První závod Red Bull Rookies Cupu vyhrál Can Öncü, Salač třetí

V Jerezu startuje letošní ročník pohárové soutěže Red Bull Rookies Cup, což je ta nejlepší příprava v rámci přechodu do prototypové série Grand Prix. Na jihu Španělska mají mladí závodníci celkem dva závody a ten první měl termín startu v sobotu. Z pole position do závodu vyrazil Carlos Tatay, český závodník Filip Salač startoval šestý.

Po pěti úvodních kolech vedl závodní pole vítěz kvalifikace Carlos Tatay, za Španělem jel Turek Can Öncü a na třetí pozici už figuroval Filip Salač. Vedoucí skupina měla osm závodníků, takže bitva o pozice v každé zatáčce okruhu. Od šestého kola jel na špici pole Turek Can Öncü, druhý byl Tatay a třetí Salač.

V polovině závodu znovu vedl čtrnáctiletý Carlos Tatay, který samozřejmě usiloval o své první vítězství před domácím publikem. Těsně za ním následovala sestava Can Öncü, Filip Salač, Ryusei Yamanaka, Deniz Öncü, Peetu Paavilainen, Xavier Artigas a Barry Baltus.

Pět kol před cílem vedoucí dvojice ostatním viditelně poodjela, takže o vítězství bojoval Carlos Tatay s Canem Öncü. Filip Salač musel svádět těžké souboje s Japoncem Yamanakem, což byl také důvod proč se prvním dvěma podařilo najet na druhou skupinu přes jednu sekundu. Salač nechtěl nic ponechat náhodě a snažil se Japonci utrhnout, což se mu dařilo.

Filip Salač jel tempem, které mu umožnilo vymazat ztrátu na vedoucí dvojici, ve třináctém kole je dojel a najednou byl ve hře o vítězství v závodě. Čtvrtý Deniz Öncü byl něco přes sekundu za českým závodníkem, ale postupně zrychloval a nastavil nejrychlejší kolo závodu 1'49,357 sekundy. Mezitím havaroval finský jezdec Peetu Paavilainen.

Do posledního kola najel první Can Öncü, druhý Carlos Tatay a třetí Filip Salač, který ztrácel na druhého šest desetin a naopak na čtvrtého měl náskok rovněž šest desetin. Turek Deniz Öncü měl ale výbornou rychlost a ztrátu na Salače rychle umazával. V posledním sektoru už oba jezdce dělily jen tři desetiny.

První závod sezony vyhrál Can Öncü, druhý projel cílem Carlos Tatay a třetí byl Filip Salač, jemuž vstup do sezony vyšel na výbornou. Druhý závod série Red Bull Rookies Cup je na programu v neděli po skončení závodů Grand Prix.

Red Bull Rookies Cup 2018 - Závod (1)
Sobota, 5.května - Jerez, Španělsko

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist