Téma: kulinářské téma
 
17.1.2010 v 17:57
Tak mě napadá, že už jsme dlouho nedávali dohromady nějaké recepty atd., nějak mi teď dochází nápady co vařit. A přitom je tu dost lidí co rádi vaří, že Repulsione, Jetame, Zeldo atd... (btw Zeldovi special thanks za jeho základní houbovou omáčkou ke steakům- jednoduché a geniální ). Tak se pochlubte, co jste třeba vařili o víkendu a přijde Vám, že by bylo fajn se o recept podělit.

Za mě třeba jednoduchá a levná polévka, vyjímečně bezmasá Ale je podle mě velice dobrá. Pracovní název je (bůhví proč, ale tak tomu doma říkáme) je Anča.
A co potřebujem?
cca 4 vejce
něco smetany (lepší to větší balení 12%)
cca 4 brambory
máslo
hladká mouka
2 bujóny (nej. hovězí)
cibule
majoránka, sůl

Osmažíme zlehka cibulku na másle, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Dáme vařit vajíčka, aby byly natvrdo. Do jíšky přilijeme vodu, prostě dle velikosti hrnce. Přidáme sůl, nakrájené brambory a dáme vařit, dokud nezměknou. Přitom ještě přidáme bujóny. Až budou vejce hotová, oloupem a nakrájíme do polévky. Na závěr přidáme majoránku (té docela hodně), zlehka povaříme, přidáme smetanu a podáváme.
Upozorňuju, že jiné koření než sůl a majoránka tam nepatří, kazí do chuť! Vyzkoušejte, rychlá, levná a výtečná

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 19:43 | Nahoru | #31

Lucka>proč furt myslíš na sex?



asi protože je to normální?

kulinářské téma

17.1.2010 v 19:43 | Nahoru | #32
kuřecí prsíčka na kostičky, podusit na másle.
Příloha rýže
Omáčka: 2 cibule nasekat na jemno, na dvou lžících másla podusit s cca 6 kousky hřebíčku, přidat 1dcl silného vývaru nebo 1dcl vody s půlkou bujónu, lžíce nebo podle chuti kari, 2 lžíce, nebo podle chuti kečupu...
Občas si to dělám jen s tou rýží, je to opracdu slast

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 19:45 | Nahoru | #33
illMedvědGuzzin> no jo ale je to socan na to ja sru...jinak jsi první,asi se to všem líbí,neřekvapuje mě to,pže ty totiž nemáš fkus

kulinářské téma

17.1.2010 v 19:45 | Nahoru | #34
já jsem vařil dnes hrozně nudný oběd :svíčkovou

kulinářské téma

17.1.2010 v 19:48 | Nahoru | #35
Na vok lžíci másla, do toho najemno česnek, vsypat krevety (stačí ty malý, předvařený) chvíli podusit, trochu zeleniny (stačí čínská mražená, dochutit rybí omáčkou, sojovkou, kdo rybí nemusí, trochu tabasca. Do toho uvařený čínský nudle, osmahnout.
Na talíř a pak do tlamy

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 19:48 | Nahoru | #36
Lucka> No radi dvakrát člověk nikdy neví

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 19:51 | Nahoru | #37

Fuj_Tajxl>illMedvědGuzzin> no jo ale je to socan na to ja sru...jinak jsi první,asi se to všem líbí,neřekvapuje mě to,pže ty totiž nemáš fkus



ne, mám předvkus

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 19:58 | Nahoru | #38

Lucka>no fujtajbl.. daleko? achjo



to se musíš naučit jíst já jsem je taky nemohl ani cítit pár let dříve a ted je miluju, ted jsem zrovna snědl další s čerstvou bagetou a sýrem rozteklým v mikrovlnce
tak jet chlastat do Brna je celkem luxus i na mě ale vážně jsem o tom nevěděl...

kulinářské téma

17.1.2010 v 20:20 | Nahoru | #39
Hladká mouka, špetka soli, smíchat s vroucím mlíkem a udělat z toho těsto.
Obalit švestky nebo jahody v mouce a zabalit do těsta.
Hodit do hrnce s vodou a nechat knedlíky než vyplavou.
Potom obalit v máku, tvarohu, nebo osmahnutý strouhance.
Měl jsem v týdnu, žrádlo jak sviňa a 30 knedlasů No Problémo, akorát trošku hubnu zrovna no, abych se vešel do hadrů. Jsem zkoušel bundu a když jsem se předklonil tak se mi málem rozervala na zádech

Naposledy editováno 17.01.2010 20:22:21

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

17.1.2010 v 20:25 | Nahoru | #40
Bludevil > Já ti dám takovou jednoduchou a levnou polívku, až ti bude špatně, ty šmejde! Udělám z ní sloup a omlátim ti ju o hlavu !

Naposledy editováno 17.01.2010 20:31:07

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 20:37 | Nahoru | #41

poky1>do friťáku filtr, je to takovej papír v tom drátěném košíku a všechny kousky potravin zachytí, olej je skoro věčnej

jinak kačena s nádivkou a červené zelí


Mám friťák s kovovým mikrofiltrem, geniální věc! Friťák snad 20 let starej, ležel ve sklepě nepoužitej, tak jsem si ho vzal a lahoda, mnohem líp hřeje a funguje, než jakýkoliv novej, co sem měl kdy doma Takže mi stači na chvíli vytáhnout nádobu s filtrem, nechat z toho okapat olej, umýt a mám tam zas čisto

(reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 20:37 | Nahoru | #42

illMedvědGuzzin>vzal jsem svíčkovou, odblanil, osolil opepřil, opekl na pánvi z obou stran, rozpekl troubu. Svíčkovou napíchal kouskama česneku, obložil bobkovým listem a plátky slaniny, vrazil do zapékací mísy a šup do trouby


Mea culpa, na tebe jsem ve vařícím výčtu zapomněl jako na vyhlášenýho labužníka

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

17.1.2010 v 20:40 | Nahoru | #43

Anitchka>Bludevil > Já ti dám takovou jednoduchou a levnou polívku, až ti bude špatně, ty šmejde! Udělám z ní sloup a omlátim ti ju o hlavu !


Ale copak copak Aničko, nepovedlo se nám? Se stav, mám jí ještě trochu v lednici

(reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 00:45 | Nahoru | #44
Bludevil> název, ty cype! ..doufám, že dojdeš na ples

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 00:52 | Nahoru | #45

Bludevil>Creck> Věřím, ale mám k tomu takovej dotaz? Jak udělat aby mi sýr nevytekl a neměl tím totálně zadělanej olej ve friťáku? Často se mi to stane...


jednoducha rada-olej poradne rozehrat a syr (eventualne syrovy spiz a buch vi co vsechno co tece) obalit dvakrat a strouhanku poradne pritlacit, casta chyba je, ze to lidi ve strouhance jenom ,,postrasi"..strouhanka se musi pritlacit, ale samozrejme s citem!

kulinářské téma

18.1.2010 v 00:56 | Nahoru | #46
dneska uz ticho...to kruceni v brise budi spolubydlici

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

18.1.2010 v 01:06 | Nahoru | #47
jinak co jsem varil o vikendu..bylo toho opravdu moc

ale hodim do placu zase jeden receptik, jednoduchy ale uvidite!

Recept:
V kastrolku orestovat cibulku a na konci trochu cesneku (cesnek samozrejme nerestujeme do hneda protoze by zhorknul), zalijeme to smetanou, pridame sul, pepr, bylinky (nejlepe cerstve, ale pokud nejsou postaci i ,,provensalska smes". Ja osobne mam rad bazalku, v pripade susene muzete rovnou do omacky, pokud ale mate cerstvou, napisu na konci co s tim) a zavarime a trochu zredukujeme. (tim ze omacku redukujeme zvysujeme intenzitu chuti). Na panvi vedle orestujeme kureci maso nakrajene na kousky ( sul, pepr pripadne koreni, ale zadnou ,,grilovacku" nebo podobne zverstva) a na konci pridame spenat (pokud neni cerstvy, rozmrazeny postaci ale opet alespon trochu kvalitni - listovy, nejlepe bonduelle, urcite ne ten rozemlety kentus). Jakmile je hotovo, pridame to vcetne vypeku do omacky. Nakonec smichame omacku s uvarenyma testovinama (ja osobne radsi vzdycky vsechno micham, pokud se naleje jenom omacka nahoru na testoviny, nikdy se nepodari promichat poradne dohromady - pokud to smichame vsechno, testoviny se krasne obali omackou). Nahoru pripadne trosku parmezanu, ale neprehanime to, parmezan je dost vyrazny.

Par faktu o testovinach:
Jinak pokud varite pastu, opet opravdu investujte do te nejlepsi jakou si muzete dovolit. Ja kdyz jsem v cechach kupuju minimalne Panzani, verte ze kvalita se oproti tem levnym ,,z lidlu, cleverkam a podobne) da poznat. Drazsi (cili kvalitnejsi) testoviny jsou delane ze semoliny a maji hruby povrch, diky cemu na nich taky daleko lepe drzi omacka. A po uvareni testoviny nikdy neproplachujeme studenou vodou, daleko lepsi je po scezeni je promichat s troskou olivoveho oleje (ale zase kvalitni-lisovany za studena!).

Rano hodim dalsi recept..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 11:29 | Nahoru | #48
zelda> Chlape ty jsi pokladnice moudrosti, se začínám těšit domu, asi co nejdřív použiju tvůj další recept
A s těma těstovinama, jsem takovej neznaboh, ale u nich mi přijde mnohem důležitější správný uveření než jejich prvotní výběr. Rozdíl mezi nějakýma "obyč" a výrazně dražšíma semolinovýma jsem nějak moc nepociťoval...

(reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 13:09 | Nahoru | #49
Bludevil> diky..kdyz testoviny tak samozrejme uvarit ,,al dente", neboli na skus, vevnitr musi byt lehounce tvrde..S testovinama je to jako s olivovym olejem, pokud jsi zvykly na nejake ,,low endy" tak ti to ani neprijde, ale jakmile zkusis neco kvalitnejsiho, nebudes chtit nic jineho..jak uz jsem psal, rozdil je predevsim v povrchu (a samozrejme taky chuti) testovin, pokud jsou hladke, nedrzi na nich omacka. Pokud varis hustou smetanovou omacku tak to ani moc nepoznas, ale pokud budes varit treba ,,klasiku nejklasictejsi" spagety al pomodoro, tak ty rajcata na tech levnych moc nedrzi a cela pasta je pak bez chuti. Vyber kvalitnich testovin je dulezity predevsim pokud pouzivas mene vyrazne omacky..

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

18.1.2010 v 21:03 | Nahoru | #50
Zelda> Tak jsem to dnes udělal k večeři a naprosto skvělý, i přítelkyně chválila Taková česko- italská variace
Jen co je pravdy na tom, že italové ve svých omáčkách zásadně nepoužívají smetanu? Někde jsem to slyšel.. když ono je to s ní taaak dobrý. Jen mimochodem, nechtěl bys přihodit nějaký recept na těstoviny s omáčkou založenou na rajčatech? (resp. protlaku). CO bys doporučoval... Díky. Btw, vaříš i v nějaké restauraci v okolí Rožnova? že bych se někdy stavil na oběd od mistra osobně

(reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 22:20 | Nahoru | #51
Bludevil> kdyz jsem byl malej (16-18) tak jsem varil na www.spolak-info.cz a chvilku i na www.koliba-fojtka.cz ..jinak jsem byl k videni i v Kucharskem studiu Ludka Bila v prerove (www.gastromorava.cz). Momentalne varim v hotelu Hilton ve Watfordu, v anglii, pokud chces, stav se! zaciname varim molekularni gastronomii a to je teprve narez!

omacka na rajcatech? neni nic jednoducheho, moje oblibena..

V hrnci orestujes cibuli a pridas drcene rajcata (zadny protlak). Pridas sul, pepr a trochu bazalky. Zavaris, poradne provaris a trosku prokutrujes (cesky receno - trochu to projedes tycovym mixerem (protoze drcene rajcata jsou vetsinou na velke kusy)). Smichas s testovinama a nahoru posypes trochu parmezanem a cerstvou (!!!) nasekanou bazalkou. Bazalka ale musi byt opravdu cerstva, pokud mas susenou, radsi ji provar v omacce, ale nebude to ono. Eventuelne pokud mas rad muzes do omacky pridat nakrajenou a orestovanou slaninu (resp,. prosciuto), kureci maso, cokoliv dle libosti..

taky pridam jiny recept z rajcat co ja hodne muzu, je to takovy letni, jednoduchy (ostatne jako cela italska kuchyne) recept.

Rajcata rozkrojis na pul, zbavis vnitrku (takovy ten ,,sliz" se seminkama). Potom to ,,maso" z rajcat nakrajis na kostky, pridas trosku jemne nakrajene cervene cibule, trochu prekrajenych cernych oliv a olivovy olej. vsechno dobre promichas. Z bagety sikmo nakrajis a lehce opeces na uplne (!!) suche panvi. vzniknou ti toasty. Toasty lehce potrebs cesnekem (jak kdybys potiral topinky) a nandas na ne rajcatovou smes. Nahoru prijde kousek mozzarely (opet nejkvalitnejsi jakou si muzes dovolit, nejlepe z buvoliho mleka). lehce zapeces a nahoru prijde list bazalky (opet cerstve!! se susenou to nebude takove). Je to idealni jako lehka letni vecere, nemas pak pocit ze ti nekdo vyklopil do zaludku michacku betonu..

Jinak ze zasadne nepouzivaji smetanu? o tom moc nevim, bohuzel, v italii jsem jeste nebyl (ale je to v planu). Jsou recepty ktere jsou smetanou vecne, s prominutim ,,kurvene", napriklad Spaghetti carbonara, malokdo vi ze do originalnich smetana nepatri! Ale ze by se moc nepouzivaly, to opravdu nejsem schopen posoudit. Ono kazda svetova kuchyne ( a je jedno jestli italska, francouzska, ceska, ruska atd...) ma nejake zaklady na ,,cem to stoji". Italska kuchyne stoji na opravdu kvalitnim olivovem oleji, cerstvych rajcatech a jednoduchosti! V praci s nama pracuje (bohuzel ne v kuchyni) jedna italka a na tohle tema jsme prokecali uz spoustu hodin..

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

18.1.2010 v 22:33 | Nahoru | #52
Co to je? molekularni gastronomie?! To jako delas svaciny pro NASA?

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

18.1.2010 v 22:40 | Nahoru | #53
já jsem v sobotu udil ,pěkně doma,žádná rychlosůl,jak v obchodě,česneku akorát,no luxus

(reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 23:04 | Nahoru | #54
Hou.mer> molekularni gastronomie..pokusim se to vysvetlit..

behem normalniho vareni, smazeni nebo jakychkoliv kuchynskych uprav vznikaji mezi potravinama urcite chemicke vazby. nektere latky, napriklad z masa, reagujou s jinyma latkama, napriklad s horkym olejem. Molekularni gastronomie se zabyva temato latkama, reakcema a jejich umelym a naprosto rizenym vyuzivanim. Cili laicky receno, muzu udelat napriklad kaviar z cehokoliv - z pomerancu, kopru, jahodoveho pyre, octu, defakto cehokoliv. Kulicka bude mit strukturu normalniho kaviaru, kdyz ji rozkousnes tak pukne, zevnitr vytece stava, akorat bude umele vytvorena a bude chutnat po pomerancich, kopru, jahodach, octu ci cehokoliv co pouzijes..muzes udelat penu, ktera bude vypadat jak pena do koupele (takvoa ta uplne lehoucka, jemna) ktera bude chutnat po hribech, po mrkvi ci cemkoliv jinem..Muzes treba smazit bez jedine kapky oleje, v tekutem dusiku..

kulinářské téma

18.1.2010 v 23:42 | Nahoru | #55
a hele jidlo, tak to jsem tu spravne...

(reakce na) kulinářské téma

18.1.2010 v 23:47 | Nahoru | #56

messersmit>já jsem v sobotu udil ,pěkně doma,žádná rychlosůl,jak v obchodě,česneku akorát,no luxus



my udili celou nedeli...muz je z udirny na baraku celej odvarenej, za chvili se tam nastehuje

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

19.1.2010 v 00:14 | Nahoru | #57
zelda> Tak to čumím jak umím, si nemumím ani představit.... to je holt jiná liga

(reakce na) kulinářské téma

19.1.2010 v 00:27 | Nahoru | #58
Bludevil> pro ukazku, neco zakladniho,mango ravioli

kulinářské téma

19.1.2010 v 00:33 | Nahoru | #59
a jeste jedna, jogurtove placicky smazene tekutym dusikem a karotkovo-zazvorovy kaviar

1 reakcí na tento příspěvek kulinářské téma

19.1.2010 v 13:48 | Nahoru | #60
jdu na ty těstoviny se špenátem ale nesehnal jsem v obchodě parmazán, tak jsem vzal čedar.. snad to nebude moc vadit jo a ta smetana má být normálně ta 12%ní?? doufám že jo, protože jinou nemám
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist