Martinovi sázka na měkkou zadní pneumatiku nevyšla

Španěl Jorge Martin (Ducati) v Austrálii vyhrál kvalifikaci a do hlavního závodu třídy MotoGP™ startoval první. Jeho největší rival v boji o titul Francesco Bagnaia (Ducati) třetí a oba jezdce rozdělil druhý Brad Binder (KTM). Všichni tři měli tvrdou směs přední pneumatiky, dva střední směs u zadní pneumatiky a jeden měkkou. Tím jezdcem, kdo si vybral měkkou směs byl Martin, jemuž tato sázka nakonec nevyšla.

Po skvělém startu vedl Jorge Martin závodní pole až do čtvrté zatáčky posledního kola závodu MotoGP™ na Phillip Islandu. Přesně tam totiž Martina předjel jeho týmový kolega Johann Zarco (Ducati), po něm Francesco Bagnaia (Ducati), Fabio Di Giannantonio (Ducati) a Brad Binder (KTM). Martin projel cílem pátý a na vedení v soutěži teď ztrácí 27 bodů.

„V této chvíli je snadné říct, jaká volba byla nejlepší,“ uvedl po závodu Jorge Martin. „Nakonec to bylo velmi těsné. Ale stoprocentně jsem měl v plánu jet na měkké pneumatice. Zkusil jsem to, a nakonec to nevyšlo, ale i tak jsem se svým výkonem spokojený. Jel jsem dobře a velmi hladce, nechtěl jsem pneumatiky zatěžovat, což ve finále ale nestačilo. Do budoucna si z toho vezmeme ponaučení.“

„Sedm kol před cílem jsem si uvědomil, že mám problém,“
prozradil Martin a dodal: „Viděl jsem, že soupeři jedou o čtyři desetiny rychleji. Hodně jsem na to tlačil, ale při akceleraci to nešlo, jen na brzdách a v zatáčkách. Bohužel přilnavost zadního kola už tam nebyla. Nakonec jsem z toho vytěžil to nejlepší, což bylo páté místo.“

„Tento víkend jsme toho na střední směsi pneumatiky moc nenajel, možná to byl problém. Měl jsem pocit, že měkká pneumatika bude na tu vzdálenost stačit. Nakonec to bohužel nebyla nejlepší volba. Chtěl jsem ostatním odjet a zůstat vpředu, to byla moje strategie, už se ale nikdy nedozvím, zda by to tak fungovalo i v případě, že bych zvolil střední směs. Teď si budeme muset počkat rok, abychom to zjistili, ale určitě už tady nikdy nebudu závodit s měkkou pneumatikou,“ dodal Jorge Martin závěrem.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist