Grand Prix Valencie MotoGP

Dany Pedrosa zvítězil před zraky domácích fanoušků v Grand Prix Valencie a zajistil si tak titul Vicemistra světa MotoGP pro rok 2007.

Poslední závod letošní sezóny měl rozřešit několik otázek v konečných pozicích celkové klasifikace roku 2007. Ve hře byl ještě otevřený souboj o druhou pozici, zajímavý měl být také souboj o čtvrté místo, kde se stále mohli objevit ještě čtyři jezdci, ale také se mělo rozhodnou o osmém místě, či o desáté pozici, na kterou si dělali zálusk stále tři piloti MotoGP.
Samotný závod mnoho vzrušení nenabídl, jako již několikrát v tomto roce se jezdecké pole brzy roztrhalo a došlo tak spíše k jízdě osamělých jezdců. Naštěstí v závěru závodu se přece jen vytvořily dvě skupiny, které divákům nabídly podívanou, jenž si od nejprestižnějšího motocyklového šampionátu slibují.
Po startu závodu se velmi jednoduše dostal do čela letošní Mistr světa Casey Stoner, který ovšem své vedení udržel pouze do šestého kola, na jehož začátku ho na cílové rovince předjel domácí Dany Pedrosa. Tomu šlo v tomto závodě ještě o mnoho. Pokud by totiž zvítězil a Ital Valentino Rossi závod nedokončil, stal by se Pedrosa Vicemistrem světa MotoGP. První podmínku v cestě za tímto cílem splnil Valentino Rossi v 19. kole, po kterém zajel do boxů a závod prozatím z neznámých důvodů ukončil. Zda to bylo kvůli jeho zranění po pádu ve včerejší kvalifikaci, či zda to bylo kvůli technickému problému, se jistě dozvíme z tiskové zprávy týmu Fiat Yamaha. Druhou podmínku, tedy zvítězit v závodě, splnil Dany Pedrosa po 46:43,533 minutách, kdy s náskokem 5,447 sekundy projel vítězně cílem.
Casey Stoner tovární stroj Ducati Desmosedici dovedl do cíle na druhém místě, když jeho náskok na třetího Johna Hopkinse činil bez desetiny 15 sekund! Hopkins tak vybojoval v konečném pořadí čtvrté místo, kde přeskočil naopak v cíli tohoto závodu čtvrtého Marca Melandriho. Pětici nejlepších na okruhu Ricardo Torma doplnil druhý tovární jezdec Ducati Loris Capirossi, pro kterého to byl po pěti letech poslední start na červeném stroji.
Šesté místo vybojoval dnes Chris Vermeulen. S více jak třemi sekundami ztráty na Vermeulena dojel do cíle Alex Barros, který si tak v pravděpodobně posledním závodě Grand Prix kariéry připsal sedmým místem velmi solidní výsledek. Osmou pozicí v závodě si stejnou pozici v celkovém pořadí zajistil obhájce světové koruny Nicky Hayden, který závod sice dobře začal, ale ve druhé polovině ze čtvrté pozice postupně klesal až na konečné sedmé místo.
Pouhých půl sekundy za Haydenem přivezl při svém posledním účinkování na motocyklu kawasaki Randy de Puniet stroj ZX-RR do cíle na deváté pozici, když desátého Toni Eliase porazil o pouhých 0,135 sekundy.
Hvězda valencijských tréninků Sylvain Guintoli proměnil pátou pozici z kvalifikace do konečného jedenáctého místa v GP Valencie a jistě se tak již těší na příští sezónu, ve které by měl být s motocyklem Honda úspěšnější než Carlos Checa, který si loučení s MotoGP obstaral pouze dvanáctou pozicí.
Velké zklamání továrny Yamaha zvýraznil až třináctým místem Colin Edwards. Shinya Nakano předvedl v posledním závodě to, co předváděl celou sezónu, tedy nijak výrazný výkon, kterým končil hluboko mezi poraženými. Dnes to pro Nakana skončilo čtrnáctou pozici. Poslední bod si připsal patnáctý Makoto Tamada.
Celkové pořadí MotoGP 2007: 1.- Stoner 367 bodů; 2.- Pedrosa 242; 3.- Rossi 241; 4.- Hopkins 189; 5.- Melandri 187

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist