TT 2023 – Hickman vyhrál závod třídy Superstock, Dunlop vyhrál Supertwin

Britský závodník Peter Hickman (Monster Energy by FHO Racing BMW) v úterý zastavil vítěznou sérii Michaela Dunlopa, když přesvědčivě vyhrál první závod RL360 Superstock TT s náskokem 23,17 sekundy. Pro Hickmana je to čtvrté vítězství v třídě Superstock v řadě a celkově desáté na TT. Hickman je nyní v počtu vítězství po boku takových velikánů TT, jak Stanley Woods, Ian Lougher a Giacomo Agostini. V závodu TT Supertwin znovu vyhrál Michael Dunlop (MD Racing), jenž je nyní druhým nejúspěšnějším jezdcem historie TT v počtu vítězství. Ve středu je na programu druhý závod TT Sidecar a druhý závod TT Supersport.

RL360 Superstock TT – závod (1)

Závod na tři kola RL360 Superstock TT odstartoval s tříhodinovým spožděním kvůli nízké oblačnosti, jenž v úterý zahalila horský okruh. Když na trať vyrazil jako první David Johnson (C&LFairburn Properties / JacksonRacing) bylo na hodinách 14.45 hodin. Úvodní kolo s rychlostí 133,979mph přineslo Hickmanovi náskok 2,7 sekundy před Dunlopem.

Ve druhém kole závodu si v Glen Helen Peter Hickman (Monster Energy by FHO Racing BMW) znovu upevnil kontrolu nad závodem, k čemuž mu pomohla rychlejší zastávka v boxech, a jeho náskok se zvýšil na 5,3 sekundy. Michael Dunlop najel na třetího Harrisona 10,8 sekundy. Čtvrtý byl Davey Todd (Milenco by Padgett’s Motorcycles), který jel 3,3 sekundy před Jamie Cowardem (KTS Racing powered by Steadplan), který měl těsně za sebou dvojici Conor Cummins (Milenco by Padgett’s Motorcycles) a James Hillier (OMG Racing).

Do třetího, závěrečného kola, najel Peter Hickman s náskokem 15,7 sekundy před Dunlopem, který měl náskok 10,1 sekundy na třetího Harrisona. Todd jel čtvrtý, pátý Coward měl náskok čtyř desetin na šestého Hilliera. Sedmý byl Cummins, osmý John McGuinness (v posledním kole odstoupil), devátý David Johnson a desátý Dominic Herbertson.

Peter Hickman převzal vedení už v prvním kole v Ballaugh a to nepustil až do cíle. Třebaže v posledních kilometrech závodu polevil, stále to byl on, kdo byl s rychlostí 134,331mph nejrychlejší. Michael Dunlop (MD Racing Honda) se tentokrát musel spokojit s druhým místem a třetí byl opět Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki). Tito tři jezdci letošní ročník zatím plně ovládli.

Carole Nash Supertwin TT – závod (1)

Po úterním vítězství v prvním závodu třídy TT Supertwin je Michael Dunlop druhým nejúspěšnějším jezdcem v historii závodů TT na ostrově Man. Pro Dunlopa je to čtyřiadvacáté vítězství v závodech TT a nyní již míří k statusu nejúspěšnějšího jezdce, který s šestadvaceti vítězstvími patří jeho strýci Joey Dunlopovi.

Michael Dunlop (MD Racing) startoval v sedle motocyklu Paton a hned v úvodním kole převzal kontrolu nad závodem v Glen Helen, kde jeho náskok na druhého Jamie Cowarda (KTS Racing powered by Steadplan Kawasaki) činil 4,5 sekundy. Třetí Mike Browne (Burrows Engineering/RK Racing Paton) ztrácel na druhou pozici 1,2 sekundy. Čtvrtý byl Peter Hickman (PHR Performance Yamaha), pátý Josh Brookes (Dafabet Racing Kawasaki), šestý Stefano Bonetti (Team ILR/Frog Developments Paton). Český závodník Michal Dokoupil (Rocknet) byl devatenáctý, těsně za dvojicí jezdců Aprilie Michaelem Russellem a Jonathanem Goetschym. Necelé dvě desetiny za Dokoupilem byl Slovák Miroslav Sloboda.

Díky úvodnímu kolu 121,229mph měl Michael Dunlop náskok 14,3 sekundy před druhým Cowardem, který měl 2,4 sekundy náskoku na třetího Browna. Čtvrtý Peter Hickman ztrácel na třetí pozici 4,3 sekundy a byl stále ve hře o stupně vítězů. Top6 uzavírala dvojice Josh Brookes a Michael Rutter, jemuž se o něco později nepodařilo po doplnění paliva nastartovat. Michal Dokoupil byl patnáctý, šest sekund za Michaelem Evansem. Devatenáctý byl Miroslav Sloboda.

Po druhém kole měl první Michael Dunlop náskok 21,9 sekundy na druhého Mike Browna. Třetí byl Jamie Coward, čtvrtý Peter Hickman a pátý Josh Brookes. Bitva o druhé místo gradovala v posledním třetím kole, když na Ballaugh Bridge získal Coward naposledy druhé místo, třebaže s minimálním náskokem jedenácti tisícin. U Ramsey již činil rozdíl mezi oběma jezdci 1,2 sekundy, ale již ve prospěch Browna.

Michael Dunlop udržel vedení až do cíle a zvítězil náskokem 26,783 sekundy na druhého Mike Browna, který po dlouhém boji porazil Jamieho Cowarda rozdílem 2,237 sekundy a získal své první pódium na TT. Do šestého místa zajel Peter Hickman, Josh Brookes, jenž vyrovnala své maximum na TT, a Pierre Yves Bian. Čech Michal Dokoupil závod dokončil dvanáctý a na konto si připsal letos druhého bronzového Merkura. Devatenácté místo obsadil Miloslav Sloboda, jenž si také odnáší bronzového Merkura.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist