Stý ročník Manx Grand Prix nabídl nevšední podívanou

Konec srpna nabídl závody na ostrově Man a to v rámci jubilejního 100.ročníku Manx Grand Prix. Diváci a fanoušci závodů na dvou kolech se měli na co těšit, protože v místě dění byla soustředěna jak staletá historie, tak moderní závodní stroje. Počasí si s pořadateli i jezdci samotnými pohrálo, ale závody stihli odjet všechny, třebaže se v některých případech zkracoval počet kol.

Carole Nash Classic Senior Manx Grand Prix – závod (26.srpna 2023)

V sobotu odpoledne vyhrál Dean Harrison (Craven Manx Norton) závod Carole Nash Classic Senior MGP v rámci stého ročníku Manx Grand Prix, přičemž jezdec z Bradfordu vytvořil nový rekord kola a zvítězil s náskokem 52,5 sekundy. Harrison dosáhl rychlosti 111,395mph ve druhém kole a zaznamenal historicky nejrychlejší kolo jednoválcového klasického stroje o objemu 500ccm. Souboj o druhé místo probíhal až do konce a úspěšný byl nakonec John McGuinness (Winfield Paton), jemuž se podařilo překonat Mike Browna (Peter Grantham Lodge Norton). Stupně vítězů jen těsně minul čtvrtý Shaun Anderson (Peter Beugger Paton).

Výsledky - 2023-08-26-carole-nash-classic-senior-manx-grand-prix-mgp-senior-classic-result.pdf

MGP Supporters Club Junior Manx Grand Prix – závod (26.srpna 2023)

Španěl Victor Lopez (Team ILR/Frog Vehicle Developments-Paton) se v sobotu odpoledne zapsal do historie jako první španělský jezdec, který vyhrál závod Manx Grand Prix. Jezdec týmu ILR Paton navíc nastavil nová rekord kola 117,645mph. Jeho týmový kolega Joe Yeardsley po úvodním kole vedl, ale pak už byl mimo hru, takže Lopez sváděl souboje s dalšími jezdci na strojích Paton jako je Andrea Majola (Manici Racing Team by Vas Engine) a Maurizio Bottalico (Younix/Virus Power/Iumoto). V posledním kole získal rozhodující převahu, a vyhrál náskokem 14,82 sekundy. Druhý skončil Majola a třetí Bottalico. Čtvrté a páté místo patří jezdcům Kawasaki Marcu Colvinovi (RC Racing) a Marcusi Simpsonovi (LMR Powered by Jon Cuff Electrical). V závodu startovala také česká jezdkyně Veronika Hankocyová (Wonder Women Racing Team), která obsadila osmadvacátou pozici.

Výsledky - 2023-08-26-17-07-48-mgp-supporters-club-junior-manx-grand-prix-mgp-junior-result.pdf

Sure Lightweight Manx Grand Prix – závod (26.srpna 2023)

Mike Browne (Laylaw Racing-Yamaha) vyhrál v sobotu večer podruhé v řadě závod kategorie Sure Lightweight Manx Grand Prix. Irský závodník měl v cíli náskok půl minuty před svým týmovým kolegou Ianem Lougherem (Laylaw Racing-Yamaha). Oba jezdci si tak zopakovali loňský výsledek závodu, který letos znovu obhájili. Třetí místo v cíli získal místní závodník Dan Sayle (Baz Gas Honda). Nejrychlejší jezdec kvalifikace Michael Dunlop zastavil na Union Mills a klání nedokončil. Shaun Anderson (A.R.D.-Kramer Evo2) zopakoval své čtvrté místo z předchozího závodu Classic Senior. Pátý byl Adam McLean (Laylaw Racing-Yamaha), šestý skončil Stuarth Hall (Whippet Racing-Yamaha). V závodu, který po dvou kolech (původně byl na tři kola) ukončili kvůli povětrnostním podmínkám, startoval také český jezdec Michal Dokoupil (Cookson Travel-Yamaha), jemuž se podařil velmi dobrý výsledek v podobě osmého místa a bronzové repliky.

Výsledky - 2023-08-26-sure-lightweight-race-results.pdf

Mylchreest Group Senior Manx Grand Prix – závod (28.srpna 2023)

Start závodu byl v pondělí odložen o více jak pět hodin, aby mohly silnice oschnout a zajistit co nejbezpečnější podmínky po několika přeháňkách v okolí trati. Když jezdci odstartovali, bylo klání navíc zkráceno o jedno kolo. Vítězem závodu na tři kola se stal nováček Joe Yeardsley (Spin Arena-Yamaha), který zajel v posledním kole nový rekord 122,051mph. Druhý skončil domácí borec Marcus Simpson (JPS Racing powered by Atherstone Yamaha). Poprvé od roku 2012 je na prvním a druhém místě nováček, a navíc Yeardsley napodobil úspěch svého otce Buddyho z roku 1985. Třetím jezdcem v pořadí je Daniel Ingham (Russell Brook/Brook Built Yamaha). Na stříbrnou repliku dosáhl Jamie Williams (NCE Racing), Chris Cook (Alasdair Cowan Racing), Victor Lopez (Team ILR/ Frog vehicle developments) a sedmý Marc Colvin (CBG Contractors Ltd).

Výsledky - 2023-08-28-mylchreest-group-senior-manx-grand-prix-mgp-senior-result.pdf

RST Classic Superbike Manx Grand Prix – závod (28.srpna 2023)

Jubilejní stý ročník Manx Grand Prix uzavřel vítězstvím v závodu RST Classic Superbike MGP Michael Dunlop (Team Classic Suzuki). Byl to ale Dean Harrison (Key Racing Ducati), kdo závod vedl po povinných zastávkách v boxech, nicméně když najížděl do posledního třetího kola, jeho Ducati mu vypověděla službu. Ulsterman Dunlop najednou získal vedení s vysokým náskokem a v posledním kole závodu, který byl zkrácen ze čtyř na tři kola, zajel nový rekord 126,681mph. Cílem projel Dunlop náskokem 43,6 sekundy. Druhým jezdcem v cíli byl David Johnson (Alasdair Cowan Racing Kawasaki). Třetí místo obsadil Rob Hodson (Greenall Racing Kawasaki). V závodu startoval Čech Michal Dokoupil (Cookson Travel-Suzuki), který byl sedmadvacátý.

Výsledky - 2023-08-28-rst-classic-superbike-manx-grand-prix-mgp-classic-superbike-result.pdf

Oslavy 100.výročí závodů Manx Grand Prix

V rámci oslav jubilejního stého výročí probíhaly pro diváky a fanoušky různé akce. Mimo jiné šlo o přehlídku, kterou pořádal Manx Motor Cycle Club ve spolupráci s Isle of Man Vintage Motor Cycle Clubem, kde byly k vidění závodní stroje napříč stoletou historií. V Peel Harbour jelo na čtyřicet jezdců promenádní kolo. Jelo se ve skupinách po pěti strojích a mezi jezdci byl například desetinásobný vítěz MGP Roy Richardson, několikanásobný vítěz TT a bývalá hvězda GP Mick Grant, vítěz MGP Newcomer Gary Vines, předseda Klubu příznivců MGP Allan Brew v sedle Matchless G50, Nigel Beattie, Dave Redmayn jel na závodním stroji, na kterém jeho syn Billy zvítězil v závodě nováčků MGP 2014, a také zástupci Dana Kneena, posledního jezdce MGP, který vyhrál tři závody během jednoho týdne.

Smutné okamžiky během jubilejního ročníku Manx Grand Prix

Bohužel během příprav na závody jubilejního 100.ročníku Manx Grand Prix, podlehli svým zraněním dva závodníci. Dne 21.srpna informoval pořadatel o úmrtí Gary Vinese, jenž havaroval během první kvalifikace v úseku Ballagarey. Třiatřicetiletý Vines byl pravidelným účastníkem MGP, kde měl premiéru v roce 2015. Tehdy vyhrál závod nováčků.
Dne 23.srpna pořadatel oficiálně informoval o ztrátě Iana Bainbridge, který havaroval při výjezdu z Kirk Michael v prvním tréninkovém kole. Devětašedesátiletý Ian Bainbridge závodil v Manx Grand Prix pravidelně od roku 2005 a od své premiéry vynechal pouze dva podniky. Jako stálice klasické závodní scény závodil se svým Manx Norton po celé Velké Británii, a byl spoustu let vidět v závodech Pre TT Classic na Southern 100 a v závodech Bob McIntyre Memorial v East Fortune.

Čest jejich památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist