Grand Prix Valencie MotoGP - kvalifikace

Dany Pedrosa zvítězil v kvalifikaci MotoGP před Casey Stonerem a Nicky Haydenem. Valentino Rossi havaroval, zranil se a jeho start v zítřejším závodě je ohrožen.

Španěl Dany Pedrosa získal Pole Position pro poslední závod této sezóny, který zítra přesně ve 14:00 odstartuje na španělském okruhu Valencia. Pedrosa o 0,086 sekundy porazil již jistého Mistra světa Casey Stonera. Třetí a tím i poslední v první řadě, bude zítra stát Američan Nicky Hayden, jenž tak potvrdil, že mu náročné okruhy velmi vyhovují.
Druhá startovní řada přinese ovšem samé překvapení, ke kterému snad již sice čtvrté místo Randy de Puniete nemusíme počítat, nicméně pátá pozice pro Sylvaina Guintoliho a především šestá pro jeho týmového kolegu Makoto Tamadu, je opravdu něco, s čím mnoho z nás jistě nepočítalo.
Američan John Hopkins, který se loučí s továrnou Suzuki, odstartuje ze sedmé pozici. Ve třetí řadě ho doplní Loris Capirossi a Carlos Checa, který se po mnoha letech tímto víkendem loučí se seriálem MotoGP. Od příští sezóny bude Checa jezdit v týmu pana Ten Kateho Mistrovství světa superbike a s rukou na srdci si můžeme říci, že se Checa pravděpodobně již do MotoGP nevrátí ani v případě jeho vynikajících výsledků ve WSBK.
Čtvrtou startovní řadu vytvoří Ital Marco Melandri, který patří k dalším jezdcům, pro které GP Valencie znamená loučení, i když v tomto případě pouze s motocyklem Honda. Dále bude ve čtvrté řadě Chris Vermeulen, který byl po kvalifikaci se svým jedenáctým místem velmi zklamaný. Z dvanácté pozice poté do závodu odstartuje Alex Barros, tedy opět jedno loučení legendárního pilota MotoGP.
Pátá řada pak přináší spíše standardní obsazení, když z ní odstartuje v kvalifikaci třináctý Shinya Nakano, čtrnáctý Colin Edwards a patnáctý Anthony West.
Divácky velmi zajímavá by mohla být šestá řada, kde vedle Anthony Westa bude stát exmistr světa Valentino Rossi, pro něhož dnes kvalifikace končila nejen pádem a totálním zničením jeho motocyklu, ale především převozem do mobilní nemocnice, kde zjistili zlomeninu pravého malíčku a poškození loketní kůstky. Vedle těchto zranění si Rossi silně pohmoždil záda, rentgen ovšem zranění páteře nepotvrdil a tak o jeho dalším účinkování v GP Valencie rozhodne lékařské konsorcium, které v čele s Dr. Costou zasedne zítra před zahřívacím tréninkem. „Jsem OK, ale před pádem mi bylo lépe,“ říkal Rossi po propuštění z mobilní kliniky doktora Costy. „Docela v pohodě jsem mohl jezdit 33,3, ale pak v jednom bodě, kdy jsem zrychloval, ztratil jsem kontrolu nad zadním kolem. Pokoušel jsem se to ustát, ale bylo příliš pozdě. Po havárii jsem ihned pochopil, že mám zraněnou ruku, ale nevěděl jsem, že je to tak vážné. Spadnul jsem na záda a opravdu dost mě to bolí, ale naštěstí tam nemám žádné vážné zranění. O mém dalším účinkování se rozhodne zítra ráno, kdy absolvuji kontrolu u doktora Costy a dalších španělských lékařů. Ještě nikdy jsem žádný závod nepropásl a ani tentokrát to nechci udělat. Pamatuji si, že v loňském roce jsem cítil v Assenu stejnou bolest, ale pak jsem byl schopný bojovat o titul. Zítra budu bojovat o druhé místo, není to stejné, ale každopádně bych tam rád zítra byl!“
Vedle Rossiho bude stát dnes osmnáctý Kurtis Roberts. Za nimi poté poslední, devatenáctý Chaz Davies, jenž opět havaroval a nemohl tak využít plný čas kvalifikace. I Davies se zranil a uvážíme, že Brit do kvalifikace nastupoval se zraněním ze včerejší havárie v dopoledním tréninku, musíme uznat, že prohlášení o tom, že do závodu určitě nastoupí, je opravdu hodné tvrdého bojovníka.
I dnes bylo startovní pole velmi vyrovnané, vždyť plných 18 jezdců se vešlo do rozmezí pouhých 1,914 sekundy. Pouze Davies ztratil na nejrychlejšího Pedrosu 2,919 sekundy, ovšem pokud by nehavaroval, troufám si tvrdit, že i on by se do dvou sekund dostal. Čeká nás tak pravděpodobně jeden z nevzrušujících závodů této sezóny.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist