TT 2023 – Hickman vyhrál oba páteční závody TT Superstock a TT Supertwin

Britský závodník Peter Hickman (Monster Energy by FHO Racing BMW) si v pátek připsal na konto jedenácté vítězství v závodech TT na ostrově Man, když vyhrál také druhý závod RL360 Superstock. Hickman navíc překonal svůj vlastní rekord v rychlosti na kolo, když v posledním kole dosáhl na parádních 136.358mph. Stejně jako v předchozím závodě TT Superstock byl Hickman od začátku okamžitě ve vedení a zvítězil s náskokem víc jak sedmnáct sekund. Na druhém místě skončil Michael Dunlop (MD Racing Honda), třetí byl Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki). Ve druhém klání supertwinů vyhrál znovu Peter Hickman, jenž si na konto připsal celkové dvanácté vítězství na TT. Závod byl hodně dramatický, když z jeho vedení postupně odstoupil Michael Dunlop a Mike Browne. Český závodník Michal Dokoupil (Rocknet) obsadil parádní deváté místo a získal stříbrného Merkura. Letošní ročník závodů TT na ostrově Man končí super závodem Milwaukee Senior TT, který se jede v sobotu 10.června na šest kol.

RL360 Superstock TT – závod (2)

Start závodu RL360 Superstock měl hodinové zpoždění kvůli odklízení spadlého stromu v úseku u Greeba Castle. První jezdci tak vyrazili na trať ve 12.45 hodin. Jelo za slunečných podmínek, ale hlavně v horách foukal studený vítr. Do vedení šel Peter Hickman už v Glen Helen, kde měl na Michaela Dunlopa desetinu sekundy náskoku. Dean Harrison byl třetí, se ztrátou 2,6 sekundy, čtvrtý jel Conor Cummins (MIlenco by Padgett's Motorcycles Honda), pátý Jami Coward (KTS Racing powered by Steadplan Honda) a šestý byl James Hillier (OMG Racing Yamaha).

Po odjetí prvního kola zajeli jezdci do boxů, kde doplňovali palivo. Vzhledem k tomu, že měl tento závod tři kola, jednalo se o jedinou zastávku v boxech. Úvodní kolo jel Hickman rychlostí 134.068mph, čímž si na druhého Dunlopa najel náskok ve výši 1,8 sekundy. Harrison byl třetí, ale ztrácel už 11,6 sekundy. Cummins pokračoval čtvrtý, Coward byl pátý a Hillier šestý. První desítku uzavírali Josh Brookes, John McGuinness, Shaun Anderson a Dominic Herbertson.

Peter Hickman neustále navyšoval náskok a když najel do posledního třetího kola, vedl před Dunlopem o 5,1 sekundy. Třetí jel Harrison, jehož ztráta na Dunlopa představovala 23 sekund, nicméně náskok na čtvrtého Cumminse měl na 18 sekundách. Intenzivní bitva probíhala o páté místo mezi Cowardem, Brookesem, Hillierem a McGuinnessem. Rutter a Herbertson uzavírali první desítku.

V posledním kole měl Peter Hickman neuvěřitelné tempo. V Ballaugh vedl náskokem přes osm sekund, v Bungalow náskok navýšil na 13,2 sekundy, a když projel cílem, činil jeho náskok před druhým Michaelem Dunlopem 17,184 sekundy. Jeho rychlost na kolo byla neuvěřitelných 136.358mph, což znamenalo změnu aktuálního rekordu na kolo přidáním téměř celé míle za hodinu k absolutnímu rekordu na kolo! Na třetí pozici závod dokončil Dean Harrison. Čtvrtý byl Conor Cummins a bitvu o páté místo vyhrál rozdílem 0,490 Josh Brookes, který zajel své nové osobní maximum 131.759mph.

Carole Nash Supertwin TT – závod (2)

Podle očekávání vedl v Glen Helen Michael Dunlop (SC Project Corse Paton), ale bylo to těsné, protože jeho náskok před Mike Brownem (Burrows Engineering/RK Racing Paton) činil pouhou jednu sekundu. Třetí Peter Hickman (PHR Performance ) byl o další 3,5 sekundy pomalejší. Jamie Coward se zařadil na čtvrté místo před Stefana Bonettiho a Joshe Brookese. Mimo hru byl Paul Jordan, který zastavil těsně před Gorse Lea.

Potíže měl také Jamie Coward, který poprvé zastavil na Kirk Michael, pak v závodu pokračoval, ale krátce poté odstoupil. První Michael Dunlop zrychloval tempo, v Ballaugh navýšil náskok na 3,3 sekundy, a přes pět sekund už vedl v Ramsey Hairpin. Druhý jel Mike Browne, třetí byl Peter Hickman, jenž na druhého Browna ztrácel 9,2 sekundy. Na čtvrté pozici byl Josh Brookes.

Pro Michaela Dunlopa se vše začalo komplikovat, když projel úsekem Bungalov. Jezdec, který jel na dorovnání počtu vítězství svého strýce, začal výrazně zpomalovat až nakonec odstoupil. To znamenalo, že se do vedení závodu posunul Mike Browne, který měl první kolo na 121,069mph a vedl před Hickmanem o 11,6 sekundy. Ve druhém kole, když jezdci dojeli do Glen Helen, vedl Browne před Hickmanem o 12,1sekundy. Australan Brookes měl problémy při zastávce v boxech, které hod odsunuly na sedmé místo. Pierre Yves Bian byl nyní třetí před Herbertsonem, Bonettim a Hodsonem.

Mike Browne v nájezdu do třetího kola vedl, ale následovalo další drama, protože ho zastavil technický problém se spojkou. To znamenalo, že vedení převzal Peter Hickman, který měl v Glen Helen náskok přes 40 sekund na druhého Dominica Herbertsona, který o pódium bojoval s Bianem, Bonettim a Brookesem. V Barregarrow závod skončil pro Herbertsona, takže drama pokračovalo a bitva o zbývající dvě pódiové pozice zuřila o to víc.

Peter Hickman závod v pohodě dokončil s náskokem 47,7 sekundy na druhého Pierre Yves Biana, který o dvě sekundy porazil Joshe Brookese. Umístění Francouze Biana na stupních vítězů bylo prvním umístěním jezdce z kontinentální Evropy na TT od roku 1986, kdy na nich stanul Němec Helmut Dahne. Výborně si vedl český závodník Michal Dokoupil, který v závodě obsadil deváté místo a byl posledním jezdcem, který zvládl závod s časem pod jednu hodinu. Dokoupil za svůj výkon získal stříbrného Merkura.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist