Statistiky před Grand Prix Německa

Aktualizované statistické údaje všech tříd Grand Prix, které budou mít své další zastavení na německém okruhu Sachsenring.

MotoGP
* Jezdci na strojích Honda vyhráli na okruhu Sachsenring pět závodů, Yamaha získala dvě vítězství a Suzuki jedno.
* Grand Prix Německa je jediný závod, na kterém skončil Nicky Hayden v roce 2004 i 2005 na pódiu. Od GP Japonska, kde byl Hayden sedmý, je jeho stejné umístění na okruhu Donnington nejhorším výsledkem (po čtrnácti závodech). Vítězství v kvalifikaci MotoGP v roce 2005 bylo prvním kvalifikačním vítězstvím Haydena mimo území USA.
* Daniel Pedrosa zvítězil v posledních dvou závodech třídy 250 ccm (2004, 2005). Pokud Pedrosa dojede v Německu na 12. místě nebo lépe, zaznamená rekordní počet bodů v první sezóně nejprestižnější třídy od doby opětovného zařazení čtyřtaktů (od vzniku třídy s názvem MotoGP). Doposud tento rekord drží Nicky Hayden z roku 2003 – 130 bodů. Pokud Pedrosa v Německu zvítězí, stane se od doby Freddie Spencera nejmladším jezdcem, který dokázal v MotoGP získat dvě po sobě jdoucí vítězství.
* Valentino Rossi na Sachsenringu zvítězil již třikrát – v roce 1999 ve třídě 250 ccm, v roce 2002 v MotoGP s Hondou a v roce 2005 v MotoGP s Yamahou. Rossi na tomto okruhu nikdy nezískal vítězství v kvalifikaci třídy MotoGP.
* Marco Melandri zvítězil na Sachsenringu ve třídě 125 a dvakrát ve třídě 250 (v roce 2001 to bylo jeho premiérové vítězství ve třídě 250 ccm). Melandri dokončil loňský závod na sedmém místě, bylo to poprvé, co ve třídě MotoGP viděl německou šachovnici (v letech 2003 a 2004 havaroval).
* Nejlepším výsledkem na okruhu Sachsenring, byl pro Lorise Capirossiho závod MotoGP v roce 2003, kdy dojel čtvrtý.
* Jediné pódium pro továrnu Ducati získal v roce 2003 Troy Bayliss, který dojel třetí v závodě MotoGP.
* Casey Stoner je jediným jezdcem třídy MotoGP, který každý závod, jenž letos dokončil, byl klasifikován mezi nejlepší šesticí.
* Kenny Roberts jr. skončil na Sachsenringu dvakrát na pódium třídy MotoGP, v roce 1999 získal pro továrnu její jediné vítězství.
* Shinya Nakano získal v roce 2001 na Sachsenringu své první pódium ve třídě MotoGP. Nakano byl v loňském roce nejlepším jezdcem v cíli závodu, jenž na svém stroji měl pneu Bridgestone – 6. místo.
* Sete Gibernau stál na pódiu naposledy právě v Německu, kde v roce 2005 skončil druhý.
* Carlos Checa skončil v roce 2001 na Sachsenringu druhý, tehdy to bylo za vítězem Maxem Biaggim a před třetím Nakanem. Bylo to naposledy, kdy na pódiu stáli pouze jezdci s motocyklem Yamaha. Checa vloni v Německu havaroval, od té doby ve všech závodech bodoval.
250 ccm
* Šestá pozice Andrea Doviziosa v Donningtonu, bylo jeho letošní první umístění vně pódiové pozice.
* Třetí vítězství v řadě, které Jorge Lorenzo získal v Donningtonu, učinilo z tohoto jezdce nejmladšího pilota, kterému se podařilo třikrát zvítězit ve třech po sobě jdoucích závodech. Překonal tak rekord Valentina Rossiho.
* Pouze na okruhu Sachsenring skončil Alex de Angelis na pódiu v roce 2004 i 2005. De Angelis skončil na pódiu v posledních čtyřech závodech.
* Jedno ze svých čtyř pódií v roce 2005 získal Hiroshi Aoyama právě na Sachsenringu, kde dojel třetí.
* Ve středu před kvalifikací Grand Prix Německa, tedy včera, oslavil Yuki Takahashi své 22. narozeniny.
* Roberto Locatelli vyhrál svůj prozatím poslední závod právě na okruhu Sachsenring, bylo to ve třídě 125 ccm a psal se rok 2004.
125 ccm
* Čtyřikrát zvítězili na novodobém okruhu Sachsenring jezdci s motocyklem Aprilia, dvakrát jezdci s motocyklem Honda a po jednom vítězství získali piloti strojů Derbi a KTM.
* Prvním jezdcem od roku 1997, který v devíti závodech skončil osmkrát na pódium se stal v Donningtonu Alvaro Bautista. Naposledy stejný úspěch získal v roce 1997 Valentino Rossi.
* Mika Kallio vloni na okruhu Sachsenring zvítězil v kvalifikaci i závodě, ve kterém dosáhl nejrychlejšího kola.
* Šesté místo Lukáše Peška v loňském závodě, bylo jeho nejlepším výsledkem roku 2005.
* Patnáctiletý Bradley Smith se stal letošním prvním nováčkem, který získal body do celkové klasifikace. Takovýto úpadek nových jezdců již nebyl dlouho zaregistrován.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist