Proton KR - Qatar Preview

Zraněného Kurtise Robertse nahradí v qatarském Doha britský jezdec James Haydon.

James Haydon, jezdec, kterého jsme mohli vidět v loňském roce neúspěšně závodit v týmu Carl Fogartyho na motocyklu Petronas FP1, nahradí v Grand Prix Qataru amerického jezdce Kurtise Robertse. Haydon se tak po několika letech vrátí do nejprestižnějšího šampionátu. Jeho první seznámení s Grand Prix bylo v letech 1993 až 1996, kdy působil střídavě na motocyklech ROC Yamaha a Harris Yamaha v šampionátu třídy 500 ccm. Své první bodované umístění získal James Haydon v roce 1993, kdy dojel v domácím závodě na okruhu Donington na jedenáctém místě. V roce 1995 získal angažmá jako stálý jezdec a vybojoval celkem 11 bodů, když nejlepšího umístění získal v Grand Prix Evropy. Na okruhu Catalunya tehdy dojel na desátém místě. O rok později absolvoval svou druhou kompletní sezónu, která pro něj vedle 16 bodů do celkového pořadí znamenala vylepšení maxima o jednu pozici. Při Grand Prix Francie na okruhu Paul Ricard totiž dokončil závod 500 ccm na devátém místě.
Zatímco Haydon pojede bez většího stresu, na Nobuatsu Aokiho bude kladen vedle kvalitní přípravy také důraz na zisk lepšího umístění v pořadí nedělního závodu. Aoki sám doufá, že nový okruh bude dalším místem, kde se bude moci radovat ze zisku bodů. Zcela nový okruh by dle svého nákresu měl být pro stroj Proton KR V5 více přijatelný, než okruh Motegi, kde se konal poslední závod Mistrovství Světa.
James Haydon
Jsem opravdu rád, že mi byl nabídnut start v MotoGP. To je cíl každého jezdce. Od doby, kdy jsem závodil ve třídě 500 ccm, je vše jiné. Pro mě byl důležitý rok 2003, kdy jsem pracoval v Mistrovství Světa Superbike na vývoji motocyklu FP1. Byla to těžká sezóna s mnoha problémy, ale na jejím konci jsem se cítil o hodně moudřejší a zkušenější. Proton KR je opravdu dobrý tým a já se v Qataru pobavím.
Nobuatsu Aoki
Poslední dva okruhy byly pro náš motocykl velmi tvrdé, ale tento okruh by měl být lepší, je na něm více plynulých zatáček. Uviděl jsem jistý vývoj s pneumatikami Dunlop a tým vždy pracuje velmi tvrdě na vytěžení maxima. Já vždy dělám stejnou věc a tak nyní doufám, že se společně s týmem více zlepšíme.
Chuck Aksland (manažer týmu Proton KR)
Očekáváme, že Kurtis bude připravený zasáhnout o týden později do Grand Prix Malajsie, domácího závodu pro tým Proton. Jsme spokojení, že jeho místo v Qataru zaujme James Haydon. On měl dobrou sezónu v Británii, přináší s sebou mnoho zkušeností ze šampionátů britských a světových superbiků. Není na něj vyvíjen žádný tlak, velmi nás bude zajímat jeho odezva.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist