Jezdci MotoGP™ testovali ve Valencii, nejrychlejším byl Viňales

V úterý testovali na okruhu Ricarda Torma ve Valencii jezdci a týmy královské kubatury MS silničních motocyklů. Jedná se o již tradičně úvodní test příprav na nový ročník světového šampionátu 2024, kde jsou již jezdci u týmů, s nimiž mají minimálně na nadcházející sezonu smlouvu. Třebaže nebylo ve Valencii zvlášť teplo, program testů většina zvládla bez problému. Nejrychlejším jezdcem byl Maverick Viňales (Aprilia Racing), rozhodně překvapil čtvrtým časem Marc Márquez (Ducati). Podrobné informace připravujeme v samostatném článku.

V testu zajel nejrychleji Maverick Viňales (Aprilia Racing), jehož maximum na kolo mělo hodnotu 1’29,253 sekundy. Druhý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) byl o 0,028 sekundy pomalejší, třetí Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) ztratil 0,093 sekundy.

Marc Márquez byl čtvrtý a na prvního mu chybělo jen 0,171 sekundy. Na úvod rozhodně pozitivní výkon. Šéf Ducati Gigi Dall’Igna (Ducati Corse) během testování ve Valencii prozradil, že Marc Márquez testuje v sedle Desmosedici GP, s níž sezonu dokončil Johann Zarco. Pár vylepšení následně provedli na stojích Bastianiniho, Bagnaie a Martina. Co se týče modelu Desmosedici GP24, ten má být ve srovnání s modelem GP23 o něco víc rozdílný, než tomu bylo letos mezi GP23 a GP22.

Nováčkem mezi zkušenými jezdci MotoGP™ je úřadující mistr světa Moto2™ Pedro Acosta (GASGAS), který musel změnit své startovní číslo a místo #37, jenž používá jeho týmový kolega Augusto Fernandez (GASGAS). Premiéru v královské kubatuře spojil Acosta s číslem #31. Španěl během dne zvládl 70 kol s osmnáctým časem 1’30,476 sekundy.

Test MotoGP™ - celkové výsledky
Úterý, 28.11.2023 – Valencie (SPA)

Čtyři hodiny před koncem testu byl nejrychlejším jezdcem na dráze Maverick Viňales (Aprilia Racing), který v sedle Aprilie zvládl 35 měřených kol s maximem na 1’29,924 sekundy. Na druhé pozici už figuroval Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP™), který ztrácel tři desetiny, a to je pro Španěla určitě povzbuzující začátek spolupráce s Ducati. Uvidíme, jak skončí v testu celkově. S čtyřmi desetinami ztráty na prvního byl třetí Jorge Martin (Prima Pramac Racing), který to měl o něco později s pádem, a čtvrtý Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3). První pětku uzavíral Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) s kolem za 1’30,369 sekundy.

Do půl sekundy na prvního se zatím vešel šestý Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) a sedmý Fabio Di Giannantonio (Mooney VR46 Racing Team). Půl sekundy ztrácel osmý Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), přes šest desetin devátý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a sedm desetin desátý Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Francouz Johann Zarco (LCR Honda) měl za sebou 33 kol v sedle Hondy s čtrnáctým časem 1’31,093 sekundy. Šestnáctý Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) poprvé testoval Yamahu a zatím na prvního ztrácel 1,4 sekundy. Nováček Pedro Acosta (GASGAS Factory Racing Tech3) byl s kolem za 1’31,353 sekundy sedmnáctý.

Test MotoGP™ (13.00 hodin)
Úterý, 28.11.2023 – Valencie (SPA)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist