Ohlasy jezdců MotoGP na Japonsko (2)

Pokračování jezdeckých ohlasů na závod MotoGP v japonském Motegi.

Alex Barros (8. místo – Ducati/Bridgestone)
Dnes to bylo trochu divné, protože jsme si ráno uvědomili, že některé změny, jenž jsme udělali přes noc, nepracují jak jsme předpokládali. Předek motorky byl téměř perfektní, ale zadek bylo velmi obtížné ovládat. Každopádně poté, co jsem během závodu změnil motocykl, mi trvalo asi tři kola, než jsem získal dobrou rychlost. Pak jsem byl najednou schopen předjíždět a postupovat kupředu. Anthony West dokázal získat náskok a já ho v závěrečných kolech již nemohl dojet. Těším se do Austrálie, kde bych mohl získat lepší výsledek. Před sezónou jsme tam dobře jezdili, ale od té doby se každý jezdec zlepšil a my tak budeme muset opět tvrdě pracovat, abychom měli dobrý konec sezóny.
Nicky Hayden (9. místo – Honda/Michelin)
Po víkendu jaký jsme měli a poté co jsem včera cítil po kvalifikaci, byla škoda vidět ráno jak prší. V ranním warm upu jsem vyjel a hned jsem viděl, že to není tak špatné. V mokrých podmínkách jsem byl pátý nejrychlejší. Ale hned po startu závodu jsem nevěděl co se děje, zda to bylo pneumatikou nebo závadou na elektronice, ale důležité bylo, že motocykl šel velmi těžce ovládat. Myslím, že jsem byl první, který zajel k výměně motorky. Dráha byla ještě hodně mokrá, ale já potřeboval změnit motocykl. Naštěstí pro mě dráha začala rychle osychat a po několika pomalých kolech jsem mohl začít přidávat. Myslím si, že mohu být rád, že jsem dokázal získat alespoň takovýto výsledek. Pokud by okruh zůstal mokrý, mohlo to být daleko horší. Deváté místo ovšem není pro Hondu výsledek, v který jsme doufali. Bylo to poprvé v mé kariéře, kdy jsem jezdil na slickách proříznutých pro vlhkou trať. Jezdil jsem na klasických pneumatikách do deště nebo na media pneumatikách. Získal jsem proto další důležitou zkušenost. Máme ještě tři závody a tak budeme pokračovat v boji. Blahopřeji Caseymu. To je nový Mistr světa, blahopřeji proto jemu i jeho týmu. Oni si to opravdu zaslouží.
John Hopkins (10. místo – Suzuki/Bridgestone)
Závod proběhl na osychající dráze. Myslím si, že jsem si napoprvé vybral dost měkkou separaci a když jsme odstartovali, tak mě to hrozně klouzalo. Ztratil jsem hodně času. Vyměnil jsem motocykl za suchý a dal se do práce. Jel jsem nejtvrději co to šlo. Jednou jsem se dostal ven a také jsem řešil několik mechanických problémů, ale nic příliš vážného. Potřeboval jsem dnes zachránit nějaké body, což se nakonec i stalo. Rád bych blahopřál Caseymu za jeho dnešní zisk titulu. On si ho jistě zaslouží. Nyní doufám, že ve zbývajících třech závodech budeme mít příhodnější podmínky než byly dnes.
Chris Vermeulen (11. místo – Suzuki/Bridgestone)
Na startu jsem měl problém, což nebylo dobré. Chlapci museli vběhnout na dráhu a znovu mi nastartovat motorku. Když jsem vyrazil, cítil jsem, že je vše v pořádku, ale dráha začala rychle osychat. Věděl jsem, že je to pouze otázka času, kdy zajedu do boxů k výměně motorky. V takovýchto podmínkách je těžké určit, kdy je nejvhodnější doba k zajetí do boxů. Když jsem pak vyjel na hladkých pneumatikách, bylo na dráze ještě dost vody. Bylo to proto docela kluzké. Je to ovšem o tom podstoupit riziko. Trochu jsem zápasil s tím, abych dostal dostatečnou teplotu pneumatik i brzd. V posledních několika kolech to bylo již dobré. Dojet jedenáctý poté, co jsem měl v prvním kole ztrátu skoro minutu, je dobré. Ovšem uspokojující to není. Potřebuji zapracovat na kvalifikaci a také musíme do dalšího závodu vyřešit problém s motocyklem. Nakonec blahopřání Caseymu. Je hezké vidět šampiónem Australana. Musím se ujistit, že tím příštím budu já!
Makoto Tamada (12. místo – Yamaha/Dunlop)
Přeji si, abych mohl být tak šťastný jako Sylvain, ale já jsem do mokrého závodu zvolil špatnou pneumatiku, která byla příliš měkká. Navíc jsem se na dráze zdržel příliš dlouho v době, kdy osychala. Kdybych vyměnil motocykl o několik kol dříve, jsem si jist, že bych skončil výše. V těchto podmínkách to je ovšem o velkém hazardu.
Valentino Rossi (13. místo – Yamaha/Michelin)
Je to pro nás velká škoda, protože za sucha jsme byli rychlejší než Stoner a měli jsme tak velkou šanci. Prvním dnešním problémem bylo počasí, ovšem do mokra jsme byli schopni nalézt dobré nastavení motorky a když závod začal, měl jsem docela velkou šanci. Neměl jsem dobrý start, ale jezdil jsem rychleji a dokázal jsem stáhnout pětisekundovou ztrátu. Když jsem předjel Melandriho, tak jsem zajel do boxů k výměně motocyklu, ale bylo to možná o jedno kolo později, než to mělo být. Naše strategie byla i tak zřejmě dobrá, protože jsem byl schopen vrátit se do závodu na místo, kde přede mnou byl pouze Lori. Na předním kole jsme měli media pneumatiku, prořezaný slick, což je v této situaci normální. Bylo ovšem skoro nemožné na tom motocyklu jezdit, nemohl jsem zatáček. Vypadalo to, jako kdyby tam byla nějaká vážná závada. Vrátil jsem se do boxu, ale moji mechanici neviděli nic špatného, tak jsem vyjel hned znovu ven. Bylo to ovšem již příliš pozdě. Závod pro mě skončil a šampionát byl také pryč. Po čtyřech nebo pěti kolech začala pneumatika pracovat lépe a já tak mohl závodit až do konce. Bez tohoto problému jsem mohl být na pódiu nebo dokonce bojovat o vítězství s Lorim. Podmínky byly velmi špatné. Nicméně tohle jsou závody a my máme nyní další tři závody na to, abychom našli cestu k vítězství a ukončili rok v dobrém. Omlouvám se všem mým fanouškům a celému mému týmu. Blahopřeji Lorisu a především Caseymu a k jeho titulu. Jsem velmi polichocený, že mi napsal věnování na jeho vítězném tričku. Pokud někdo musí vyhrát, pak jsem rád, že je to jeden z mých fanoušků. On je skvělý soupeř a já doufám, že budeme společně bojovat i v budoucnu.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist