Několik statistických informací před Barcelonou

Před Grand Prix Catalunye si připomeňme několik základních statistických informací, které i tentokrát mohou připomenout několik zajímavých faktorů.

MotoGP
* Továrna Honda získala v nejprestižnější kategorii sedm vítězství na okruhu Catalunya, továrna Yamaha poté pět. Po jednom vítězství má Suzuki (Kenny Roberts jr. v roce 2000) a Ducati (Capirossi – 2003).
* Loris Capirossi byl v Catalunyi třikrát na podium po závodě MotoGP, a to včetně jeho vítězství z roku 2003). Bohužel v posledních dvou letech nezaznamenal na tomto okruhu výraznější úspěch (10. místo v roce 2004, 12. místo v roce 2005). Letos byl Capirossi již čtyřikrát na pódiu po závodě MotoGP, je to stejný počet, jaký měl za celý loňský rok.
* Páté místo v loňském roce je nejlepší umístění, které v Catalunyi dosáhl Američan Nicky Hayden. V posledních deseti závodech MotoGP byl Hayden devětkrát na pódiu.
* Okruh Catalunya je jedním z nejúspěšnějších pro Valentina Rossiho. Je to jeden ze tří okruhů, kde dokázal zvítězit celkem sedmkrát (v součtu všech tříd). Další dva okruhy, kde Rossi sedmkrát zvítězil, jsou Donnington Park a Phillip Island.
* Marco Melandri získal v roce 2004 v Catalunyi své první pódium ve třídě MotoGP, tehdy to bylo s motocyklem Yamaha. Vloni v Catalunyi pódium zopakoval se strojem Honda.
* Své první pódium v Catalunyi zaznamenal vloni Casey Stoner, který byl v závodě třídy 250 ccm druhý.
* Daniel Pedrosa stál poslední čtyři roky v Catalunyi vždy na pódium, z toho v roce 2003 zvítězil v závodě třídy 125 ccm. Vítězství získal i vloni, kdy se radoval po závodě třídy 250 ccm. Pokud Pedrosa vyhraje letošní závod MotoGP, stane se po Valentinu Rossim druhým jezdcem, který dokáže v Catalunyi vyhrát závody všech tří aktuálních kubatur Grand Prix.
* Kvůli zranění vynechal Toni Elías v loňském roce závody v Mugellu, Catalunyi a Assenu. Elias bodoval ve všech dvaceti závodech MotoGP, do kterých startoval.
* Nejvíce pódií má Sete Gibernau z okruhu Catalunya, kde se z tohoto úspěchu radoval již čtyřikrát. Poslední dva roky startoval Gibernau v Catalunyi vždy z Pole Position.
* Makoto Tamada v Catalunyi poslední dva roky nedokončil závod. V roce 2004 ho zastavila porucha, vloni havaroval.
* Shinya Nakano se stal vloni v Catalunyi nejúspěšnějším jezdcem na pneu Bridgestone, když v závodě skončil na deváté pozici.
* Kenny Roberts jr. vyhrál v Catalunyi v roce 2000, v sezóně, kdy s motocyklem Suzuki získal titul mistra světa.
* John Hopkins poslední dva roky nedokončil v Catalunyi závod. V roce 2004 ho zastavil motor, vloni naopak problém s pneumatikou.
* V pondělí po Grand Prix Catalunye oslaví Chris Vermeulen své 24. narozeniny.
* Carlos Checa získal v roce 1996 své první vítězství v Grand Prix, když se radoval právě v Catalunyi. To, že se Catalunia stala jeho jediným okruhem, kde dokázal třikrát vystoupit na pódium, rozhodly roky 1997 a 2002, kdy byl Checa vždy mezi nejlepší trojicí.
* Randy de Puniet dokázal v roce 2003 a 2004 zvítězit v kvalifikaci třídy 250 ccm a následně i v nedělním závodě stejné třídy.
250 ccm
* Továrna Aprilia získala v Catalunyi již celkem osm vítězství ve třídě 250 ccm, Honda poté pět.
* Andrea Dovizioso je prvním jezdcem od doby Tetsuy Harady, který získal v prvních šesti závodech vždy pódiový výsledek (Harada se ze šesti pódii na úvod sezóny radoval v roce 2001). Pokud bude Dovizioso na pódiu i v Catalunyi, vyrovná se Maxu Biaggimu, který na úvod sezóny sedmkrát skončil mezi nejlepší trojici v roce 1996.
* Jorge Lorenzo získal v šesti závodech letošní sezóny tři vítězství, což zatím letos v ostatních třídách nikdo nedokázal. Nejlepší výsledek Jorge Lorenza z Catalunye je páté místo ze závodu třídy 125 ccm v roce 2004.
* Pouze čtyři jezdci této třídy dokázali letos bodovat prozatím ve všech závodech - Andrea Dovizioso, Yuki Takahashi, Roberto Locatelli a Sylvain Guintoli.
* Héctor Barbera vyhrál v roce 2004 v Catalunyi závod třídy 125 ccm. Je to jediný závod, kdy Barbera dokázal v Catalunyi bodovat. Vloni dojel na 16. místě poté, co havaroval při boji o vedení po kolizi s jiným jezdcem.
125 ccm
* Honda v Catalunyi zvítězila sedmkrát, Aprilia šestkrát. Jediné vítězství pro Gileru získal v roce 2002 Manuel Poggiali.
* 119 bodů Alvaro Bautisty je nejvíce bodů, které dokázal jezdec třídy 125 ccm získat od doby, kdy Valentino Rossi v roce 1997 získal ještě o jeden bod více.
* 31 bodů náskoku Alvaro Bautisty před druhým Mikou Kalliem je největší náskok v tomto stupni sezóny od doby, kdy měl v roce 1996 Haruchika Aoki náskok před druhým jezdcem 39 bodů.
* Mika Kallio vloni v Catalunyi zvítězil v kvalifikaci, v závodě dosáhl nejrychlejšího kola a nakonec skončil třetí.
* Mattia Pasini vloni v Catalunyi zvítězil o více jak deset sekund před druhým Marco Simoncellim, což byl během roku 2005 největší rozdíl mezi prvním a druhým jezdcem v cíli závodu třídy 125 ccm.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist