Jonathan Rea – Mistr světa WorldSBK 2016

Devětadvacetiletý Jonathan Rea zaznamenal další úspěšnou sezonu a v barvách tovární stáje Kawasaki, když vyhrál druhý titul mistra světa v řadě. Tentokrát si celkové vítězství nezajistil pět závodů před koncem sezony, jako tomu bylo loni, ale v sobotním předposledním závodu sezony na katarském okruhu v Losail. Rea obhájil světové prvenství a protože s Kawasaki prodloužil o další dva roky, rozhodně to má v plánu zopakovat minimálně příští rok. Jonathan Rea nicméně nežije jen závoděním, je ženatý a má dva syny, kterým dali jméno Jake a Tyler.

Jonathan Rea, jezdec z města Ballymena v Severním Irsku, zahájil závodní kariéru v sérii MotoX, kde se v roce 1997 stal v třídě 60ccm britským vicemistrem. V roce 2003 začal jezdit silniční závody. Po krátké a úspěšné misi v britském šampionátu superbiků (BSB) Jonathan Rea přestoupil do světové série WorldSSP, kde v roce 2008 závodil s Hondou v barvách stáje Ten Kate. První vítězství Rea zaznamenal v Brně. Jonathan Rea rychle získával zkušenosti a už o rok později jel WorldSBK.

Premiérový ročník jezdce mistrovství světa superbiků Rea spojil s týmem Hannspree Ten Kate Honda. V prvním roce získal celkem osm umístění na stupních vítězů z toho dvakrát slavil vítězství a v celkovém hodnocení obsadil páté místo. S Hondou závodil do roku 2014 a s týmem Ten Kate se rozloučil celkovým třetím místem, což byl jeho nejlepší výsledek v seriálu superbiků.

S týmem Kawasaki Racing Team (KRT) Rea závodil od roku 2015. Celkem šestadvacet závodů a z toho třiadvacet umístění na stupních vítězů včetně devíti vítězství. Neuvěřitelná bilance a výrazná převaha nad ostatními znamenala, že Jonathan Rea slavil zisk titulu už po prvním závodu v Jerezu, celkem pět závodů před koncem sezony. To byl skutečně neuvěřitelný výkon.

V letošním roce byl Jonathan Rea první od úvodního podniku v Austrálii, který vyhrá. Jediné zaváhání, které letos předvedl bylo ve druhém klání amerického podniku v Laguně Seca, kde nezískal body a další body ztratil v prvním klání v Německu. Rea se tím ale nenechal vyvést z míry, zabral a neumožnil tak týmovému kolegovi Sykesovi jeho chyb využít ve svůj prospěch.

Zisk titulu Jonathan Rea zaznamenal až v posledním podniku sezony v Kataru. První závod sice nevyhrál, skončil druhý, ale i tak mohl slavit. A zcela zaslouženě, protože jeho konzistence je přímo neuvěřitelná. Poslední závod sezony chtěl vyhrát, ale měl krátce po startu problém s převodovkou a přišel o spoustu pozic. Nicméně závod zastavily červené vlajky a tak měl šanci se z deváté pozice na startu probojovat blíž předním příčkám v restartovaném klání.

Poslední závod sezony chtěl Jonathan Rea vyhrát a nastavil takový level, který jeho soupeři nedokázali akceptovat. Až na jednoho, Chaze Daviese. Když Rea překonal Toma Sykese, bylo jasné, že za této situace by jeho týmový kolega o celkové druhé místo přišel. Rea jel na maximum a chtěl dostat Velšana na lopatky, jenže ten v závěru přidal a Rea zjistil, že to dnes na vítězství nebude. V posledním kole výrazně ubral plyn a čekal až ho předjede Tom Sykes. Rea nakonec projel cílem třetí a Kawasaki má oba své jezdce na prvních dvou místech celkového hodnocení.

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team)

Titul MS WorldSBK: 2
Start v závodech WorldSBK: 192
Vítězství: 38
Stupně vítězů: 88
Pole Position: 8
Nejrychlejší kolo: 27

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist