Historie Grand Prix Valencie

Podeváté se jezdci Mistrovství světa silničních motocyklů utkají o body do svých šampionátů na okruhu Ricardo Torma v Cheste u Valencie, jaké byly ty předchozí ročníky?

1999: Francouz Régis Laconi získává první vítězství v Grand Prix, když se raduje v mokrém závodě třídy 500 ccm. Tovární jezdec Hondy Tohru Ukawa vítězí v závodě čtvrtlitrů, zatímco nejslabší třída se stává poprvé v historii kořistí Itala Gianluigiho Scalviniho.
2000: Tým Red Bull Yamaha se po roce opět raduje z vítězství v závodě třídy 500 ccm, tentokrát si ho připisuje Australan Garry McCoy, který toho roku vítězí v GP potřetí. Dvěstěpadesátky jdou za dvojicí továrny Yamaha, vítězí Shinya Nakano před Olivierem Jacquem. Titul Mistra světa třídy 125 ccm potvrzuje vítězstvím Roberto Locatelli.
2001: Částečně mokrý závod přináší první triumf v nejprestižnější třídě pro Sete Gibernaua (Suzuki). V cestě za titulem Mistra světa triumfuje ve třídě 250 ccm Japonec Daijiro Kato. Třída 125 ccm servíruje fanouškům jeden z nejúžasnějších závodů celé historie Grand Prix, v cíli dělí prvních deset jezdců pouze 2,078 sekundy. Vítězem je Manuel Poggiali.
2002: První závod MotoGP na okruhu Valencia vyhrává Alex Barros, pro kterého to je teprve čtvrtý závod na čtyřtaktní hondě. Barros po úchvatné bitvě s Valentinem Rossim vítězí o pouhých 0,2 sekundy. Marco Melandri pokračuje ve své nadvládě ve třídě 250 ccm, když získává deváté vítězství aktuální sezóny. Teprve sedmnáctiletý Daniel Pedrosa získává své první vítězství na domácí půdě (125 ccm).
2003: Valentino Rossi poprvé vítězí na okruhu Ricardo Torma. Je to jeho poslední závod na továrním motocyklu Honda. Pouhá desetina dělí ve třídě 250 ccm druhého Toni Elíase od vítěze Randy de Punieta. Teprve osmnáctiletý Casey Stoner slaví první vítězství v GP 125 ccm.
2004: Valentino Rossi zopakoval své vítězství z předchozího roku, tentokrát ovšem na motocyklu Yamaha. Domácí fanoušky potěšil vítězstvím Daniel Pedrosa (250 ccm) a Héctor Barbera (125 ccm).
2005: Marco Melandri vítězí v závodě MotoGP o necelou sekundu před Nicky Haydenem. Valentino Rossi se do závodu kvalifikoval patnáctým místem, přesto dokázal dojet třetí. Daniel Pedrosa zvítězil ve svém posledním závodě třídy 250 ccm. Přestože Mika Kallio zvítězil v závodě třídy 125 ccm, nezískal o pouhých 5 bodů světový titul (Thomas Lüthi).
2006: Troy Bayliss se přijel sklouznou na motorce MotoGP a dokonale zastoupil za zraněného Sete Gibernaua. Zvítězil před Lorisem Capirossim, což bylo poprvé, kdy Ducati slavila double. Bayliss ihned po závodě prohlásil, že tímto navždy uzavírá svou kapitolu s názvem MotoGP. Třetím místem získal Nicky Hayden poslední titul éry MotoGP 990 ccm. Alex de Angelis poprvé zvítězil v závodě třídy 250 ccm. Ve zkráceném závodě třídy 125 ccm triumfoval Héctor Faubel.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist