Březovské šlapačky vyhrálo počasí. A Křoustek s Matějíčkem

V Březové u Sokolova se jel první letošní trialový mistrák, body se přidělovaly v sobotu i v neděli. O nejcennější titul v posledních letech bojují dva Martinové – Křoustek a Matějíček – a ti si také rozdělili o víkendu výhry.

V Březové čekal jezdce nejen velmi náročný terén, ale také nečekaně kruté počasí. Teplota se držela kolem nuly a v neděli skoro celý den mrholilo nebo poletoval sníh. Zatímco v sobotu se ještě jelo dobře, v neděli byly kameny mokré a některé úseky se staly v těch nejnáročnějších pasážích nesjízdné a musely být upraveny.

Souboj Křoustek versus Matějíček je i soubojem generací. Martin Matějíček je odvážný třiadvacetiletý mladík, loňský mistr republiky a někdejší vicemistr USA, který má rád výzvy. Martin Křoustek je 41letý chladně uvažující strojní inženýr, který má na svém kontě přes tucet domácích titulů a trial ho stále baví. Je to takový trialový Jágr.

V sobotu vyhrálo dravé mládí, Matějíček nasbíral o deset trestných bodů méně než Křoustek, v neděli, kdy to víc klouzalo, vyhrály zkušenosti a rozvaha – více čistých sekcí a o 11 trestných bodů méně měl pro změnu Křoustek. S velkým bodovým odstupem skončil v sobotu na třetím místě Dalibor Šulc, v neděli Rakušan Marco Mempör.

Trial je v současné podobě pro nezasvěceného diváka hodně nepřehledný, protože se soutěží v celkem sedmi kategoriích a každá má v kontrolovaném úseku jinou trasu určenou barevnými brankami. Nejlehčí průjezd mají žáci (modré šipky), o něco těžší překážky jedou hobíci a klasici (bílé šipky), hlavní kategorie je pak rozdělena na A (žluté šipky), B (zelené šipky) a C (červené šipky), absolutní špičkou je elitní skupina v kategorii A, která má žluté šipky s černým proužkem, ti jedou ty největší „prasárny“.

Zajímavé spojení má kategorie žáků s kategoriemi hobby a klasik. Ti malí špunti samozřejmě potřebují doprovod, a tak s nimi jezdí tatínkové, ale aby se také sami svezli, tak někteří jedou soutěž v některé z těch dvou dospělých kategorií.

V Březové je krásný přírodní terén, známý ze soutěží mistrovství světa v posledních dvou letech, které se jely „přes kopec“ v Sokolově. I zde ale byly vytvořené v prostoru depa a startu dvě umělé sekce z navezených lomových kamenů.

V posledních letech se kromě Trialu národů jezdí také Trial národů žen. My jsme se bohužel této akce na závěr sezony nemohli dosud účastnit, protože prostě u nás nemáme tři dívky, které by jezdily šlapačky. Nicméně se snad blýská na lepší časy. Kromě známé Petry Budínové, která jela v Březové jen v sobotu a obsadila 27. místo mezi 44 chlapy, se představila i 15letá Denisa Pecháčková. Tahle drobná dívenka, která vypadá mnohem mladší, je dvojnásobnou mistryní světa v cyklotrialu a nyní se snaží zvládnout i trial na motocyklu. Se svou osmdesátkou jela v sobotu v kategorii hobby a obsadila 12. místo z 29 startujících (otec Pecháček našlapal o jeden bod navíc a skončil 14.), což ji natolik povzbudilo, že v neděli jela těžší červenou trať. To bylo i vzhledem k nečasu mnohem obtížnější, přesto za sebou Denisa nechala dva konkurenty. Tak ještě najít jedno děvče a můžeme se těšit na účast v Trialu národů žen!

Jezdci museli na trati zvládnout deset kontrolovaných úseků (sekcí), jela se tři kola, takže 30 sekcí. Na absolvování soutěže měli 5,5 hodiny, startuje se v minutových intervalech. Náročný terén a nevlídné počasí byly nejspíš důvodem, proč více než třicítka závodníků po sobotní soutěži odjela domů a v neděli už nestartovali. Ti, co zůstali, řádně promrzli, jak jezdci, tak diváci. Další soutěž se jede 11. a 12. května v Tanvaldu.

Výsledky

A
Sobota: 1. Matějíček (GasGas) 46 (1 za čas), 2. Křoustek (TRS) 57 (2 za čas), 3. Šulc (TRS) 124
Neděle: 1. Křoustek 73 (2 za čas), 2. Matějíček 82, 3. Mempör (A, Beta) 130

B
Sobota: 1. Mrázek (Beta) 137, 2. Breitfeld (D, Beta) 142
Neděle: 1. Mrázek 132

C
Sobota: 1. Kipp (D, TRS) 11, 2. Kohout (TRS) 17, 3. Schöllar (D, Beta) 20

Hobby
Sobota: 1. Wiegand (D, Montesa) 2, 2. Vlna (Beta) 5, 3. Kněžourek (Montesa) 6
Neděle: 1. Meyer (D, Beta) 7, 2. Vlna 12, 3. Vetter (D, Montesa) 24

Žáci
Sobota: 1. Mikunda (Beta 50) 4, 2. Kůta (Beta 80) 19, 3. Pilát (Beta 80) 21
Neděle: 1. Mikunda 14, 2. Prokop (Beta 80) 19, 3. Kůta 28

Klasik
Neděle: 1. Breitfeld (D, Fantic) 16, 2. Kuchař (Honda) 16 (horší celkový čas), 3. Prokop (SWM) 20

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist