Most - Mistrovství Německa

Igor Kaláb na pódium v závodě třídy 125 ccm! Václav Bittman jen těsně čtvrtý, Kamil Prager jediné místo za mistrovskými body, Foukalovi vypadl spolujezdec.

Nejen v Brně zpívaly motocyklové motory o tomto víkendu na našem uzemí. Na severočeském okruhu v Mostě se totiž konal třetí závod německého mistrovství IDM, kterého se také zúčastnili naši stálí jezdci tohoto šampionátu - Igor Kaláb a Václav Bittman (125ccm), Kamil Prager (SBK) a posádka Foukal-Pertlíček (SIDE).
Za slunného, místy až nepříjemně žhavého, počasí vyrazili v sobotu ke svým kvalifikačním jízdám všichni naši borci, kterým se vedlo nadmíru dobře. Výborného umístnění dosáhl Kamil Prager v kvalifikaci na závod třídy Superbike, když se svou Yamahou YZF R1 dokázal zajet třináctý čas. Velice dobře si počínala i naše jediná posádka v kvalifikaci na závod třídy sidecare, tedy Tomáš Foukal coby pilot a Jiří Pertlíček coby spolujezdec. Jejich kvalifikační snažení znamenalo 12. místo pro start posledního, nedělního závodu.
Nejlépe si však vedli naši dva mladí zástupci ve třídě 125 ccm. V první, dopolední části dokázal zajet Václav Bittman třetí nejrychlejší čas, zatímco nejrychlejší byl brněnský Igor Kaláb. Ve druhé, odpolední části se míchalo pořadím a to tak, že Igor svůj čas nezlepšil a propadl na celkové třetí místo, zatímco Vašek dokázal svůj čas zlepšit o 0,694 sekundy a obsadit tak celkové druhé místo právě před Kalábem. "Odpoledne jsem dostal pokyn zbytečně neriskovat," říkal po kvalifikaci Igor Kaláb. "Čas jsem měl z rána dobrý a tak jsem nejel ani na nových gumách. A koho vidím jako největšího soupeře? Jednoznačně Giuseppetti, hodně do toho půjde Bittman, určitě do toho dá všechno. Má moc rychlou motorku."
Sobota však přinesla do našich barev i první zklamání, když v odpoledním, prvním závodě třídy Superbike skončil náš Kamil Prager již v průběhu prvního kola, kdy havaroval a dále nepokračoval (z vítězství se posléze radoval Michael Schulten).
Ze všech našich zástupců zvládl nejlépe nedělní Warm Up Igor Kaláb, který dokázal zvítězit ve třídě 125 ccm.
Jako první se na start svého závodu postavil Kamil Prager. Po odstartování si dal tentokrát Kamil pozor na úvodní tlačenici a snad i proto se ze svého 13. startovního místa propadl až na pozice za body. Nicméně skvělou jízdou se dokázal postupně propracovat zpět do pozic, které zaručovali přísun dvou mistrovských bodů. S přibývajícími koly a s postupným odcházením kvality pneumatik se však na Kamila dotáhli další jezdci, kterým bohužel Kamil v boji o body podlehl, když skončil na 16. místě. Ztráta na bodovanou patnáctou pozici však byla pouhých 0,344 sekundy a pouze 1,549 sekundy dělilo Kamila Pragera od 13. místa. V tomto druhém závodě třídy Superbike zvítězil bývalí oficiální jezdec World Superbike a AMA Superbike - Andreas Meklau (AUT) na stroji Ducati 999 před Němcem Stefanem Nebelem, tedy jezdcem, který nedávno proháněj italskou špičku v závodě Mistrovství Evropy třídy Superstock na okruhu Oschersleben.
Po závodě třídy Superbike přišlo pro české fanoušky zřejmě to nejlepší - závod, ve kterém jsme mohli získat dvě pódia - závod třídy 125 ccm. Pohled na první řadu byl pro oko motocyklového fanouška opravdu nádherný - uprostřed dva čeští jezdci a to v jednom z nejuznávanějších, národních šampionátů světa, německého Internetionale Deutsche Motorradmeisterschaft.
Start do závodu však nevyšel Igorovi Kalábovi, který si "zapustil kořínek" a totálně pokazil startovací manévr, když ho ihned předjelo více jak deset jezdců. Naopak Václav Bittman odstartoval velmi dobře, když si udržel pozici první řady.
Velmi rychle se však od ostatních jezdců odlepila dvojice Dario Giuseppetti-Georg Fröhlich, kteří začali ujíždět a prakticky odsoudili naše jezdce k boji "pouze" o třetí místo. V tomto boji se nám také v perfektním závodě představili. Po několika kolech se vytvořila neustále bojující, tříčlenná skupina, ve které byl kromě našich zástupců ještě Němec Manuel Mickan, jenž však v posledních kolech pomalinku vadnul a do souboje se našim jezdcům nepletl. Přišlo poslední kolo, do kterého vjížděl na třetím místě celkově, ale na prvním místě skupiny, Čech Václav Bittman s "přilepeným" Igorem Kalábem na zadním kole. Takto oba jezdci absolvovali skoro celý okruh. Přišla poslední dvojitá zatáčka, ke které se po rovince pod depem blížil první Václav Bittman jedoucí středem tratě a tím zároveň hlídajícím si vnitřek stopy pro vjezd do zatáčky. Igor Kaláb však zaútočil ze zcela opačné strany a vnějškem dokázal vybrzdit a zároveň předjet Václava Bittmana, který se již nedokázal přes brněnského jezdce do cíle závodu dostat.
Za vítězným Giuseppettim a druhým Fröhlichem dojel tedy třetí, šťastný a spokojený, Igor Kaláb, za kterým skončil o pouhých 0,045 sekundy smutný Václav Bittman, který tak potvrdil letošní tradici z IDM, kdy je z naší dvojice rychlejší vždy v kvalifikacích, zatímco v závodě je úspěšnější Igor Kaláb. Nedivím se tedy, že Vaškovi nebylo po závodě moc do mluvení.
V celkovém pořadí patří našemu Kalábovi třetí místo (36) za bezkonkurenčně vládnoucím Giuseppettim (75 bodů - tři závody-tři vítězství). Václav Bittman je na celkovém pátém místě, když dokázal nashromáždit rovných 30 bodů.
Jako poslední nastupovali do závodu s českou účastí Tomáš Foukal a Jiří Pertlíček, tedy posádka týmu Fuki Racing Sidecar CZ. Jejich výkon v tomto závodě byl jedním z nejlepších, jaký tato posádka prozatím ukázala a po opravdu výborné jízdě se postupně propracovávala kupředu startovním polem nabytým zvučnými jmény z Mistrovství Světa let minulých, ale i současných. Fuki se postupně tedy propracoval až na sedmou pozici, leč čtyři kola před cílem došlo vinou jezdce o jedno kolo zpět k nehodě, při níž Foukalovi vypadl ze sidecaru jeho spolujezdec.
Škoda, škoda hlavně protože Tomáš Foukal přišel o životní výsledek po svém přestupu mezi dvoustopá monstra. Hlavní věcí v této situaci však bylo zdraví vypadnuvšího Jiřího Pertlíčka, který naštěstí byl v pořádku, což nám potvrdil při odjezdu z Mostu i Tomáš Foukal.
Tak tedy skončil krásný, nedělní den, který nejenže přinesl pěkné počasí, ale především výborné výkony našich jezdců.
Šampionát IDM nyní pokračuje opět s naší účastí 5. - 6. července na okruhu Salzburgring v Rakousku.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist