První závod v Brně vyhrál Can Öncü

Sobota na Masarykově okruhu v Brně je dnem prvního závodu pohárové série Red Bull Rookies Cup. Také v této soutěži má Česká republika svého zástupce v podobě talentovaného Filipa Salače, který se závodem v Brně vrací zpět k závodění po zranění nohy z Barcelony 2017. Z první pozice startoval Japonec Kazuki Masaki, první projel cílem Can Öncü. Český závodník Filip Salač závod nedokončil.

V první řadě na startu byl Kazuki Masaki, Ai Ogura a Can Öncü. Z druhé řady vyrazil Aleix Viu, Ryusei Yamanaka a Meikor Kawakami. Filip Salač se do závodu původně kvalifikoval osmnáctý, nicméně na startu si o pozici polepšil a odstartoval sedmnáctý.

Po startu šel do vedení závodního pole Ai Ogura, ale p pár zatáčkách byl vpředu Španěl Aleix Viu. Druhý jel Ryusei Yamanaka, třetí Ai Ogura, čtvrtý Can Öncü, pátý byl vítěz kvalifikace Kazuki Masaki. Český závodník Filip Salač se nejdřív propadl na předposlední jednadvacátou pozici, ale v nájezdu do druhého kola už figuroval na osmnácté příčce.

Ve třetím kole jel Filip Salač na dvacáté pozici, zajel ale do boxů a závod předčasně ukončil. Zranění nohy ještě nebude zcela doléčené. Pro českou naději velká škoda, protože se na domácí závod tolik těšil. Závod vedl Turek Can Öncü následován svými sedmi soupeři Ogurou, Viem, Masakim, Yamanakem, Megglem, Soppem a Orgisem. Ani v pátém kole si ale Turek nevytvořil náskok, naopak byl v každé zatáčce atakován.

V polovině závodu měla vedoucí skupina pět členů a na první pozici se posunul Japonec Ogura. Druhý jel Öncü, třetí Viu, čtvrtý Meggle a pátý byl Masaki. Druhou skupinku vedl Yamanaka, který zase tolik neztrácel a podařilo se mu v devátém kole obě skupiny znovu spojit. To ale na špici závodního pole zuřila bitva o vedení mezi Japoncem a Turkem.

V posledních pěti kolech byla ve hře o vítězství a pozice na stupních vítězů sedmičlenná skupinka jezdců. Pozice se neustále měnily a to včetně vedoucího jezdce závodu. Všechny dělily jen minimální rozdíly, takže rozhodovala každá zkušenost navíc, každá možná chybička. Tu udělal dvě kola před koncem Ai Ogura a měl velké štěstí, že se mu jeho soupeři stačili vyhnout.

Napínavou bitvu vyhrál Turek Can Öncü, který rozdílem 0,077 sekundy porazil druhého v pořadí Matthiase Meggleho. Třetí závod dokončil Kazuki Masaki. Španěl Aleix Viu zůstal za pódiem jen o necelou desetinu. Druhý závod je na programu v neděli 6.srpna v 15:30 hodin.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist