Téma: Vinohrad od A do Z
 
13.1.2014 v 15:25
Jak již mnozí vědí naše spotřeba vína se dostala do "červených čísel" a už nestačíme vydělávat na to co prochlastáme. A vzhledem k tomu, že jsme čirou náhodou přišli k pozemku ve vinařském kraji, rozhodli jsme se zbudovat vlastní vinici a víno si vypěstovat sami.
Nebude to tedy úplně na zoraném poli, je to vlastně původní vinohrad o který se zřejmě od převratu (tzn. cca 25 let) nikdo nestaral a dle toho to taky vypadá. Takže ještě horší než to zoraný pole. Tady na vlákně bych chtěl postupně zveřejňovat práce, tak jak budou probíhat od zkulturnění pozemku až po výrobu vlastního vína a čile o tom diskutovat s lidmi který to zajímá, čerpat zkušenosti od těch co už vědí a třeba inspirovat ty kteří sbírají odvahu do něčeho takovýho jít. Tak nám držte palce, doufáme že to nebudeme muset někde na půl cesty vzdát.

Stav ke dni 1.1.2014 pohled do jednoho z řádků z východní strany








Stav ke dni 1.1.2014 pohled do stejného řádku ze západní strany








A toto je světlo na konci tunelu







(reakce na) Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 13:55 | Nahoru | #301

Dr.Houba píše: oldbajker> no, máš to kvalitně "zateplené"
jinak, ten sklep je jen "dlabaný"? Nespadne to na hlavu? Ptám se jako tatar, ještě jsem nic takového neviděl


Co máš z toho, já jsem to taky ještě neviděl...

Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 14:05 | Nahoru | #302
Tak ono záleží v jakým podloží kutáš, třeba v pískovci je zcela běžný, že stěny nebo i stropy nejsou vyztužený klenbou.
Dneska už je to vidět samozřejmě o to míň, že se sklepy nerazí, ale bagrujou zhora.

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 14:20 | Nahoru | #303
Ty jo, tady jsem narazil na dobrej "sklep" na uložení lahví - pecka







teda kdyby to bylo z cihel vypadá to o 500% líp

Naposledy editováno 10.11.2014 14:22:55

(reakce na) Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 17:01 | Nahoru | #304
Dr.Houba> Klenba jako klenba, aneb fyzikální rozložení sil funguje vždy spolehlivě - dlabané sklepy se v pískovcovejch skalách dělaj už několik generací a zatím drží

(reakce na) Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 19:18 | Nahoru | #305
Danny350> mně se to reda nelíbí

(reakce na) Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 20:49 | Nahoru | #306

Dr.Houba píše: oldbajker> no, máš to kvalitně "zateplené"
jinak, ten sklep je jen "dlabaný"? Nespadne to na hlavu? Ptám se jako tatar, ještě jsem nic takového neviděl


v našich poměrech je bohužel jen ta jílovitá hlína. Taky z toho nejsem nadšenej, ale s ohledem na to, že to kopali kdysi ještě němčouři, tak to snad vydrží. Tady jsou sklepy takovéhle a nebo pak zděné z cihel a nebo z kamenů.
Ve Vrbovci, kde máme druhý sklep, jsou kopané v pískovci. Ale stalo se , že spadl sklep i tady i ten pískovcový

2 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

10.11.2014 v 23:34 | Nahoru | #307
Já bych se teda bál nechat to bez stropní klenby všude kde to není ražený vyloženě v pískovci.
Zvlášť jíl mi připadá jako hodne nestabilní... pokud si tedy něco pamatuju z pedologie...

Vinohrad od A do Z

12.11.2014 v 18:15 | Nahoru | #308
taky mě to nenadchlo, ale když to tu je ještě po němcích, tak to snad ještě nějakou dobu vydrží

(reakce na) Vinohrad od A do Z

12.11.2014 v 18:26 | Nahoru | #309

Danny350 píše: Já bych se teda bál nechat to bez stropní klenby všude kde to není ražený vyloženě v pískovci.
Zvlášť jíl mi připadá jako hodne nestabilní... pokud si tedy něco pamatuju z pedologie...


Já jsem si říkal, že to nevypadá jako pískovec.

(reakce na) Vinohrad od A do Z

17.11.2014 v 10:10 | Nahoru | #310
Danny350> dojeli jste v pořádku domů?

Vinohrad od A do Z

17.11.2014 v 10:40 | Nahoru | #311
Jo, dojeli jsme dobře, pěkná projížďka, ale už byla celkem kosa

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

17.11.2014 v 11:10 | Nahoru | #312
kluci jeli dokonce i v mlze, já už bych se na motorku vyprdl

(reakce na) Vinohrad od A do Z

18.11.2014 v 12:53 | Nahoru | #313
oldbajker> na to jaká byla předpověď, jsme se oba dva dny pěkně projeli
A včera už zas práce na plantáži...

Vinohrad od A do Z

18.11.2014 v 16:33 | Nahoru | #314
hlavně jestli se mi podařilo vás trošku motivovat

Vinohrad od A do Z

18.11.2014 v 17:06 | Nahoru | #315
Ha, to vypadá jako zajímavý thread, sleduju pro inspiraci až překročí spotřeba kritickou mez také

Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 19:41 | Nahoru | #316
Dneska jsme byli nuceni usoudit, že jsme oproti plánu ve skluzu. Práce započaly téměř před rokem a my máme na vymezeném území zatím v zásadě srovnaný terén, pozemek doufám (napotřetí) prost náletových dřevin a vytahaný dráty ze sloupků.

Ještě bychom do konce roku měli zvládnout:
1) instalaci krajových sloupků (beton)
2) instalaci vnitřních sloupků (kov)
3) natahání drátů
4) vymlátit chcíplé hlavy
5) zasadit sazenice

1 reakcí na tento příspěvek Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 20:52 | Nahoru | #317
tak co se tady flákáš u kompu? Mazej makat

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 20:54 | Nahoru | #318

oldbajker píše: tak co se tady flákáš u kompu? Mazej makat

Za tmy? Za tmy nééé

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 21:54 | Nahoru | #319
ZuzukiB> Co budete dávat za odrůdy?

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 22:02 | Nahoru | #320

BlackSabbath píše: ZuzukiB> Co budete dávat za odrůdy?


doporučuju Isabellu...sice se to nedá jíst a asi ani pít, ale je to vysoce rezistentní proti houbovým chorobám a krásně to roste

(reakce na) Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 22:21 | Nahoru | #321

Dr.Houba píše: doporučuju Isabellu...sice se to nedá jíst a asi ani pít, ale je to vysoce rezistentní proti houbovým chorobám a krásně to roste


Tipuju, že jim jde hlavně o to, aby se to dalo následně pít...

(reakce na) Vinohrad od A do Z

30.11.2014 v 23:43 | Nahoru | #322

BlackSabbath píše: ZuzukiB> Co budete dávat za odrůdy?


To je ještě daleko, sám to nemám namyšlený. Jestli přes zimu zvládnem ty sloupky bude to super.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

1.12.2014 v 09:53 | Nahoru | #323

Dr.Houba píše: doporučuju Isabellu...sice se to nedá jíst a asi ani pít



Ale dá

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

1.12.2014 v 10:11 | Nahoru | #324
dj_hroch> vzhledem k tomu, že rezistenty jsou známé už poměrně dlouho a i přes svoje nesporné výhody se stále masově nevysazují, asi bude někde háček

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

1.12.2014 v 11:11 | Nahoru | #325
Danny350> Tak to někdy ochutnej Ať z toho uděláš jakoukoliv šťávu ani nepotřebuješ jahodu bo to po nich chutná už v základu, pokud potřebuješ někomu zalepit hubu poslouží to také, když se ti zasteskne po hustém lese, vůní jehlíčí, jahod a všeho toho bordelu kolem tak stačí jen přivonet a nemusíš ani nikam chodit, mají to rády baby tak na to můžeš v případě potřeby snad i sbalit nějakou nesvéprávnou patnáctku Prostě samé výhody a sociální výhody

Ne, ono se to snad ani jako odrůda nebere a nepěstuje, ale raz za čas když už nevíš co do huby a jsi všeho přepitý to jako změna není špatné

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

1.12.2014 v 12:10 | Nahoru | #326
dj_hroch> prosimte co mu to radis, já mu snad zakazu s tebou kamaradit!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

1.12.2014 v 13:32 | Nahoru | #327
ZuzukiB> Safra... Ty tedy nepotřebuješ... ehm, zalepit rty?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Vinohrad od A do Z

3.12.2014 v 09:00 | Nahoru | #328

dj_hroch píše: Ale dá


je fakt že jsem to ještě nepil...ale rodiče to mají na baráku na severní moravě a jíst se to fakt moc nedá, krom toho že to chutná jako jahodová zubní pasta, tak to má ještě takovou otravnou dvojitou šlupku
Potíž je, že tam ještě mají muškát a mullerku a obojí každý rok sežere padlí a perenospora, bo to nestříkají. A isabella rozrostlá po půlce baráku a plná krásných hroznů

(reakce na) Vinohrad od A do Z

3.12.2014 v 09:30 | Nahoru | #329

dj_hroch píše: ZuzukiB> Safra... Ty tedy nepotřebuješ... ehm, zalepit rty?


Zeptam se manžela

(reakce na) Vinohrad od A do Z

3.12.2014 v 10:52 | Nahoru | #330
Dr.Houba> Hele fakt to vyzkoušej
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist