obecnou, která je taky jedlá...při hodně velké dávce fantazie s pavučincem fialovým nebo hercynským, také jedlými

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:15 | Nahoru | #705

anii píše: Jinak - zeptám se - jde s něčím zaměnit lakovka ametystová? Tahle naše byla taková světlejší, tak jsem si nebyli jisti, ale četla jsem, že to je kvůli suchu, kdy světlá - máme je tři, zhruba uprostřed..


Hned jak jsem tu fotku viděl, tak jsem si říkal, že jste dobří, že lakovky moc lidí nesbírá
Běžně jsou vybledlé, výjimečně až skoro do okrova, častěji na starších exemplářích.
Co se konzumace týče, doporučuju odřezat a vyhodit tuhé nohy a do smaženice případně jiné úpravy použít pouze klobouky

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:20 | Nahoru | #706
anii> co to sbíráš za prašivky!!
kurva to fialový je jedovatý už od pohledu
Houbovi a Dannymu nevěř !!. ...onehdá v hospodě mě říkali, že se tě chcou zbavit....no a jak jinak než přes houby

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:26 | Nahoru | #707
spalovac> tebe se brzo zbavíme, dáme poskokovi o 10,- Kč víc a on tě přihodí do základů

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:35 | Nahoru | #708

Danny350 píše: spalovac> tebe se brzo zbavíme, dáme poskokovi o 10,- Kč víc a on tě přihodí do základů



no joooo...ale to by musel být ukrajinec ! a takovýho neženeš

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:50 | Nahoru | #709

spalovac píše: anii> co to sbíráš za prašivky!!
kurva to fialový je jedovatý už od pohledu
Houbovi a Dannymu nevěř !!. ...onehdá v hospodě mě říkali, že se tě chcou zbavit....no a jak jinak než přes houby


Pozdě, už včera se zpracovaly jen se teď ujišťuji, pro jistotu

Naposledy editováno 21.09.2015 15:52:28

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 15:51 | Nahoru | #710

Danny350 píše: Hned jak jsem tu fotku viděl, tak jsem si říkal, že jste dobří, že lakovky moc lidí nesbírá
Běžně jsou vybledlé, výjimečně až skoro do okrova, častěji na starších exemplářích.
Co se konzumace týče, doporučuju odřezat a vyhodit tuhé nohy a do smaženice případně jiné úpravy použít pouze klobouky


Jakto, že nesbírá? Jsou to takové krásné houbičky.. ale přišly nám nebývale světlé, tak jsem si říkala, že se radši zeptám na záměnu - i když už by bylo pozdě

2 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

21.9.2015 v 17:12 | Nahoru | #711
Dokonce jsem na tu svoji jebku dostal recept na beznou upravu ve swe:
It's a mushroom and you can eat it when it is in that consistency. When it gets a bit older it dries up and will puff out its spores if you squeeze it.
In Swedish it's called smoke mushroom. Just chop it up, throw it in a hot pan with no butter. When most of the liquid is gone, add some butter and salt and serve it on a piece of bread or pour some cream in and serve it to meat.

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 17:44 | Nahoru | #712
anii> jj taky se dycky ptáme až je to sežraný, to je nejlepší

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 20:28 | Nahoru | #713

anii píše: Pozdě, už včera se zpracovaly jen se teď ujišťuji, pro jistotu


Tak sem si vzpomněla, jak jsme jednou hrdě napostovali fotku první jarní smaženice (jedno druhové) a Dr.Houba nám pak napsal, že to je ale ucháč (dle některých zdrojů jedovatý)

(reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 22:06 | Nahoru | #714
VeFeRák> Jo, hodně o nich píšou, že se mají dělat jako škvarky :)

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

21.9.2015 v 22:14 | Nahoru | #715
ZuzukiB> ano, toto jsem tu četla Každopádně ucháč je mi vzhledově tak nepříjemná houba, asi jako smrž.. že bych si na tom nepošmákla :)

Myslíte, že už rostou pýchavky obrovské?? Já mám na ní chuť ...furt .. už pár let jsem nenašla..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

22.9.2015 v 06:05 | Nahoru | #716
anii> u mě ještě neroste. Každé rok mám jednu na zahradě, touhle dobou už tam něco bývá, ale jak bylo sucho, pořádně ani tráva v které sou schovaný neroste. Loni sem teda nesklidil, sklidila sekačka, když sem se asi zasnil

(reakce na) Houby a houbaři

22.9.2015 v 07:51 | Nahoru | #717
COMATIK> Jsi tu pýchavku urazil a bude vymalováno, už nikdy nenaroste

(reakce na) Houby a houbaři

22.9.2015 v 08:21 | Nahoru | #718

anii píše: ZuzukiB> ano, toto jsem tu četla Každopádně ucháč je mi vzhledově tak nepříjemná houba, asi jako smrž.. že bych si na tom nepošmákla :)

Myslíte, že už rostou pýchavky obrovské?? Já mám na ní chuť ...furt .. už pár let jsem nenašla..


smrže jsou na rozdíl od pýchavek velice chutné houby
Jinak, ty vatovce potřebují fakt hodně vody...nám na zahradě taky letos nevyrostl....

Houby a houbaři

23.9.2015 v 12:03 | Nahoru | #719
Ale začíná se to trochu rýsovat... začaly růst alespoň falešné lišky a prašivé ryzce, ale za to včera jsem našel dva kotrče, praváka (dubáka) a koloděje jak dekl od hajzlu. Už je z nich kulajda a z kotrčů bude "dršťkotrčívka".

Houby a houbaři

23.9.2015 v 12:06 | Nahoru | #720
Včera jsem v Praze našla jenom tyhle houbičky
A vzhledem k tomu, ze pan po nich lita, tak asi dobrej matros





Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist