Motul TT Assen – V Nizozemsku vyhrál Bagnaia, Espargaró třetí po Binderově penalizaci

Dnem závodu skončilo v Assenu osmé kolo MS silničních motocyklů 2023. Poslední závody série tří Grand Prix v řadě rozdaly body nejlepším a teď už následuje letní přestávka, která skončí až srpnovým devátým podnikem ve Velké Británii. Desáté Rakousko o něco později definitivně uzavře první polovinu letošního ročníku. V třídě Moto3™ slavil vítězství v Assenu Jaume Masia (Honda), lídrem zůstává Daniel Holgado (KTM), jemuž se dnes vůbec nedařilo. První vítězství Moto2™ si na konto připsal Jake Dixon (Kalex), lídrem zůstává Tony Arbolino (Kalex). Čech Filip Salač (Kalex) kvůli poruše těsně před koncem odstoupil a je nyní průběžně šestý. V královské MotoGP™ vyhrál hlavní závod Francesco Bagnaia (Ducati), jemuž patří i status lídra průběžného hodnocení.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 26kol startoval z první řady Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Z druhé řady vyrazil Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Třetí řada a trojice Maverick Viňales (Aprilia Racing), Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Španěl Marc Márquez (Repsol Honda Team) do hlavního závodu nestartoval. Osminásobný mistr světa utrpěl před týdnem zranění kotníku, palce levé ruky a žeber při pádu ve Warm Up v rámci GP Německa. V Assenu si dalšími pády zranění zhoršil a v neděli ráno oznámil, že hlavní závod v Nizozemsku vynechá.

Po startu se do čela posunul Francesco Bagnaia, ale velmi rychle šel před Itala Jihoafričan Brad Binder. Třetí jel Marco Bezzecchi, čtvrtý Aleix Espargaró a pátý byl Luca Marini. Australan Jack Miller jel sedmý, když v nájezdu do druhého kola v první zatáčce havaroval. Na šesté pozici jel Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team), sedmý byl Maverick Viňales a osmý Alex Márquez. První desítku uzavíral Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Jorge Martin. Ve třetím kole havarovali po kontaktu Francouzi Fabio Quartararo a Johann Zarco, jemuž se tak nepodaří navázat na sérii pódiových umístění. Do zdravotního centra okruhu v Assenu musel Quartararo, jemuž se hodně těžce vstávalo. Ve čtvrtém kole spadl z páté pozice Maverick Viňales.

Po pěti odjetých kolech vedl Francesco Bagnaia minimálním náskokem na Brada Bindera a Marca Bezzecchiho. Necelých devět desetin ztrácel na pódium čtvrtý Aleix Espargaró, který byl krátce po startu v kontaktu s Marinim, takže měl ulomené přední aerodynamické křídlo, přes dvě sekundy na Espargara ztrácel pátý Jorge Martin za nímž jel Alex Márquez, Miguel Oliveira, Enea Bastianini, Takaaki Nakagami a devátý Luca Marini. Z osmé pozice havaroval v sedmém kole Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

V polovině závodu vedl Francesco Bagnaia náskokem jen tří desetin na druhého Brada Bindera, třetí jel Marco Bezzecchi. Všichni tři bojovali o pořadí na stupních vítězů. Čtvrtý byl Aleix Espargaró, pátý Jorge Martin ztrácel na továrního jezdce Aprilie přes jednu sekundu. Do boxů zajel Miguel Oliveira a o něco později Iker Lecuona (Repsol Honda), kde závod ukončil. Deset kol před koncem dokázal první Francesco Bagnaia najet na druhého Marca Bezzecchiho osm desetin.

V devatenáctém kole spadl z deváté pozice Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP). Šest kol před koncem měl první Francesco Bagnaia náskok necelých devět desetin, a to už byl náskok, který mu mohl přinést plný počet bodů za vítězství. Druhý Marco Bezzecchi se snažil krajana dojet, ale to se mu nedařilo, protože hned v dalším kole to už byla víc jak sekunda ztráty. Na třetí pozici pokračoval Brad Binder, jemuž na druhou pozici chybělo sedm desetin. Za Jihoafričanem jel s minimální ztrátou Aleix Espargaró a Jorge Martin. Posledním jezdcem na bodech byl prozatím čtrnáctý Jonas Folger. Do předposledního kola najel první Bagnaia s náskokem 1,153 sekundy na druhého Bezzecchiho. Třetí Binder jel půl sekundy za druhým.

Závod královské kubatury Motul TT Assen vyhrál Francesco Bagnaia, druhý projel cílem Marco Bezzecchi a třetí byl Brad Binder. Jenže Jihoafričan nemá v Assenu štěstí, v osmé zatáčce byl v posledním kole mimo limit trati, a to ho nakonec stálo stupně vítězů. Na ty se postaví Aleix Espargaró, jenž byl původně čtvrtý. Lídrem průběžného hodnocení je Francesco Bagnaia, který má před letní přestávkou náskok 35 bodů.

Motul TT Assen, MotoGP™ – ZÁVOD
30°C, dráha suchá, 47°C, vlhkost: 32%
1. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 40'37.640
2. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +1.223
3. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +1.925
4. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.528
5. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +1.934
6. #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati +12.437
7. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +14.174
8. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +14.616
9. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +29.335
10. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +33.736
11. #32  Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia +35.084
12. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +39.622
13. #6  Stefan Bradl DE LCR Honda CASTROL Honda +42.504
14. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +45.609
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati  
  #27  Iker Lecuona ES Repsol Honda Team Honda  
  #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  
  #23  Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati  
  #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia  
  #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati  
  #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist