Pre - WSBK, WSSP a STK na Lausitzringu

Po letni prestavce, naposledy se zavodilo v anglickem Brands Hatch 5. srpna, se cely paddock superbiku, supersportu a superstocku prestehoval do Nemecka, kde se nedaleko Drazdan pojede na okruhu Lausitz, neboli Eurospeedway, treti zavod od konce letosni sezony tohoto serialu.

WSBK - superbiky
Toseland by rad rozhodl o titulu co nejdrive
Brit James Toseland z nizozemske staje HANNspree-Honda nastoupi do 1. jizdy na 4,2 kilometru dlouhem okruhu na Lausitzu s naskokem 66 bodu na sveho nejvetsiho soupere, Japonce Noriyuki Hagu. Tento suverenni naskok si vybojoval v poslednich 4 zavodech, kdyz 3 z nich dokazal vyhrat ! Vloni zde budouci jezdec MotoGP - Tech3 Yamaha - v prvni jizde spadl, druhou vsak po velkem boji prave s Hagou vyhral. Jeho tymovy kolega Roberto Rolfo ma zde jednu z poslednich moznosti zajet solidni vysledek v superbicich, nebot v pristim roce by mel jezdit jako tymovy kolega Brita Jonathona Rey sice ve stejne staji jako letos, ale v supersportech.
Dalsi jezdec na Honde, Ital Michel Fabrizio z tymu DFX doufa v pokracovani svych vzestupnych vykonu, jeho vysledky v poslednich jizdach jsou opravdu vyborne - Brno 6. a 3., Brands Hatch 5. a 4. a chce se tak manazerum Hondy ukazat v tom nejlepsim svetle, kvuli smlouve na rok 2008.
To stejne plati o Karlu Muggeridgemu ze staje Alto Evolution, ktery rovnez nema zatim smlouvu na rok 2008. Druhy motocykl teto staje by mel poprve v Nemecku pilotovat Francouz Yoann Tiberio.
A urcite zajimavy bude start na divokou kartu suverena IDM v teto kategorii, Rakusana Martina Bauera s jeho HRP Fireblade.
Pokusi se Ducati a Bayliss jeste o zvrat?
Australan Troy Bayliss ma uz pouze teoreticke na obhajeni titulu, spise je pravdepodobne, ze koncem zari odevzda v italske Vallelunge korunu do rukou Brita Jamese Toselanda. Tovarni jezdec Xerox-Ducati zazil v Britanii na okruhu Brands Hatch velmi spatny vikend, kdyz skoncil pouze jednou 7., a to ve druhe jizde. Bayliss doufa na chladnejsi pocasi, nebot to jeho Ducati a pneumatikam Pirelli svedci vice, nez horko. Momentalne je v MS na 4. miste, kdyz ztraci na tretiho Maxe Biaggiho 28 bodu.
Jeho stajovy kolega Lorenzo Lanzi by rad navazal na rok 2005, kdy jako nahradnik za Laconiho dokazal jednu jizdu vyhrat a jednou byt druhy. Lanzi zrejme v pristim roce nepojede za tovarni tym, o jeho nastupcich se hovori spise v zakulisi a objevuji se zajimava jmena (napr. Max Biaggi). Ovsem na toto misto si dela opravnenou nadeji i Ruben Xaus, ktery je zatim prubezne na 6. miste se svou Ducati ze staje Sterilgarda.
Cesky jezdec Jakub Smrz se svou Ducati FO5 z tymu Stefana Caracchiho cestuje do Nemecka jako 14. muz prubezne klasifikace, kdyz by nejradeji zapomenul na posledni dva podniky MS, ktere mu nevysly, Ziskal v nich pouhych 5 bodu - 3 v Brne a 2 v Britanii - ovsem na 13. misto Spanela Fonsi Nieta mu chybi pouhych 7 bodu, takze drzme Kubovi v nedeli palce. Ani Kuba Smrz doposud nerekl o svych planech na rok 2008 nic konkretniho, v zahranicnim tisku, jako napriklad v MSa se spekulovalo o jeho navratu do dvestepadesatek, tak se nechme spolecne prekvapit.
Max Biaggi stale doufa
Hvezda staje Suzuki Alstare-Corona Star Max Biaggi stale jeste nevzdal boj o titul, to rozhodne neni v jeho povaze, i kdyz Riman na tomto okruhu jeste nikdy nejel. Biaggimu chybi pred poslednimi 6 jizdami na Toselanda 69 bodu, coz se zda sice neprekonatelne, ale...ANi u Biaggiho neni doposud jasne, kde v pristim roce pojede. Tymovy sef Francis Batta by ho pochopitelne rad udrzel, i kdyz byl k nemu behem sezony casto kriticky a nutno rici, ze opravnene. Od jezdce formatu Biaggiho se cekalo jiste vic, nez pouha 2 vitezstvi - hned na zacatku sezony v Qataru a potom u nas v Brne.
Jeho tymovy kolega Yukio Kagayama z Japonska ma naopak pro rok 2008 jasno, zustava v tovarnim tymu Suzuki Francise Batti, urcite mu k tomu prispelo jeho vitezstvi v japonske osmihodinovce, nebot to bylo pro Suzuki po hodne dlouhe dobe. Naposled zvitezila Suzuki v tomto zavode v roce 1983 zasluhou dvojice Robin Hubin (BEL) a Hervé Moineau (FRA). A samotny Kagayama by se jiste rad odpoutal z celkoveho 10. mista, zvlast kdyz pred nim je na 9. miste mlady Nemec Max Neukirchner se soukromym ? motocyklem stejne znacky. A ten ma pochopitelne uplne opacny zajem, sve dosavadni umisteni proti tovarnimu Japoncovi se svou Alstare Engineering Suzuki uhajit.
Posledni sance pro Yamahu a Hagu
Japonsky oblibeny jezdec je za Britem Toselandem zatim druhy, ale toto misto nema rozhodne pod penzi. Jednak bude jiste utocit aspon na teoretickou sanci zachovani nadeje na svuj prvni titul, na strane druhe ma za sebou jak Biaggiho tak Baylisse a neprilis bodove vzdalene (Biaggi - 3, Bayliss - 31). Vloni skoncil Haga v Nemecku dvakrate 2. Tentokrate by to ale bylo malo...
Jeho tymovy kolega Troy Corser se naposled v Britanii prezentoval druhym a tretim mistem a je celkove 5. kdyz ma slusny naskok na 6. Xause (+ 64 bodu), pricemz na Baylisse ztraci bodu 31.
Laconi zustava u Kawasaki i v roce 2008
Francouzsky jezdec Regis Laconi prodlouzil smlouvu se sefem tymu PSG-1-Kawasaki Pierguidem Paganim. Je zatim se ziskem 98 bodu na 12. miste prubezne klasifikace. Jeho tymovemu kolegovi, Fonsi Nietovi z Madridu se vloni na Lausitzringu darilo, skoncil zde 7. a 10.
WSSP - supersporty
Turek Kenan Sofuoglu nastoupi poprve na start zavodu jako MISTR SVETA, ale chce dal vyhravat. "V kapse" ma uz zrejme smlouvu na rok 2008 s tymem HANNspree-Honda-Ten Kate, ovsem do superbiku. Francouz Fabien Foret je ziskem 126 bodu se svou Gilmotor-Kawasaki suverenne druhy (+ 39 bodu), ale za nim to vre. Katsuaki Fujiwara (Althea-Honda) ma zatim 87 bodu, Robbin Harms (Stiggy-Honda) 83 a Broc Parkes a Massimo Roccoli po 75.
Cesky tym Intermoto doufa v rozmnozeni sveho bodoveho konta u Francouze Matthieu Lagriveho, ten je zatim ziskem 20 bodu na 25. miste prubezne klasifikace.
STK 1000 - superstocky
V prubezne klasifikaci litrovych stocku o pohar FIM deli prvni 5 jezdcu v poradi Mattea Baiocca, Xaviera Simeona, Marka Aitchinsona, Nicola Canepu a Claudia Cortiho pouhych 32 bodu, takze o napinave souboje nebude jiste nouze.
Ovsem cesky jezdec Matej Smrz z tymu MS Racing Honda je v prubezne klasifikaci na vybornem 10. miste ziskem 44 bodu, ktere se jiste na okruhu Eurospeedway pokusi uhajit.
STK 600 - superstocky
V mistrovstvi Evropy stocku do 600 cc vede s naskokem 26 bodu Francouz Maxime Berger (Yamaha) pred Italem Magnonim a o dalsich 11 bodu pred dalsim Italem Antonellim. Z ceskych jezdcu je Michal Sembera na Honde 17. (17 bodu), Patrik Vostarek na motocyklu stejne znacky 18. (16) a po zraneni se navrativsi Ondrej Jezek na Kawasaki - vloni celkove 6. !!!, zatim 26. (3 body).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist