FIM EWC – 24H Bol d'or vyhrál F.C.C. TSR Honda France, Mercury Racing desátý

Vytrvalostní závody jsou plné překvapení a ne jinak tomu bylo v zahajovacím podniku sezony FIM EWC 2018/2019. Téměř celý závod odjel na první pozici tým #11 SCR Kawasaki France, nicméně vítězem je po čtyřiadvaceti hodinách úřadující světový šampion tým #1 F.C.C. TSR Honda France. Druhým týmem v pořadí je #7 YART Yamaha a třetí #13 WEPOL Racing. U české stáje #21 Mercury Racing řešili technické problémy se spojkou, nicméně cílem závodu projeli desátí, což je výborné umístění v tak náročném klání. Slovenský tým #14 Maco Racing závod dokončil dvaadvacátý. Další český tým jedoucí pod slovenskou licencí, #93 Exteria EKO Racing, zastavila porucha techniky.

Nová sezóna mistrovství světa vytrvalostních motocyklů Endurance byla zahájena závodem 24H Bol d'or, který se jel na francouzském autodromu v Le Castellet. Česká republika v něm měla několik zastoupení a to především tým, startující ve třídě EWC Mercury Racing s Karlem Hanikou, Davidem Perretem a Ondřejem Ježkem, dále tým Exteria EKO Racing, startující ve třídě SST, jehož součástí je Ladislav Chmelík, ale určitě nás zajímaly i týmy Maco Racing Team ze Slovenska a také česko-německý Wepol Racing s Danny Webem, Matthieu Lagrivem a Sheridanem Moraisem.

Zpočátku závodu byl v popřední veliký boj mezi týmy SRC Kawasaki a Suzuki Endurance Racing Team, a těsně před soumrakem, po dlouhých pěti hodinách závodění, byl mezi nimi rozdíl pouze 0,374 sekundy! Wepol Racing začínal závod ve druhé části úvodní desítky, ale postupně se prokousával výše až na pozice na stupních vítězů. V elitní desítce byl i Slovenský Maco Racing Team a na rozhraní první a druhé desítky se pohyboval Mercury Racing, ale oba česko-slovenské týmy se bohužel nevyhnuly technickým potížím (oba údajně problémy se spojkou), které je posouvaly pořadí dozadu.

Problémům se nevyhnul ani tým SERT, který se kvůli pádu a potížím se spojkou posunul s trojicí ve složení Vincent Philippe, Etienne Masson a Gregg Black z čela závodu až na konečnou pátou příčku. Pořadím se propadl i jeho soupeř v bojích zpočátku závodu, tedy tým SRC Kawasaki, a trio Randy de Puniet, Jérémy Guarnoni a David Checa dokončilo závod na sedmé příčce. Ještě větší problémy však zaznamenal tovární tým Honda Endurance Racing, který kvůli problémům s motorem zcela ztratil šance na mistrovské body a ze stejného důvodu po šestnácti hodinách už mezi účinkujícími nebyl ani tým Exteria EKO Racing. Ve chvíli, kdy do konce závodu chyběly čtyři hodiny, havaroval Dos Santos s Yamahou týmu Maco Racing a tenhle slovenský tým tak bohužel vypadl z bodovaných příček na konečnou dvaadvacátou pozici.

O čem je vytrvalostní závodění předvedl skvělým taktickým výkonem tým F.C.C. TSR Honda France, který se sice většinu závodu nenápadně pohyboval na pozicích za stupni vítězů, ale vyvaroval se závažných chyb a ve chvíli, kdy do konce závodu chyběly dvě hodiny, už figuroval na čele startovního pole. V úplném závěru dokonce zkušený Freddy Foray zcela zvolnil a jeho nejbližší pronásledovatel Marvin Fritz jej sice předjel, ale pouze tím stáhnul jednokolovou ztrátu. Oba týmy tak za čtyřiadvacet hodin najezdily 698 kol a rozdíl mezi nimi byl 54 sekund.

Vítězem prestižní čtyřiadvacetihodinovky 24H Bol d'or se tak stal tým F.C.C. TSR Honda France s Freddym Forayem a Mikem Di Megliem z Francie a Američanem Joshem Hookem. Na druhé příčce skončil tým YART Yamaha s Marvinem Fritzem, Niccolo Canepou a Brocem Parkesem a stupně vítězů doplnil česko-německý tým Wepol Racing s Danny Webbem, Mathieu Lagrivem a Sheridanem Moraisem. Tým Mercury Racing s Karlem Hanikou, Davidem Perretem a Ondřejem Ježkem uzavřel elitní desítku se ztrátou devatenácti kol na vítěze.

FIM EWC 2018/2019, 24H Bol d’Or – Závod
Neděle, 16.září 2018 – Paul Ricard Circuit (FRA)

Konečné výsledky najdete ZDE.pdf

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist