Trackhouse Racing z NASCAR do MotoGP™

Jak se už delší dobu spekulovalo, poté co byla tým CryptoDATA RNF Aprilia odebrána pro rok 2024 licence, měl tým převzít tým ze Spojených států. V úterý odpoledne oficiálně oznámili, že tím týmem je Trackhouse Racing, který již zaznamenal úspěch v sérii NASCAR a nyní se připojí k MotoGP™ jako nezávislý tým, který bude spolupracovat se společností Aprilia.

Představení nového týmu proběhlo v úterý odpoledne v Milán, kde se k zakladateli a majiteli Trackhouse Justinu Marksovi připojili generální ředitel Aprilia Racing Massimo Rivola, sportovní ředitel Dorna Sports Carlos Ezpeleta a obchodní ředitel Dorny Dan Rossomondo. Trackhouse Racing bude provozovat dva stroje Aprilia RS-GP s jezdeckou sestavou v podobě Miguela Oliveiry a Raula Fernandeze. Finální barvy pro rok 2024 budou představeny začátkem nadcházející sezony, nicméně v rámci představení týmu byla Aprilia v úterý s americkou vlajkou, jenž vzdává hold jak předchozím testovacím barvám, které používal Nicky Hayden, tak neuvěřitelnému motocyklovému závodnímu dědictví USA.

Justin Marks, zakladatel a majitel společnosti Trackhouse Racing, během představení týmu v Miláně uvedl: „Vstup do mistrovství světa MotoGP™ je pro naši mladou společnost velmi vzrušujícím okamžikem. Společnost Trackhouse od prvního dne pracuje na rozpoznání jedinečných a atraktivních příležitostí v motorsportu a možnost rozšíření do globální série, jako je MotoGP™, je obrovským krokem v rozšiřování společnosti. Hluboce věříme v poslání společnosti Dorna a jsme odhodláni přinést do šampionátu něco nového a vzrušujícího a zároveň tvrdě pracovat na tom, abychom pomohli růstu a rozšíření tohoto úžasného sportu mezi miliony nových fanoušků v Severní Americe i mimo ni.“

„Jsme rádi a hrdí, že můžeme přivítat Trackhouse v rodině Aprilia Racing,“
řekl Massimo Rivola, generální ředitel týmu Aprilia Racing. „To, co se jim podařilo vybudovat za velmi krátkou dobu v NASCAR, je mimořádná prezentační vizitka, která ukatuje na potenciál tohoto partnerství. Je to zásluha Justina Markse a jeho týmu, s nímž jsem se seznámil prostřednictvím svého dlouholetého přítele PJ Rashidiho a s nímž jsme si okamžitě porozuměli jak z hlediska technických ambicí, tak z hlediska vývoje marketingu a komunikace na tak důležitém trhu, jako jsou USA. Naše angažmá se výrazně zvýší, což je zodpovědnost, kterou rádi přijímáme, protože nám to, jak jsem si jist, umožní ještě větší růst.“

Aprilia Racing letos poprvé aboslvovala sezonu se satelitním týmem MotoGP™, jímž byl CryptoDATA RNF. Rumunská společnost CryptoDATA před rokem převzala šedesát procent týmu RNF od Razlana Razaliho, který si ponechal čtyřicet procent a zůstal ředitelem týmu. Jezdci Miguel Oliveira a Raul Fernández měli smlouvu přímo s Aprilia Racing.

Vzhledem k různým nesrovnalostem, které měly mít, mimo jiné, co do činění s finanční stránkou celého projektu, a po odstoupení Razlana Razaliho, byla koncem listopadu týmu RNF odebrána licence pro účast v mistrovství světa a následně jim vypověděla smlouvu také společnost Aprilia Racing. Generální ředitel rumunské společnosti CryptoData Ovidiu Toma poté oznámil žalobu na společnost Dorna, protože měl za to, že by smlouva, původně uzavřena do konce roku 2026, měla být ze strany promotéra dodržena. Začátkem tohoto týdne měly společnosti Dorna, IRTA a RNF oznámit, že nesrovnalosti byly vyřešeny. Jakým způsobem bylo smírné dohody dosaženo se nedozvíme, jelikož se strany dohodly, že toto zveřejňovat nebudou.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist