Jedenáctý podnik MS Superbike – Portimao

Sérii tří podniků MOTUL FIM Superbike World Championship v řadě uzavírá portugalské Portimao. Jedná se o poslední podnik na evropské půdě a zároveň poslední podnik pro sérii WorldSSP300 a WorldSSP Challenge. Je třeba také počítat s tím, že je Portugalsko v jiném časovém pásmu, takže je celý program o hodinu posunutý.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou patnácti zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Bitva o vedení v šampionátu a tím pádem titul mistra světa pokračuje. První místo v tabulce průběžného hodnocení si udržel Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK), který přijel do Jerezu s jedním bodem náskoku a odjel s rovnými dvaceti. Pro Turka velmi dobrý progres nicméně do konce sezony zbývá ještě dost závodů. On sám řekl, že zatím nad titulem nepřemýšlí, jen se zaměří na konkrétní závod s cílem být první. Portimao je okruhem, kde ale může být jako doma jeho největší soupeř.

Druhý jezdec průběžného hodnocení Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) teď ztrácí na vedení 20 bodů a ty bude chtít za každou cenu získat o nadcházejícím víkendu. Portimao je okruhem, který Reovi sedí, což třeba můžeme vidět na výsledcích z roku 2020, protože to vyhrál všechny tři závody. Pro všechny fanoušky superbikového šampionátu se díky tomu rýsuje zajímavá a napínavá podívaná, protože už dlouho jsme neviděli tak vyrovnaný závěr sezony. Tedy, co se týče bitvy o titul mistra světa.

Třetí Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) jede na maximum v každém závodu, ale ztráta na vedení v podobě 74 bodů je už docela dost vysoká. Už jen 54 bodů ztráty na druhou pozici je dost, ale od Reddinga nikdy nevíte co čekat, kdykoliv překvapí a je jasné, že se chce s Ducati rozloučit maximálně dobrým výsledkem.

Čtvrtý Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) neměl ideální víkend v Jerezu, takže přišel i o ten malý náskok, co měl a je nyní na tom bodově stejně, jako pátý Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK). Oba jezdci dosud nasbírali 227 bodů a oba ztrácí na vedení bodů 222. Teď to bude především jejich souboj o konečnou čtvrtou příčku v šampionátu, jelikož ztráta na třetího Reddinga je nyní už na 148 bodech, takže to pro oba už moc reálné není.

Brit Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) nastupoval v Jerezu se zraněným zápěstím, které ledoval a vzhledem k tomu, že se v neděli jely mimořádně oba hlavní závody, zápěstí to nevydrželo a do druhého závodu Lowes nenastoupil. Jak na tom bude v Portimau ukážou až první tréninky. Do sedla superbikové motorky se vrací Tito Rabat, který nedávno ukončil spolupráci s Barni Racing, ale nyní byl povolán zpátky týmem Puccetti Kawasaki Racing, kde nahradí zraněného Lucase Mahiase. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) zřejmě nebude závodit, nicméně zatím se čeká na potvrzení Eugene Lavertyho, jakožto jeho náhradníka. Laverty už za Sykese závodil v Jerezu, kde byl dvanáctý a jedenáctý. Jezdcem na divokou kartu bude o víkendu Ital Gabriele Ruiu (B-Max Racing Team) v sedle BMW M 1000 RR.

Po Portugalsku následují ještě další dva podniky, které již byly potvrzeny. Ten první bude v Argentině a druhý v Indonésii, kde také letošní ročník MOTUL FIM Superbike World Championship skončí.

FIM Superbike – MS po Jerezu:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 449 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 429
3. SCOTT REDDING DUCATI 375
4. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 227
5. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 227
6. ALEX LOWES KAWASAKI 199
7. MICHAEL VAN DER MARK BMW 189
8. GARRETT GERLOFF YAMAHA 170
9. ALVARO BAUTISTA HONDA 169
10. TOM SYKES BMW 167
11. AXEL BASSANI DUCATI 150
12. CHAZ DAVIES DUCATI 120
13. LEON HASLAM HONDA 104
14. KOHTA NOZANE YAMAHA 46
15. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 44
16. TITO RABAT DUCATI 38
17. EUGENE LAVERTY BMW 23
18. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 23
19. ISAAC VINALES KAWASAKI 23
20. JONAS FOLGER BMW 19
21. LORIS BAZ DUCATI 17
22. LEANDRO MERCADO HONDA 12
23. MARVIN FRITZ YAMAHA 6
24. SAMUELE CAVALIERI DUCATI 6
25. LORIS CRESSON KAWASAKI 3
26. ANDREA MANTOVANI KAWASAKI 2
27. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist