Isle of Man Tourist Trophy 2017

V sobotu odstartuje nejslavnější závod na světě, který se jede na horském okruhu ostrova Man jako Isle of Man Tourist Trophy 2017. Po klasických silnicích závodili na Manu od roku 1907 a každým rokem získávaly závody TT na popularitě. Legendou s nejvyšším počtem vítězství je Joey Dunlop, který má na kontě šestadvacet triumfů. Rekord na kolo 133.962mph zaznamenal Michael Dunlop. Nejvíc umístění na stupních vítězů, celkem šestačtyřicet, má John McGuinness, který už na Manu vyhrál třiadvacetkrát, ale letos žádný triumf kvůli zlomené noze z NW200 nepřidá. Nejúspěšnějším jezdcem sidecar TT je se sedmnácti triumfy Dave Molyneux. Svoji historii píší na Manu také Češi a letos se na start závodů TT postaví Michal Indi Dokoupil a Kamil Holán. První tréninky začínají v sobotu 27.května a poslední závody jsou na programu v pátek 9.června.

Kapitoly článku

Letos je to už 110.ročník slavného závodu TT na ostrově Man. První závody Tourist Trophy uspořádali v roce 1907 a vůbec prvním vítězem byl Charles Collier. Jezdci, motocykly, kubatury a stejně tak samotný silniční okruh doznal postupem času řady změn až k dnešní podobě horského okruhu s délkou 37,73 míle.

Každým rokem je někdo pasován do role favorita a pak se objeví další jezdec, který zazáří a všechny překvapí. Také letos není snadné odhadnout, kdo může získat cenu za nejvyšší počet vítězství, ale pokud to vezmeme pěkně popořadě tak první je určitě Michael Dunlop. Jezdec ze Severního Irska jede s novou GSX-R 1000 stáje Bennetts Suzuki, takže potřebuje využít maxima z tréninkových jízd. Zda se mu to podaří z větší části záleží na počasí. Dunlop je vůbec první, kdo kolo horského okruhu zvládl pod sedmnáct minut, takže můžeme říct favorit číslo jedna.

Na horský okruh letos vyrazí další hvězda Guy Martin, jenž spojil síly s Honda Racing. Jezdec z Lincolnshire debutoval na TT v roce 2004 a od té doby si na konto připsal šestnáct umístění na stupních vítězů, nicméně zatím je to bez vítězství. V roce 2004 byl nejrychlejším nováčkem a jeho maximem na kolo je 132.398mph. Mezi favority je rovněž loni nejúspěšnější Ian Hutchinson z Tyco BMW. Letos byl na North West 200 třetí v superbicích, takže formu má načasovanou tak akorát. Rozhodně bude chtít rozšířit počet vítězství, kterých má nyní čtrnáct.

Nepřehlédnutelným je mezi jezdci osmačtyřicetiletý Novozélanďan Bruce Anstey, který závodí se stejně nepřehlédnutelným strojem Honda RC213V-S. Má za sebou jeden rok zkušeností s motorku na TT, rok dalšího vývoje, takže to letos rozhodně může rozbalit na plný plyn. Anstey na TT debutoval v roce 1996 a na konto si už připsal jedenáct vítězství včetně loňského zlata s motorkou poháněnou elektromotorem.

Chybět bude John McGuinness, který si při trénincích na North West 200 zlomil nohu a bude muset letošní ročník TT na Manu vynechat. Pro tohoto veterána a vůbec všechny fanoušky závodění na Manu velká škoda. Jezdec týmu Honda Racing má na kontě třiadvacet vítězství a má šanci se stát vůbec tím nejúspěšnějším závodníkem co se týče počtu prvních míst, protože mezi Angličanem a Joe Dunlopem je nyní rozdíl tří vítězství. Letos se tak ale nestane.

V třídě elektromotorek Johna McGuinnesse nahradí Bruce Anstey, který s jedničkou na kapotě pojede 2017 SES TT Zero s Mugenem. Závody supersportů za McGuinnesse pojede s Hondou CBR600RR Jackson Racing Australan Josh Brookes, který je pravidelným jezdcem britského šampionátu superbiků BSB a ještě loni byl součástí WorldSBK. Australan by měl také u KMR Kawasaki nahradit zraněného Hudsona Kennaugha, ale na TT je především jezdcem tovární stáje Nortonu společně s krajanem Davidem Johnsonem.

Na ostrov Man míří dvojice českých závodníků, Michal Indi Dokoupil a Kamil Holán. Oba jezdci byli loni v zisku sošek Merkura úspěšní, ale jak už to tak bývá letos by rádi posunuli své maximum znovu o něco výš. Michal Dokoupil by měl jet závody Supersport a Lightweight, Kamil Holán  Superbike, Superstock a Supersport.

Pokud jde o posádky sidecar tak ty mají klasicky dva závody a na startu bude až pět vítězů TT. S jedničkou na kapotě nastoupí vůbec poprvé bratři Ben a Tom Birchallovi. Na kontě mají celkem čtyři první místa, tři z posledních dvou let a zároveň jsou rekordmany v čase na kolo. Posádka, která by sidecar s jedničkou mohla překonat je ve složení Dave Molyneux a Dan Sayle. Naprosto nejúspěšnější TT sestava se sedmnácti a osmi vítězstvími v pořadí. V posledních letech neměli štěstí, ale nyní věří že s třemi ladičkami dokážou zajet až na vrchol. Vítěz z roku 2016 John Holden má pro letošní sezonu startovní číslo tři. Vyměnil spolujezdce a o vítězství pojede s Lee Cainem.

Nezbývá než závěrem všem závodníkům popřát - "Bojujte, užijte si to a všichni ve zdraví domů."

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
-george- přispěl 0.5 Kč
svetlikjirka přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist