Společnost Liberty Media má údajně zájem o MotoGP™

Koncem února přinesl španělský list Expansión informaci o tom, že o společnost Dorna, promotéra MotoGP™ a WSBK, má zájem Liberty Media, americká masmediální společnost založená Johnem C. Malonem v roce 1991, která vlastní práva na formuli 1. Britský fond soukromého kapitálu Bridgepoint požaduje za prodej společnosti více než 4 miliardy dolarů. Zájem mají také společnosti Amazon, Netflix a Disney.

O možném prodeji promotéra dvou vrcholných šampionátů na dvou kolech MotoGP™ a WSBK se hovořilo už loni na podzim. Carmelo Ezpeleta, šéf společnosti Dorna tehdy uvedl, že slyšel řeči o prodeji a moc rád by věděl, kdo je šíří. Jak Španěl prozradil, kolem dvaceti procent akcií Dorny patří zaměstnancům, přičemž jemu většina. Devětatřicet procent má společnost Bridgepoint a osmatřicet kanadský státní investiční fond. Informaci o tom, že společnost je na prodej, ale nepopřel.

Spekulovalo se o arabském investičním fondu, který by převzal podíly Bridgepoint a kanadského fondu. Španělský Expansión nyní přinesl zprávu, že je to společnost Liberty Media, kdo jedná s firmou Bridgepoint o převzetí společnosti Dorna. Do této operace by se mohly zapojit i významné investiční fondy jako CVC (spravuje aktiva v hodnotě přibližně 177 miliard eur) a KKR (americká globální investiční společnost) nebo také společnosti jako Netflix, Amazon a Disney.

Cena za MotoGP™ dle španělského tisku činí více jak 4 miliardy dolarů. Pokud by společnost Liberty Media tento obchod uskutečnila, vlastnila by dva nejpopulárnější šampionáty světa dvou (MotoGP™) a čtyř kol (formule1).

O něco podobného se v roce 1992 snažil Bernie Ecclestone. Na podzim roku 1991 se Ecclestone postavil na stranu motocyklových týmů Grand Prix, získal podporů týmů, jezdců i výrobců a FIM pohrozil tím, že založí paralelní šampionát. FIM na poslední chvíli ustoupila a prodala svůj vliv Dorně za 6 milionů dolarů ročně. Ecclestone založil společnost Two Wheel Promotions (TWP), nabídl promotérům plné startovní rošty tří tříd Grand Prix 125ccm, 250ccm a 500ccm a vyjednal poplatky za závody. Jenže Ecclestone dospěl k tomu, že motorky nepřinášejí tolik peněz jako formule 1, a tak prodal TWP společnosti Dorna za 52 milionů dolarů.

Nyní se má jednat o prodeji Dorny. Všechny výše uvedené společnosti můžou dojít ke shodě, nicméně v Evropě by něco takového potřebovalo souhlas institucí Evropské unie v rámci hospodářské soutěže. Pokud by dvě nejpopulárnější závodní série v Evropě měla vlastnit jedna společnost, mohlo by to mít minimálně dopad na samotné spotřebitele, tedy diváka. Ovšem o tom jistě všichni aktéři moc dobře vědí.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist