Lukáš Pešek a jeho sezóna 2007

Po několika vynikajících výsledcích na začátku této sezóny, přišel na českého jezdce Lukáše peška útlum. Zatímco během prvních pěti závodů dokázal Pražský jezdec získat 91 světových bodů, posledních pět závodů mu na konto do celkové klasifikace přineslo pouhých 22 bodů. Přesto Lukáš Pešek dokázal nejen této sezóně překonat několik rekordních záznamů českých jezdců.

Některá základní statistická fakta Lukáše Peška:
* Grand Prix Číny 2007 znamenala pro Peška nejen vítězství v závodě GP, ale i absolutně první vítězství českého jezdce ve třídě 125 ccm. Pešek tak je nejen prvním jezdcem české historie, který stanul na pódiu třídy 125 ccm (2. místo v Jerezu 2006), ale i prvním a prozatím jediným vítězem závodu GP 125.
* Peškovo vítězství bylo prvním pro českého jezdce od doby, kdy František Šťastný zvítězil v závodě třídy 500 v Grand Prix Východního Německa na Sachsenringu.
* Lukáš Pešek je nejmladším vítězem závodu GP z České republiky.
* V Grand Prix Itálie 2006 se Lukáš Pešek stal prvním jezdcem z ČR, který vyhrál kvalifikaci třídy 125 ccm.
* Po vítězství v Číně se Lukáš Pešek stal prvním Čechem, který vedl celkové hodnocení šampionátu Mistrovství Světa 125 ccm. Jediným jiným Čechem, který vedl celkové pořadí šampionátu Grand Prix, byl v roce 1961 František Šťastný, který se na čelo celkové klasifikace třídy 350 ccm dostal po vítězství v zahajovacím závodě sezóny.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist