Před jedenácti lety přišel Paolo Simoncelli v Malajsii o syna Marca

V roce 2011 zemřel 23.října na okruhu Sepang International italský závodník královské kubatury Marco Simoncelli. Dnes je to již jedenáct let, nicméně jeho památka je stále živá díky týmu SIC58, který nese jeho barvy a jehož majitelem je Marcův otec, Paolo. Letos se v Sepangu závodilo ve stejný den a Paolo Simoncelli napsal pár vět pro italský deník La Repubblica.

„Snažit se vám v několika slovech vyprávět o Marcovi je jako chtít po Reinholdu Messnerovi, aby za jediný den zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa,” napsal z Malajsie Paolo Simoncelli pro deník La Repubblica, jenž ho o pár slov na toto téma požádal.

„Píšu vám z okruhu zvaného SIC, který paradoxně nenese tento název proto, že by byl věnován mému synovi, ale proto, že je to zkratka Sepang International Circuit (SIC), dlouholeté tradiční zastávky sezony MotoGP.”

„Píšu vám z Malajsie, protože jak většina fanoušků ví, od roku 2012 vedu tým v Moto3. Malajsie je pro mnohé zemí slunce a moře, kde vlhké klima vydává tu nezaměnitelnou vůni dovolené. Pro mě je stejně nezaměnitelná jako emoce, které mě vážou k tomuto místu, k tomuto okruhu, který mi tolik dal a tolik vzal.”

„To hezké, které mi tento okruh dal ... psal se rok 2008 a 19. října projel cílovou čarou vysoký kudrnatý kluk, jenž se stal mistrem světa ve třídě 250ccm. To zlé je minulost.”

„Letos připadá 23. říjen opět na neděli a závod se jede na stejné trati. Sic58 racing team, jak se náš tým jmenuje, bude jako vždy hrdě defilovat v barvách, které patřily Marcovi. Pokud jsem stále na tomto světě, přestože je to tvrdá dřina, proboha jedna z nejlepších, je to proto, že jeho památka je silnější než plynutí času. Pokud jsem tu i po jedenácti letech navzdory všem obtížím, je to proto, že je v nás živý, že si ho připomínáme, jak nejlépe umíme: závoděním.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist