Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 21:09 | Nahoru | #451
Dr.Houba> A důvod? Kua co to zas máš za xichta v tom avataru,to je děs

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 21:20 | Nahoru | #452
maco> důvod, ve zkratce...díky konzervativnosti Čechů ohledně kupování hub, levné výrobě z číny, polska a holandska. Ale jestli máš nějaký super nápad, klidně ho napiš a já ti vysvětlím, proč je to blbost
A ten ksicht, jedna postava ze seriálu

1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

26.11.2014 v 21:48 | Nahoru | #453
Tak bavím se o čerstvých houbách,na čínské kašlu Vidím že jsi stejně vystrašený jak jsem byl já,polské levné houby drtí český trh jsem slyšel ještě předloni nebo kdy,tak jsem si říkal seru na to a hle,co bylo tento týden v televizi,firma roku.Proč má tenhle sto zaměstnanců a 150 mega roční obrat,myslíš že ho nějak trápí Polsko,Holandsko a Čína?

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 21:57 | Nahoru | #454

maco píše: Tak bavím se o čerstvých houbách,na čínské kašlu Vidím že jsi stejně vystrašený jak jsem byl já,polské levné houby drtí český trh jsem slyšel ještě předloni nebo kdy,tak jsem si říkal seru na to a hle,co bylo tento týden v televizi,firma roku.Proč má tenhle sto zaměstnanců a 150 mega roční obrat,myslíš že ho nějak trápí Polsko,Holandsko a Čína?


ale tak ono v tom jde podnikat, to jo, ale ne díky nějakým úžasným nápadům ale prostě klasicky přes hodně práce
A určitě je trápí, holanďani jsou schopní třeba žampiony díky automatizaci pěstovat s minimálními náklady, teď technologii převádějí do polska, aby se náklady ještě dále snižovaly. A čína...čína prostě jede svoje bez omezování pravidly o životním prostředí a levnou pracovní silou. U nás můžeš něco trhnout na lokálním patriotismu, ale to je tak vše...

2 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:04 | Nahoru | #455
Však to přesně myslím,malá lokální firma nebo do sto kilometrů okruh,nepotřebuju obrat 140 milionů,mi by stačil zisk pětset tisíc ročně nebo i čtyři sta A jaká práce,já myslel že to roste samo,akurát musíš hlídat teplotu,světlo a zavlažování

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:08 | Nahoru | #456
maco> a máš to nějak rozumně spočtený?

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:08 | Nahoru | #457

maco píše: Však to přesně myslím,malá lokální firma nebo do sto kilometrů okruh,nepotřebuju obrat 140 milionů,mi by stačil zisk pětset tisíc ročně nebo i čtyři sta A jaká práce,já myslel že to roste samo,akurát musíš hlídat teplotu,světlo a zavlažování


roste samo...no, samo zhruba jako třeba obilí nebo les
spíše lehce složitěji...zkus si přečíst třeba tuhle celkem starou i když pořád aktuální knížku od Ivana

1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:16 | Nahoru | #458
Tak já vím že nějaká práce s tím bude ale furt to asi bude lepší než jít každý den na osm hodin na šichtu do továrny Jeden nebo dva zaměstnanci by to snad spravili,ne?

Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:16 | Nahoru | #459
Houbo Houbo, jestli voni na to nejdou moc vědecky

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:19 | Nahoru | #460
maco> No a máš vymyšlený, komu bys to nabídnul, za jaký ceny?

Nebo chceš prostě začít stylem "vono to nějak pude"?

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:24 | Nahoru | #461

ZuzukiB píše: maco> No a máš vymyšlený, komu bys to nabídnul, za jaký ceny?

Nebo chceš prostě začít stylem "vono to nějak pude"?


Vždycky začínáš stylem "vono to nějak pude".Nevím o nikom,kdo by začínal jiným stylem Kdyby měli všichni strach z konkurence tak to by asi nikdo s ničím nezačal

Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:29 | Nahoru | #462
Jinak se podívejte kam to dotáhli zrovna holandani s tulipánama,to je světová velmoc.Tulipán je ale čínská květina původem někdo to tady dotáh,zasadil a začal se v tom štourat a šlechtit a dneska jsou za vodou

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:30 | Nahoru | #463

maco píše: Vždycky začínáš stylem "vono to nějak pude".Nevím o nikom,kdo by začínal jiným stylem Kdyby měli všichni strach z konkurence tak to by asi nikdo s ničím nezačal


Jasně jasně, ale nesmí to "vono to nějak pude" bejt ten hlavní hybatel.
Nebo teda nevím, asi jsem konzerva

Mmch, jistě že fungující byznysy jsou zářný příklady toho, jak nějakej nápad uspěl, ale to neznamená, že uspěje každej nápad.

Naposledy editováno 26.11.2014 22:31:40

3 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:37 | Nahoru | #464
Nebo se zeptám jinak,víte o nějakým byznysu,kde lze ještě lehčeji přijít k penězům než že zasadím něco do hlíny a ono to vyroste a pak se to prodá? Já už nevím co vymýšlet,když už i to stojí za hovno tak fakt už dál nevím A když to neprodám tak to aspon můžu sežrat a nemusím utrácet za jídlo v obchodě

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:40 | Nahoru | #465
maco> Já osobně bych proti něčemu takovému neměl nic a pokud by nebyly nesmyslné ceny, něco těch hříbků třeba do omáčky koupit v únoru bude rozhodně lepší, než shánět houby čertvíodkud, nebo tam dávat mražené (i když popravdě, moc velký rozdíl to ve finále není). I když záleží na tom, zda půjdou houby "oblafnout" v tom smyslu, že při trvalém udržování potřebných podmínek porostou celý rok a nemají pevné období "vegetačního klidu" - zas tak přesně se v nich neorientuju.
Jinak je ale pravda, že je třeba chytit dobrou spotřebitelskou základnu, aby byl kloudný odbyt a to člověk málokdy zjistí v dostatečném předstihu. A zdá se, že čím dál víc lidem se začínají otevírat oči a raději např. koupí za 2.50,- opravdu čerstvé rohlíky v místní pekárně, než za 1.90,- gumáky v lidlu. Podobně se začínají rozmáhat třeba malé místní pivovary, takže taková myšlenka nebude až tak nereálná. Ale rozhodně si nenasazovat růžové popelníky a neusínat na vavřínech. A s těmi cenami by to též nemuselo být až tak horké, např. u nás máme 2km od baráku mlíko "přímo od krávy" levněji, jak tu 1.5% obílenou mrtvou vodu v krabicích. A i ten sedlák z toho má o 50% větší zisk, než z mlíka, co dodá do mlíkárny. Toť jen pár příkladů z praxe.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:49 | Nahoru | #466
J.M.K.> To je správný směr uvažování Prioritní by to bylo dodávat do restaurací,ono na jídelním lístku to hned vypadá líp,když tam bude jídlo nebo omáčka z čerstvých hřibů než ze sušených

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 22:53 | Nahoru | #467

maco píše: Nebo se zeptám jinak,víte o nějakým byznysu,kde lze ještě lehčeji přijít k penězům než že zasadím něco do hlíny a ono to vyroste a pak se to prodá? Já už nevím co vymýšlet,když už i to stojí za hovno tak fakt už dál nevím A když to neprodám tak to aspon můžu sežrat a nemusím utrácet za jídlo v obchodě


No, asi těžko se ti stane, že ti někdo bude na veřejným fóru aplaudovat za tvůj neotřelej podnikatelskej záměr... i kdybys vymyslel druhej google

e: dodávání do hospod? Buďto bys dodával velkoobchodníkovi (dělá už tamta firma z odkazu) nebo tě to bude stát brutální náklady na dopravě.

Ale prostě záleží, jak to máš spočtený. Musíš sem napsat, že to máš spočtený a vychází to super. Jinak parťáka neseženeš

Naposledy editováno 26.11.2014 23:00:40

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:04 | Nahoru | #468

maco píše: Nebo se zeptám jinak,víte o nějakým byznysu,kde lze ještě lehčeji přijít k penězům než že zasadím něco do hlíny a ono to vyroste a pak se to prodá?



Jo jako u nás zemedělství obecně vzkvétá, páč to vlastně všechno roste samo a pak se to jen prodá.

Naposledy editováno 26.11.2014 23:05:17

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:05 | Nahoru | #469

maco píše: Nebo se zeptám jinak,víte o nějakým byznysu,kde lze ještě lehčeji přijít k penězům než že zasadím něco do hlíny a ono to vyroste a pak se to prodá? Já už nevím co vymýšlet,když už i to stojí za hovno tak fakt už dál nevím A když to neprodám tak to aspon můžu sežrat a nemusím utrácet za jídlo v obchodě

no tak to jedine travku nee,tu muzes sezrat,namazat se sni,vykourit atd

3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:06 | Nahoru | #470

ZuzukiB píše: No, asi těžko se ti stane, že ti někdo bude na veřejným fóru aplaudovat za tvůj neotřelej podnikatelskej záměr... i kdybys vymyslel druhej google


To ani nepotřebuju a vidím žes to navíc ani nepochopila,budu mít vlastní prostory,celé to můžu zafinancovat a potřebuju akurát někoho kdo tomu rozumí a nemusel by experimentovat a za to by měl 25%.Ale když vidím jak nad tím ohrnujete rypákama,tak bude asi lepší vysrat se na vás a začít sám systémem hokus pokus a pak mít 100% pro sebe

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:11 | Nahoru | #471

Danny350 píše:
Jo jako u nás zemedělství obecně vzkvétá, páč to vlastně všechno roste samo a pak se to jen prodá.


Kdybys měl takové pole s česnekem tak jsi v balíku ani nevíš jak,musel bys to ale hlídat jinak než by došlo ke sklizni,tak by ti to rozkradli Ještě mám další nápady - třeba ořechová plantáž

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:16 | Nahoru | #472

maco píše: To ani nepotřebuju a vidím žes to navíc ani nepochopila,budu mít vlastní prostory,celé to můžu zafinancovat a potřebuju akurát někoho kdo tomu rozumí a nemusel by experimentovat a za to by měl 25%.Ale když vidím jak nad tím ohrnujete rypákama,tak bude asi lepší vysrat se na vás a začít sám systémem hokus pokus a pak mít 100% pro sebe


No jako nevím, jak jsem měla něco pochopit, když jsi k tomu nic nenapsal, sorry..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:17 | Nahoru | #473

maco píše: J.M.K.> To je správný směr uvažování Prioritní by to bylo dodávat do restaurací,ono na jídelním lístku to hned vypadá líp,když tam bude jídlo nebo omáčka z čerstvých hřibů než ze sušených



Znám jednoho člověka, co restauračku má a pro houby jezdí do Makra, ale popravdě, když nějaké sežene (nasbírá/někdo známý mu je přinese), prostě jich trochec přimíchá k těm koupeným a kdyby náhodou někdo něco řešil, nikdo mu nedokáže, že třeba v polívce byly i jiné houby, než ty oficiálně koupené, na které má papír. A co vím, dělají to tak všichni, co si budeme nalhávat. Jde jen o to, mít papír o původu hub, jinak hrozí průser. A čerstvé houby přímo z "místní" farmičky, na které by navíc byl glejt, by proto mohly být docela lákadlem - i když mohl by v tom být paradoxně i zádrhel, kdyby nějaký kuchtík přihodil do omáčky své zapařené houby, někdo by se z toho pos... a pak to házeli na Tebe. A jak už tu zaznělo, na ten rozvoz by to chtělo nějakého prostředníka (nebo mít ještě další komoditu na rozvoz), jinak na to budou docela velké náklady, pokud auta budou vozit jen ty houby a kor na větší dálky. Bylo by dobře vzít si k sobě někoho vzdělaného v ekonomice a se zkušenostmi s logistikou, pokud se v tom sám neorientuju. Předem spočítat náklady, byť jen orientačně, není sranda.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:24 | Nahoru | #474

ZuzukiB píše: No jako nevím, jak jsem měla něco pochopit, když jsi k tomu nic nenapsal, sorry..


No napsal jsem že nabízím 25% odborníkovi ne že hledám investora,aspon myslím

1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:26 | Nahoru | #475
Ale zas když se nemusí zadlužovat, tak se to dá lepit i stylem "ono to pude"... Určitá míra rizika je všude a kdyby nebyla, tak by všichni jeli všechno na IČO

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:27 | Nahoru | #476
maco> heleď já si nemyslím, že je to úplnej nesmysl pokud máš vhodné podmínky (tzn. nemusíš někde platit nájmy) a máš možnost rozšiřovat dle potřeby. Akorát musíš počítat s tím, že největší problém u všeho co se pěstuje je vždycky odbyt.
Máš buď možnost si to prodávat sám (což je vždycky nejlepší, ale je to o tom kdo ti to bude kupovat), nebo dodávat do okolních obchodů jako regionální dodavatel (což je podle mýho nejschůdnější), nebo se cpát do řetězců (tady ale už evidentně někdo je a šance že bys mohl konkurovat cenou je mizivá).
Začal bych tím, že bych si o tom početl, koupil sadbu a v těch tvých podmínkách zkusil vypěstovat třeba 20 kilo od každýho druhu. Mezi tím obejít okolní obchody a pozjišťovat co berou, od koho a jestli mají zájem to prodávat, pokud to v nabídce není.

Houba má jistě pravdu, že češi sice mají houby rádi, nicméně si na ně chodí do lesa a ne do obchodu. A dost tě odrazuju od teorie, že něco roste samo a pak se to prodá. Kolem pěstování čehokoliv je mraky fyzické práce a ta je jak známo nejhorší způsob jak je možný si vydělat prachy (mám 11 let zahradnicko-zemědělských studií a 11 let praxe). Spousta mých spolužáků se živí pěstováním něčeho a i když se drží, pořád čekají kde se co v EU nadurodí a cenama je to spláchne tak, že to celý zaorají...

(reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:27 | Nahoru | #477

maco píše: No napsal jsem že nabízím 25% odborníkovi ne že hledám investora,aspon myslím

25% čeho? Podílu na firmě? Jen tak, za dobrý slovo "jsem odborník"?

Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:30 | Nahoru | #478
Jinak nám teoreticky taky "něco jen tak roste na poli" a žádnej vejvar z toho nemáme

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:35 | Nahoru | #479

maco píše: Kdybys měl takové pole s česnekem tak jsi v balíku ani nevíš jak,musel bys to ale hlídat jinak než by došlo ke sklizni,tak by ti to rozkradli Ještě mám další nápady - třeba ořechová plantáž


No nevím jestli v balíku, páč teď bys byl v kurzu, ale za posledních 10 let bys před tím 3x zkrachoval. Je to jako s vajíčkama: změní se předpisy o chovu, někteří rychle investují do nového vybavení (někteří třeba nemůžou), pak vystřelí cena vajec na nesmysl, páč většina není schopna dodržet novou normu, ale do roka stojí vejce zase stejně, páč si každej řekne, že když stojí vejce 10 kč/ks tak přece bude v balíku, když ty slípky bude chovat.

Úspěch zemědělství tkví zejména v tom, předvídat co bude dobrý pěstovat a být nejlépe první pokud je po tom poptávka a pokud poptávka klesá být první kterej se na to vysere a začne pěstovat něco jinýho co může mít progresi.
A blbý je na tom to, že jak to jednou na jaře zasadíš, na podzim to sklidíš (teď nemyslím houby) i když od léta už to nikdo nechce.

Naposledy editováno 26.11.2014 23:39:56

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

26.11.2014 v 23:35 | Nahoru | #480

J.M.K. píše: Znám jednoho člověka, co restauračku má a pro houby jezdí do Makra, ale popravdě, když nějaké sežene (nasbírá/někdo známý mu je přinese), prostě jich trochec přimíchá k těm koupeným a kdyby náhodou někdo něco řešil, nikdo mu nedokáže, že třeba v polívce byly i jiné houby, než ty oficiálně koupené, na které má papír. A co vím, dělají to tak všichni, co si budeme nalhávat. Jde jen o to, mít papír o původu hub, jinak hrozí průser. A čerstvé houby přímo z "místní" farmičky, na které by navíc byl glejt, by proto mohly být docela lákadlem - i když mohl by v tom být paradoxně i zádrhel, kdyby nějaký kuchtík přihodil do omáčky své zapařené houby, někdo by se z toho pos... a pak to házeli na Tebe. A jak už tu zaznělo, na ten rozvoz by to chtělo nějakého prostředníka (nebo mít ještě další komoditu na rozvoz), jinak na to budou docela velké náklady, pokud auta budou vozit jen ty houby a kor na větší dálky. Bylo by dobře vzít si k sobě někoho vzdělaného v ekonomice a se zkušenostmi s logistikou, pokud se v tom sám neorientuju. Předem spočítat náklady, byť jen orientačně, není sranda.


Makro by bylo od farmy vzdálené,počítám cestu tam a zpět mezi 60-90 kilometrama,přitom v okruhu cca 20 kilometrů od farmy bydlí cca 80-100 tisíc obyvatel,přímo v místě bydlí 60 tisíc,je to okresní město,skoro v každé dědině je i pizzerie a ne jedna,kde se prodává žampionová pizza Kromě toho by si tam mohl kdokoliv přijít nakoupit,natrháme na počkání
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist