Sebastian Porto ukoncil zavodni karieru

Tovarni jezdec tymu Repsol Honda ve tride do 250 ccm, Argentinec Sebastian Porto (27), oznamil vcera predcasne ukonceni zavodni kariery.

Argenticky pilot Porto - puvodnim jmenem Porco (spanelsky prase), povazovany pred sezonou za jednoho z kandidatu na titul mistra sveta ve dvestepadesatkach, a ktery je momentalne na 14. miste v sampionatu se ziskem hubenych 20 bodu - kdyz nejlepe dojel v Kataru jako 9. - oznamil ukonceni zavodni kariery. Jelikoz se uz delsi dobu "septalo" na strankach odbornych casopisu o jeho nucenem odchodu - viz napr. MSA cislo 25, tak tomu zrejme sam jezdec chtel predejit.
Sebastian Porto absolvoval ve sve kariere celkem 161 zavodu Grand Prix, z toho celych 160 ve sve soucasne tride. Ma na svem konte 7 vitezstvi, 19 podiovych umisteni a 8 nejrychlejsich kol v zavode. Pred zacatkem letosni sezony prestoupil od Aprilie k Honde, ale absolutne se mu nedarilo a zustal hodne dluzny predsezonnim prognosam a spekulacim. A zatimco jeho tymovy kolega Shuhei Aoyama je v tabulce jako uplny evropsky novacek 10. a ma uz na svem konte jedno podiove umisteni, tak Porto...
Argentinec Porto uduvodnil sve rozhodnuti motivacnimi problemy. A take prohlasil, ze jeho neuspechy v letosni sezone plne padaji na jeho hlavu.
Sebastian Porto jede v serialu mistrovstvi sveta od svych 16. let, v prvnich letech jezdil predevsim za privatni tymy a to bez velkych uspechu. Na sve prvni vitezstvi musel cekat vice jak 100 zavodu, to se mu podarilo teprve "doma" v Brazilli v roce 2002, kdy vyhral na Petronas Yamaze svuj prvni zavod Grand Prix. Svou nejlepsi sezonu pak zazil pred dvema roky, kdy v tymu Jorge Aspara Martineze skoncil na tovarni Aprilii po 5 vitezstvich v jedne sezone jako vicemistr sveta ! Vloni chtel byt velkym vyzyvatelem Daniela Pedrosy, ale brzy z toho seslo, 6. misto v konecnem poradi roku 2005 bylo mene, nez se od "Porca" ocekavalo.
Tymovy sef, Spanel Alberto Puig, byl timto Portovym rozhodnutim velmi prekvapen a musi se nyni poohlednout po novem pilotovi, ktery bude sedlat motocykl Repsol Honda. a jelikoz moc jich pochopitelne behem sezony volnych a rychlych neni, tak to nebude lehke rozhodnuti. Mezi vaznymi a moznymi kandidaty je uvaden predevsim Australan Anthony West, aktualne jezdici na privatnim motocyklu Aprilia v tymu Kiefer Bos Germany.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist