Statistika před českou Grand Prix

Pro všechny české fanoušky závodění na dvou kolech je tu vrchol sezony v podobě Velké ceny České republiky. Do Brna míří elitní jezdci světového šampionátu silničních motocyklů, aby bojovali o důležité mistrovské body na dráze Masarykova okruhu v Brně.

Statistiku, která mapuje důležité termíny ve spojení s víkendem na jihu Moravy, tradičně připravili na motogp.com a mimo jiné se v ní uvádí, že Španěl Maverick Viňales si v každé z letošních devíti odjetých Grand Prix vybojoval umístění na stupních vítězů Moto3. Jen jeden jezdec dokázal v celé historii šampionátu vyhrát víc závodů třídy 125ccm/ Moto3 od zahájení sezony. V roce 1987 to byl Ital Fausto Gresini, který vyhrál prvních deset závodů sezony.

77 – druhé místo Daniho Pedrosy v závodu třídy MotoGP v Indianapolisu bylo jeho celkem sedmasedmdesátým umístěním na stupních vítězů královské kubatury. Španěl jich má nyní na kontě jen o jedno méně než získal čtyřnásobný šampion 500ccm kubatury Eddie Lawson. Jen tři jezdci dokázali zaznamenat v královské kubatuře víc umístění na stupních vítězů než Lawson s Pedrosou – Valentino Rossi (145x), Mick Doohan (95x) a Giacomo Agostini (88x).

39 let – v den závodu na okruhu v Brně uplyne přesně devětatřicet let od vítězství Phila Reada, který projel první cílem závodu pětistovek Velké ceny Československa 1974, když v sedle MV Agusty porazil o osm desetin týmového kolegu Gianfranca Bonera. Pro značku MV Agusta to bylo naposledy, kdy získali první dvě pozice v cíli závodu seriálu Grand Prix.

33 let – přesně v den kvalifikací na českou Grand Prix v Brně uplyne třiatřicet let od momentu, kdy Jihoafričan Jonnie Ekerold vyhrál rozhodující souboj sezony 1980 s Němcem Toni Mangem v posledním závodu 350ccm kubatury na Nürburgringu. Oba jezdci přijeli do Německa s naprosto stejným bodovým kontem a po startu závodu nasadili tak vysoké tempo, že třetí v cíli Johnny Cecotto na oba ztratil přes třicet sekund.

30 let – vítězství Marca Márqueze v Indianapolis Grand Prix bylo zároveň jeho třicátým umístěním závodní kariéry na nejvyšším stupni pódia. Stejného počtu vítězství v seriálu Grand Prix dosáhl za celou svoji závodní kariéru Luigi Taveri. Další vítězství posune Marca Márqueze v počtu vítězství na úroveň Kork Ballingtona a Eddie Lawsona.

26 let – v den prvních pátečních tréninků na českou Grand Prix uplyne přesně šestadvacet let od vítězství Wayne Gardnera, které získal v kubatuře do 500ccm poprvé na automotodromu v Brně v závodu Velké ceny Československa 1987. Závod čtvrtlitrů tehdy vyhrál Němec Anton Mang, v 125ccm kubatuře byl první Fausto Gresini a v osmdesátkách porazil Jorge Martineze Švýcar Stefan Dörflinger.
25 – páté místo Švýcara Dominique Aegertera v závodu Moto2 na Indianapolis Motor Speedway, bylo zároveň jeho pětadvacátým bodovaným závodem v řadě. Naposledy Aegerter nebodoval, když skončil v zahajovací Grand Prix Kataru 2012 na osmnáctém místě. To bylo také vůbec poprvé, kdy v posledních šestatřiceti závodech Moto2 nebodoval.

19 – v den sobotních kvalifikací na Velkou cenu České republiky oslaví nejmladší jezdec střední kubatury Moto2 Rafid Topan Sucipto své devatenácté narozeniny. V pátek 23.srpna oslaví taktéž devatenáct let japonský závodník kubatury Moto3 Hyuga Watanabe.

18 – Valentino Rossi pojede letos v Brně už poosmnácté. Pouze v Brně a Jerezu odjel Valentino Rossi každý závod od chvíle, kdy začal v seriálu Grand Prix závodit.

9 – Maverick Viňales byl na stupních vítězů nejnižší kubatury v každém z devíti úvodních závodů sezony. Pouze jediný jezdec dokázal v celé pětašedesátileté historii šampionátu zajet delší řadu umístění na pódiu od zahájení sezony 125ccm/ Moto3. Byl to Ital Fausto Gresini, který v třídě do 125ccm vyhrál deset z jedenácti závodů sezony 1987.

6 – Valentino Rossi vyhrál v Brně závod Grand Prix na šesti různých motocyklech – Aprilia 125ccm, Aprilia 250ccm, Honda 500ccm, Honda 990ccm, Yamaha 990ccm a Yamaha 800ccm

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist