Téma: Vinohrad od A do Z
 
13.1.2014 v 15:25
Jak již mnozí vědí naše spotřeba vína se dostala do "červených čísel" a už nestačíme vydělávat na to co prochlastáme. A vzhledem k tomu, že jsme čirou náhodou přišli k pozemku ve vinařském kraji, rozhodli jsme se zbudovat vlastní vinici a víno si vypěstovat sami.
Nebude to tedy úplně na zoraném poli, je to vlastně původní vinohrad o který se zřejmě od převratu (tzn. cca 25 let) nikdo nestaral a dle toho to taky vypadá. Takže ještě horší než to zoraný pole. Tady na vlákně bych chtěl postupně zveřejňovat práce, tak jak budou probíhat od zkulturnění pozemku až po výrobu vlastního vína a čile o tom diskutovat s lidmi který to zajímá, čerpat zkušenosti od těch co už vědí a třeba inspirovat ty kteří sbírají odvahu do něčeho takovýho jít. Tak nám držte palce, doufáme že to nebudeme muset někde na půl cesty vzdát.

Stav ke dni 1.1.2014 pohled do jednoho z řádků z východní strany








Stav ke dni 1.1.2014 pohled do stejného řádku ze západní strany








A toto je světlo na konci tunelu






Předchozí
1... 14 15 16 17
Následující

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

15.5.2018 v 14:17 | Nahoru | #481
V prasečím chlívku se málokdy vaří aby tam byly kamna, ale třeba brutar na paření brambor tam bejt mohl...My jsme našli v bejvalý prádelně u baráku totálně očazenej strop a zdi a ptali jsme se souseda jestli jim tam někdy nechytnul kotel jak se vyvářelo prádlo, když to byla prádelka - prej nee, že to byla prádelka dokud nebyly pračky, jak se vymyslely pračky na 220V ( pračka Romo - našli jsme torzo ve sklepě ) tak to bejvalej majitel překutil na dílnu a v koutě kde nebyl komín udělal místo pro polní výheň a že to bylo vedle dveří tak tam ohřejval železo když potřeboval a kouř šel ( asi jak kdy ) ven dveřma. Já tu prádelku předělávám na letní kuchyň, ty saze jsou snad i pod omítkou. Ale cihly z bouračky bych si nechal, někde v koutě dvorka vyskládaný, jeden nikdy neví kdy je bude potřebovat .

(reakce na) Vinohrad od A do Z

15.5.2018 v 14:46 | Nahoru | #482
Bimbam> jako odrodilý moravák bys měl vědět, že takový komín je třeba na jiné zařízení a třeba i udírnu. U nás to tak bylo. Já jsem dílnu transformoval z na svou dobu luxusní konírny, další motoprostory budou stájí pro dobytek. Kdyby to viděli předci

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 11:07 | Nahoru | #483
Odrodilej úplně nejsu, já náhodou na Moravu nedám dopustit. Na minulé adrese jsem měl na vratech smaltovanou cedulu s moravskoslezskou orlicou a pod tím švabachem vyvedený nápis Moravská enkláva v Čechách , vedle byla ještě cedula Byt zvoníka Tu cedulu s orlicou mi nějaký dobrodinec ze vrat uloupil když jsme už bydleli jako dneska a tam jsem jezdil jenom jako na chalupu makat o víkendech dokud se to neprodalo - páč dva baráky mít na hrbu byť jen 35 kiláků od sebe a k tomu hypotéku, to jaksi vůbec nešlo i když jsem měl ten tři sta roků starej barák rád - i v hicech příjemnej chládek, metr čtyřicet zdi , ale topit se muselo od října do června - tož ono se stejně na šporhertu vařilo, tak to bylo fuk. Hmmm, takovéhle komínisko na destilační přístroj ? Udírnu jsem měl udělanou na hůře, prostě do širokého komína dvířka a v komíně tyč s hákama. Vynikající zařízení - protože jsem topil v kachlákách akorát dřevem - vyudilo se tam všecko dobře. Kauza prostory - já na starým baráku udělal koupelku, záchod a hlavně kovárnu z bývalé stáje. Vyšlo to naštěstí na chlup tak, že se do kovárny chodilo původním vchodem do stájí ze dvora, zatímco do hygienických místností z baráku. No, předci neměli motorky, měli koně a dobytek. Kdyby tehdá byly motorky, tak by byly dílničky a garáže už od pra pra předků

Naposledy editováno 16.05.2018 11:11:03

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 11:17 | Nahoru | #484
Eště se ale vrátím k tomu vinohradnictví - předloni jsme zasadili sazenice révy, loni to už mělo nějaké listy - ale nic moc a udělalo to asi dvaceticentimetrové šlahounky, letos to má listů už povícero ale ty loňské šlahounky (letorosty nebo co ) jsou zatím suché. Co s tím? Ušmiknout anebo počkat? Máme to jen tak u plota, čtyři rostlinky, když z teho neco bude, tak na podzimní ozobávání pár hroznů

(reakce na) Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 11:20 | Nahoru | #485
Bimbam> to by chtělo foto, jak jsou loňský suchý? Pokud by byly suchý, asi by z nich letos nic nevyrostlo...

(reakce na) Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 11:21 | Nahoru | #486
Bimbam> já vůl před 25 lety taky komíny shazoval a dnes by se na pálenicu, nebo na topení v dílně hodily, prostorů k rozletu v bývalém gazdošáku mám ještě mraky

Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 12:47 | Nahoru | #487
Danny - ony ty listy rostou na tom svislým kolku co trčí ze zeme, asi tak dvacet centimetrů je to vysoké. Dědeček co nám to víno dal byl pokusník - mičurinec a řízkoval kdeco, už se ho nezeptám co je to a co s tím jak dál , páč si před týdnem jen tak mírnyxdýrnyx umřel

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 13:37 | Nahoru | #488
68732 - jo, komínů není nikdy dost a dokud se z nich neplatí daň jak za Marie Terezie, tak ať si trůní na střeše jak chcou. Od kovárny mám komínisko že by se jím cigán protáhl a su za to rád, vezme to výheň i kamna naráz. Na bejvalé prádelce je taky jeden staříček co kóří a nekřeše a do toho mám svedený kamna z té budované letní kuchyně a z vedlejší cimry kde má Lucka "zahradní domeček" a tam už se to trochu dohaduje když se tam zatopí v "musgrávkách" a v kuchyni ve starém šporhertu Imperator. Asi ho budu muset tak o metr a půl zvednout, protože nový komín není kudy stropem prostrčit (hurdisky).

(reakce na) Vinohrad od A do Z

16.5.2018 v 14:05 | Nahoru | #489
Bimbam> zkus vložku a ty kamna minimálně metr od sebe,šikmo napojit na komín. není pravda,že prolejzák nejlíp táhne,ideál je kolatej průřez do 300mm. to už ale utáhne půl fabriky,stačí 200 mm bohatě

Vinohrad od A do Z

17.5.2018 v 11:47 | Nahoru | #490
No, na obyčejný normální kamna je opravdu nejlepší hubenej a vysokej komín, ten táhne i v létě když je vedro sám od sebe, ale kovářská výheň je docela atypický topeniště a navíc otevřený - nárazově tam letěj desítky kubíků luftu a smradů za minutu když je potřeba ohřát něco většího - tak tam je širokej průlezák dobrej. Nejmenší použitelnej komín na výheň je vnitřní průměr kolem 30 cm ať už kulatej nebo hranatej, každopádně zděnej.

Vinohrad od A do Z

21.8.2019 v 09:54 | Nahoru | #491
Tak jak to vypadá letos s úrodu? Nějak to tu usnulo))

Vinohrad od A do Z

24.8.2019 v 18:54 | Nahoru | #492
My máme na těch sazeničkách od dědečka pár kuliček, zatím je to zelené jak brčál. Ale mám slíbené od kamoša z Valtic že mi na podzim pošle nějaké dobře rostoucí stolní víno a tři sazenice jahůdkového charvátka

Vinohrad od A do Z

24.8.2019 v 19:20 | Nahoru | #493
Rane stolni odrudy pozrali spacci, vosy a vcely, pozdni ostatni jsou v pohode. Uroda stredni, uvidime jak to dozraje,. Jeste by to chtelo tak 14 dni tepla
Předchozí
1... 14 15 16 17
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist