Téma: Plynový gril
21.4.2025 v 00:06
Zvažuji koupi plynového grilu,výměnou za starý na dřevěné uhlí. Byť jsem byl vždycky proti jiným grilům než na dřevěné uhlí,tak mě nahlodala myšlenka a z části i lenost a vážně přemýšlím o plynovém grilu.
Můžete mě prosím poučit,vysvětlit a poradit co si pořídit,na co se zaměřit,co je dobré a co naopak naprd (nebo se nevyužije).
Plynový gril bych využíval stejně jako ten na dřevěné uhlí...tzn. pouze grilování masa,uzenin,zeleniny a sýrů. Žádné velké vaření např. omáček,dezertů,pizzy a pod.
Děkuji za postřehy a rady.
Předchozí
1 2 3 4
Následující

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

21.4.2025 v 00:10 | Nahoru | #1
Nepsal jsi, že manželka vaří ráda? Vždyť ti to může přinést hotové z trouby!

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 00:23 | Nahoru | #2

Kohlstein píše: Nepsal jsi, že manželka vaří ráda? Vždyť ti to může přinést hotové z trouby!


To si musis plest s nekym jinym. Moje manzelka vari nerada a proto doma varim i ja. Nerikam,ze JEN ja,ale z 80% jsem to vzal v kuchyni za ni. Ji to pomuze a ja se odreaguji. A hlavne...nevadi me to.

(reakce na) Plynový gril

Skvělá odpověď, děkuji! 21.4.2025 v 06:22 | Nahoru | #3
dafikk> Snad 15let, jsem měl campingas RBS a spokojenost max. 10ti kilová bomba při víkendovém grilování je na několik let a super maso na něm udělá i kuchař-trouba jako já. Loni už se fakt rozpadal (ale ještě si ho vzal kamarád na chalupu) a koupil jsem ho znova.
Jen zvaž velikost famílie, popř. sešlosti a pečlivě vybírej velikost...
Jó a dělají dvě designové verze: celokovovou a s kombinací pohledového dřeva to se u kámoše po pár letech rozpadalo...

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

Skvělá odpověď, děkuji! 21.4.2025 v 06:59 | Nahoru | #4
Obsluhuju plynovej s origo výplní z lávových kamenů. Když se grilovalo tak ten tuk tekl na kameny a hořáky to bylo strašný, level 2 uř?znutá deska žuly se žlabkem, dvakrát praskla. Nyní svařená vanička z nerezu a ta je funkční. Na hořáky nic nekape, vanička se vyčistí špachtlí .

(reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 07:04 | Nahoru | #5

PavelKTMDuke píše: Obsluhuju plynovej s origo výplní z lávových kamenů. Když se grilovalo tak ten tuk tekl na kameny a hořáky to bylo strašný, level 2 uř?znutá deska žuly se žlabkem, dvakrát praskla. Nyní svařená vanička z nerezu a ta je funkční. Na hořáky nic nekape, vanička se vyčistí špachtlí .



Právě campingas RBS, je domyšlený a hořáky má mimo kapající tuk, který končí ve vaničce s vodou

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

21.4.2025 v 08:30 | Nahoru | #6
Dobry je se ujistit,ze se tam bomba vleze.Soused koupil neco za 30 na 10kg bombu,pul
dne to montoval,vazi to snad 50kg a bomba se tam o 4cm nevleze,takze ji ma vedle grilu Idealni na pohled i transport

Plynový gril

Skvělá odpověď, děkuji! 21.4.2025 v 09:49 | Nahoru | #7
Mam trihorakovy CADAC s malym varicem vedle a uz bych se k drevenymu uhli nevracel. Nad horakama to ma takovy strechy, po kterych tuk steka do vanicky pod horaky. Rost to ma delenej na tri kusy, misto jednoho se da dat litinovej tal anebo takovej pekacek. To je oboji moc uzitecna vec. Plus jsem si do nej poridil jeste kamen na peceni pizzy, chleba, ... a to nepouzivam vubec.
Objev lonske sezony jsou teflonove folie. Koupil jsem velikost, ktera presne pasuje pres dva rosty. Hodis folii pres rosty a grilujes na ni. Cista prace, folii omyjes horkou vodou a vydrzi nekolik pouziti.
Mame ten gril cca 10 let, cely rok je pod pergolou, v lete jede prakticky nepretrzite, mimo sezonu obcas a uz pomalu dosluhuje. Ceska 10kg lahev se dovnitr nevejde, vetsina grilu je delana na ty francouzsky, mensi (8kg?) ale to mi nevadi. Lahev stoji pod odkladaci polickou, ktera je na boku grilu, ten gril nikam nestehujeme a naopak mi vyhovuje, ze se da lahev snadno prehodit z grilu do karavanu a naopak.

Naposledy editováno 21.04.2025 09:50:19

2 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

21.4.2025 v 10:03 | Nahoru | #8
O tech 10kg flaskach ze se nevejdou pod gril vim. To by me ani tak nevadilo. Divam se aby to melo litinovy rost,bud nejake kryty horaku,nebo ukapovou misku,aby se ukapavajici tuk neskvaril a nesmrdel. Co nepotrebuji,tak bocni varic. Dale jsem zjistil,ze hodne grilu ma deleny rost na rost a desku. Ta deska me pripada celkem zbytecna. I zeleninu griluji na klasickem rostu,tak nevim k cemu je ta deska dobra. Pizzu ani chleba na tom pict nebudu.

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

21.4.2025 v 10:13 | Nahoru | #9
Ta 10kg láhev, je celkem snadno řešitelná, místo rovného plechu podlahy, jsem naohybal s prohnutím cca 7 cm a už se vejde... Klidně později hodím foto...

Naposledy editováno 21.04.2025 10:14:35

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 11:37 | Nahoru | #10
dafikk> Zeleninu griluju taky na rostu, deska je dobra na ruzne veci z mleteho - typicky burgry. Hamburgerovani u nas vypada tak, ze na desce se pecou burgery, v pekacku vedle se pece slanina s cibuli, na rostu se pecou rajcata a pak je vystridaji vrsky a spodky zemli.
Kurva, dostal jsem chut na hambac. Jdu se kouknout, jestli mame v mrazaku klizku a zemle.

(reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 11:40 | Nahoru | #11
PETARDAK> anebo se da poridit 5kg lahev.

(reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 11:57 | Nahoru | #12
dafikk> deska je super třeba na vajíčka. (volsky oka) Nejsem si jistý, ale mám dojem, že ta láhev s plynem ani pod gril nesmí. (za provozu) A až budeš kupovat plyn, tak ideálně čistý propan. Propan-butan je směs. Čistý propan je dražší, ale je ho tam 11kg. Alespoň Flaga to tak měla.

(reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 12:05 | Nahoru | #13

Medved píše: dafikk> Zeleninu griluju taky na rostu, deska je dobra na ruzne veci z mleteho - typicky burgry. Hamburgerovani u nas vypada tak, ze na desce se pecou burgery, v pekacku vedle se pece slanina s cibuli, na rostu se pecou rajcata a pak je vystridaji vrsky a spodky zemli.
Kurva, dostal jsem chut na hambac. Jdu se kouknout, jestli mame v mrazaku klizku a zemle.


To je pravda. Někdy se mě ty hmabáče přilepí k mřížce a při obracení se roztrhnou. Teď mě napadá,že i ryba na té plotně bude asi jednoduší. Nebudi ji muset zavírat do té sítě. To mě nenapadlo!

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

21.4.2025 v 13:33 | Nahoru | #14
A co koupit hybridní gril třeba Char-Broil Gas2Coal 3B. Je to jak na uhlí, tak na plyn

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 13:41 | Nahoru | #15

ren-old píše: A co koupit hybridní gril třeba Char-Broil Gas2Coal 3B. Je to jak na uhlí, tak na plyn


Spis se toho uhli chci zbavit. Proto prechod na plyn.
Takovej "osobni green deal"

Naposledy editováno 21.04.2025 13:41:40

(reakce na) Plynový gril

21.4.2025 v 15:09 | Nahoru | #16
dafikk> A proc ne elektricky?
Lepsi regulace teploty, zadne starosti s bombou a je zdravejsi nez plynovy. Priprava za me stejne rychla. Na mega slavnosti 30 ldi+ asi lepsi velke plynove pulty.

Ale ja nejsem zadnej kuchar-hracicka, proto jsem volil nejjednodussi reseni. Jen pisu volbu k zamysleni.

Plynový gril

21.4.2025 v 15:52 | Nahoru | #17
Lahev pod gril, otevreny ohen by byt nemela. Ja mel.plotynku i bokem, treba na ty vajca, ale kdyz pofukovalo a nebyla dana zabrana, plamen nemel vyhrevnost jak doma na saporaku a nekdy to dost trvalo. Ted jsem ho po 7 letech vyhodil a koupil bez bocni plotynky, dvouhorak a horaky a strisky jsou uz z nerezi. Neresim to a kupuju v mountfieldu ten jejich chairbroil a zatim tomu nenam moc co vytknout. U toho, co jsem koupil ted, je celej spodek vyndavaci, tak se bude lip cistit. A plotynky samo litinovy. Ty levny grily maji nejakej plech.

Naposledy editováno 21.04.2025 15:53:30

Plynový gril

21.4.2025 v 18:57 | Nahoru | #18
Taky jsem před lety z pohodlnosti přešel na plynový - koupil jsem Hecht Firewood3 a spokojenost. Tříhořákový, 2 litinový rošty + jedna litinová plotna, hořáky kryté proti odkapávajícímu tuku. Už několik let funguje jak má.

Plynový gril

22.4.2025 v 06:42 | Nahoru | #19
Taky jsem koukal na plynový před 4 lety, ale na terasu nám fouká +- celoročně, zastřešení jsem nechtěl, stavět nějakou větrnou zábranu taky ne. Takže jsem schopný cokoliv jíme ugrilovat na modelu který navrhuje Sleeper. I když dřevěné uhlí nebo plyn je klasika přes kterou u znalců a degusterů jídla nejede vlak
Tohle…..
https://www.tefal.cz...-gc760d30/7211004078

3 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

22.4.2025 v 08:17 | Nahoru | #20
Já griluju pouze klasicky na dřevu, nepřímé grilování, Plyn je pro lenochy, co se seknou sekerou do ruky.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 08:24 | Nahoru | #21
FJRPEPA> Jojo, takoveho klasika mam za souseda. Ten ma na svem obrovskem 800 metrovem pozemku pro zmenu zahradni krb. A v nem vsechno dela na dreve. Takze kdyz si chce k obedu ukremovat burta, zacne tak kolem 10. roztapet krb. Zakouri mi kus zahrady a kdyz mu to tak po hodine chytne, zacne "delat zhave" (jak tomu rika). To znamena, ze stridave priklada poloshnile drivi, strika tam nejaky sracky, aby mu to trochu horelo a privira komin, aby mu to nehorelo moc. Smrad po cely vesnici silenej. Pak si spali kilo burtu a spokojene si otevre nealko pivo.

(reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 08:30 | Nahoru | #22

FJRPEPA píše: Já griluju pouze klasicky na dřevu, nepřímé grilování, Plyn je pro lenochy, co se seknou sekerou do ruky.


Ja teda lenoch nejsem,ale vyrabet si drevene uhli,lisovat briketky se me fakt nechce a proto chci prejit na plyn. Vcera jsem zase smrdel od koure,jako dobre nemyty zalesak
Gril na uhli si take ponecham. Ma to sve kouzlo,kdyz je letni,teply vecer,sejde se fajn parta lidi,tak ten kour k tomu i mozna patri. Ale kdyz si chces ugrilovat neco k obedu a po obede mas v planu jit k nekomu na navstevu,tak to bez vysprchovani nejde.

Plynový gril

22.4.2025 v 08:45 | Nahoru | #23
já koupil tenhle https://cz.hecht.cz...-gril-hecht-adelle-5 , je za dobré peníze, máme ho 5 let a navíc díky té plotýnce vedle, tam můžu dělat smradlavy věci, když si nechci začudit barák, jedinou jeho nevýhodou je vana pod hořáky na odkapávání omastku, takže jsem na ní ještě z alobalu přidělal sajtny a cajk.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 09:48 | Nahoru | #24

Medved píše: FJRPEPA> Jojo, takoveho klasika mam za souseda. Ten ma na svem obrovskem 800 metrovem pozemku pro zmenu zahradni krb. A v nem vsechno dela na dreve. Takze kdyz si chce k obedu ukremovat burta, zacne tak kolem 10. roztapet krb. Zakouri mi kus zahrady a kdyz mu to tak po hodine chytne, zacne "delat zhave" (jak tomu rika). To znamena, ze stridave priklada poloshnile drivi, strika tam nejaky sracky, aby mu to trochu horelo a privira komin, aby mu to nehorelo moc. Smrad po cely vesnici silenej. Pak si spali kilo burtu a spokojene si otevre nealko pivo.



Nojo to měšťáci mají sousedy hned za plotem, deset metrů, já mám sousedy 50 metrů na každou stranu.

Naposledy editováno 22.04.2025 09:50:56

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 10:19 | Nahoru | #25
FJRPEPA> Nikdy neovlivnis, jakej kreten se ti nastehuje na byvalou louku, kterou nekdo dokaze nejakym kouzlem zmenit na stavebni pozemek ... nastesti, kdyz mne sere jeden soused, popojdu po sve zahrade par metru a jsem u druheho. Kdyz mne nasere i ten, popojdu dalsich par metru a jsem u tretiho. A kdyz mne nasere i treti, tak prejdu na druhou pulku zahrady a tam uz jsou kolem jenom bazanti a kralici na poli .

edit: a s tema sousedama 50m na kazdou stranu dost kecas .

Naposledy editováno 22.04.2025 10:20:04

(reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 14:09 | Nahoru | #26

Medved píše: FJRPEPA> Nikdy neovlivnis, jakej kreten se ti nastehuje na byvalou louku, kterou nekdo dokaze nejakym kouzlem zmenit na stavebni pozemek ... nastesti, kdyz mne sere jeden soused, popojdu po sve zahrade par metru a jsem u druheho. Kdyz mne nasere i ten, popojdu dalsich par metru a jsem u tretiho. A kdyz mne nasere i treti, tak prejdu na druhou pulku zahrady a tam uz jsou kolem jenom bazanti a kralici na poli .

edit: a s tema sousedama 50m na kazdou stranu dost kecas .



Proč kecám ? Od místa kde griluji k nejbližšímu místu, kde sousedi občas venku sedí, je to k jednomu 154 m. a k druhému 42 m.

Naposledy editováno 22.04.2025 14:18:50

Plynový gril

22.4.2025 v 14:38 | Nahoru | #27
Měl jsem 5 let 3 hořák z makra, ta jejich značka, myslím Tenker nebo jak se to jmenovalo. Byl to spíš takovej ohřívač, než gril, strašně dlouho to trvalo, než se maso udělalo, než stihl zreznout šel pryč.

Pak jsem u souseda zkoukl Weber, jak to funguje a koupil jsem si weber spirit 2 E210 - dvouhořák.
10kg bomba se tam bez problémů vejde, koupil jsem si na to grilovací tál.
Ta úroveň grilování je úplně někde jinde, navíc na to seženeš kde co za doplňky.
Dneska bych jinde nehledal než weber.

Naposledy editováno 22.04.2025 14:39:18

Plynový gril

22.4.2025 v 17:42 | Nahoru | #28
Používám klasický Weber na dřevěné uhlí, respektive brikety. Po několika grilech jiných značek už jiný nechci. Doporučuji koupit dovnitř nerezovou kruhovou vložku s deflektorem, je to geniální. Roztopení grilu zabere určitě půl hodiny minimálně, pokud netopím "na hada" z briket, když dělám žebírka v alobalu, což je na mnoho hodin.
Plynový gril je určitě velmi pohodlné a provozně značně levnější řešení, ale já ten spálený plyn prostě cítím a nechci to.

1 reakcí na tento příspěvek Plynový gril

22.4.2025 v 22:51 | Nahoru | #29
Soused má elektrický a veliká paráda
Pro pár lidí dostačující.
Maso chuťově skvělé Není co řešit

Koupím si ho taky.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Plynový gril

22.4.2025 v 23:07 | Nahoru | #30
Ivos> a pripoj si ho na solarni panel
Předchozí
1 2 3 4
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.

TOPlist