Že to bude až tak těžké, to jsem nečekal, prozradil Salač

V pořadí čtvrtý závodní víkend Red Bull MotoGP Rookies cupu uspořádali ve dnech 4. – 6. Srpna v Brně v rámci Velké ceny České republiky. Brněnský okruh byl místem návratu Filipa Salače, který si zlomil nohu při nehodě v Barceloně, kde závodil v MS juniorů FIM CEV Repsol Moto3.

Pro Filipa Salače to byla jednak velká výzva, protože během necelé dvouměsíční pauzy se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti účastnit závodních víkendů v holandském Assenu a německém Sachsenringu, nicméně především to pro něj byla velká zkouška.

Poté co dostal od lékařů zelenou, nemohl se dočkat pátečního prvního tréninku. Ten se jel díky proměnlivému počasí na vodě, což bylo pro Filipa v dané situaci mnohem obtížnější. Hned po několika kolech dostal highsider a v plné rychlosti si nemocnou nohou dupl o zem, aby pád ustál. Pro velkou bolest musel následně zajet do boxu a trénink ukončil.

Pak absolvoval kontrolu v Mobilní klinice, kde mu nohu namasírovali, rehabilitovali a dali léky na bolest. Po poradě s trenéry a rodinou se rozhodl ještě zabojovat a zkusit odpolední trénink, který už proběhl na suchých pneumatikách. Po odjetí šesti kol Filip raději zajel do boxu, protože jen necelou hodinu poté následovala kvalifikace. V ní odjel jen několik kol, aby si zajistil start do závodu. Z jedenáctého místa se tak propadl na osmnáctou pozici, která byla výchozí pro oba víkendové závody.

Sobotní závod na čtrnáct kol odstartovali v 16:30 hodin. První zatáčka představovala pro Filipa poslední místo, kde ho čekala stíhací jízda. Postupně se sice začal dostávat dopředu, nicméně díky rozdílným časům z předchozího dne a najetí pouze několika málo kol nebylo možné dobře nastavit motocykl. Filip tak neměl grip na zadním kole. Opět dostal lehký highsider a s bolestmi ze závodu odstoupil. Do nedělního klání, které se jelo na vodě, už po rozhodnutí všech nenastoupil.

K domácímu podniku v Brně Filip Salač uvedl: „Moc jsem se těšil na domácí závod nejen kvůli tomu, že si po dlouhé době sednu na motorku, ale hlavně kvůli fanouškům a skvělé atmosféře. Věděl jsem, že to bude vzhledem k technické povaze brněnské trati velmi těžké, což zrovna pro moje zranění nebylo dobré. Že to bude ale až tak těžké, tak to jsem nečekal. Je to pro mě opět nová zkušenost a výzva posunout se zase o kus dál. Mrzí mě to moc, ale bohužel to k našemu sportu patří. Teď se budu snažit co nejrychleji a nejlépe rehabilitovat, což doposud nebylo úplně možné.“

„Chtěl bych poděkovat rodičům, mechanikům Red Bull MotoGP Rookies cupu a prostě opravdu úplně všem lidem, kteří mě podporovali.“


Nyní na všechny čeká velké rozhodnutí, zda Filip vynechá i následující závodní víkend v Rakousku. Rádi bychom, aby se na trať vrátil opět v plné kondici, takže s největší pravděpodobností své fanoušky potěší až 9.září v Itálii.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Radek Babička - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist