Patnáctá GP sezony – Velká cena Portugalska

Posledním podnikem sezony 2020 je Velká cena Portugalska. Původně v kalendáři závod v Portimau vůbec nebyl, ale situace s koronavirem změnila vše od základu a jelikož Portugalsko odolávalo nákaze nejdéle, bylo zařazeno na poslední místo jako finále sezony - Grande Prémio MEO de Portugal. Dnes mají v Portugalsku přísná omezení, takže závod bude “klasicky“ bez diváků. O titulu mistra světa v Portugalsku rozhodují jezdci Moto2 a Moto3. Hvězdou víkendu v Algarve je domácí závodník Miguel Oliveira, který hájí barvy Portugalska v prestižní královské kubatuře.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Okruh nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou 15 zatáčkami – 9 pravými a 6 levými. Nejdelší rovinka má necelý kilometr.

MotoGP – Preview

Po závodu Velké ceny Valencie známe jméno mistra světa pro rok 2020. Tím je Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR), který hned napoprvé proměnil mečbol a ve své druhé sezoně jezdce královské kubatury dosáhl na metu nejvyšší. Je to neuvěřitelný úspěch jak pro samotného Španěla, tak pro japonského výrobce. Suzuki má po dvaceti letech světové prvenství v kategorii jednotlivců a vůbec poprvé vyhrála v soutěži týmů. Tuto neděli pak oba jezdci Suzuki, Joan Mir a Alex Rins, bojují s jezdci Ducati o to, aby pro výrobce z Japonska získali Pohár konstruktérů 2020.

Jelikož je o mistru světa rozhodnuto, nyní se všichni soustředí na bitvu o titul vicemistra světa. Nejblíže má k němu druhý v pořadí Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), který druhý závod ve Valencii vyhrál. Ital v neděli udělal maximum proto, aby šance na titul udržel až závodu v Portugalsku, jenže ani vítězství v závodě už nestačilo. Cíl pro Morbidelliho je jasný, vyhrát závod v Portimau a sezonu ukončit jako druhý nejlepší jezdec světa a nejlepší jezdec netovárního týmu.

Jen 4 body ztrácí na druhé místo v soutěži Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR). Španěla můžou mrzet minimálně dva pády díky kterým přišel o pořádnou porci bodů a z dnešního pohledu i o titul mistra světa. Nyní Rins potřebuje porazit Morbidelliho tím, že závod vyhraje a získá titul vicemistra světa a pro Suzuki udělá maximum v tom, že ji takovým výsledkem pomůže k vítězství v soutěži výrobců.

Zabojovat o výslednou pozici v Top3 bude chtít Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), jemuž teď patří čtvrtá příčka s 11 body ztráty na třetího Rinse. Pro továrního jezdce Yamahy je to hodně choulostivá situace, jelikož měl v plánu usilovat o titul zatímco je realita úplně někde jinde. Viňales přesto dokazuje své kvality tím, že z minima dokáže vytěžit maximum.

Pátý Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) měl velkou šanci překvapit a být tím jezdcem, kdo oslaví titul mistra světa, ale k tomu nakonec nedošlo a Francouz začal, převážně vlastními chybami, ztrácet potřebné body. Nyní to jsou 2 body, které mu schází na čtvrtou příčku a 13 bodů na Top3.

Stejný počet bodů jako Quartararo má také Andrea Dovizioso (Ducati Team), pro něhož je závod v Portugalsku na nějakou dobu také tím posledním. Ital nemá smlouvu pro rok 2021 a jak nedávno uvedl, dá si rok pauzu s tím, že bude chtít zpět do MotoGP v roce 2022. Jak reálné to bude ví snad jen on sám. Dovizioso může být pořád jezdcem Top3, pokud výrazněji zachybují jeho rivalové a zajede-li hodně vysoko, může Ducati pomoci k vítězství v poháru konstruktérů.

Na nějakou dobu poslední závod jede také Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL), protože ten místo pro rok 2021 nesehnal, ale na rozdíl od Doviziosa v MotoGP zůstane a to jako testovací jezdec Yamahy s možností startovat na divoké karty.

Jelikož Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech3) nemůže nastoupit do portugalského závodního víkendu, protože byl před GP Valencie pozitivně testován na koronavirus, tým Tech 3 nyní nasadí náhradního jezdce, kterým bude Fin Mika Kallio. Domácí prostředí si užije druhý jezdec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3), ale bohužel bez diváků, jelikož v Portugalsku teď platí přísná pravidla spojená s Covid-19.

MotoGP – MS po GP Valencie:

1. Joan MIR SPA Suzuki 171
2. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 142
3. Alex RINS SPA Suzuki 138
4. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 127
5. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 125
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 125
7. Pol ESPARGARO SPA KTM 122
8. Jack MILLER AUS Ducati 112
9. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 105
10. Miguel OLIVEIRA POR KTM 100
11. Brad BINDER RSA KTM 87
12. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 78
13. Johann ZARCO FRA Ducati 71
14. Alex MARQUEZ SPA Honda 67
15. Valentino ROSSI ITA Yamaha 62
16. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 47
17. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 34
18. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 29
19. Iker LECUONA SPA KTM 27
20. Stefan BRADL GER Honda 18
21. Bradley SMITH GBR Aprilia 12
22. Tito RABAT SPA Ducati 10
23. Michele PIRRO ITA Ducati 4
24. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist