GP Velké Británie - V Silverstonu zvítězil Aleix Espargaro, Filip Salač skončil třináctý

Program na Silverstonu uzavřely nedělní závody. Jako první se na trať vydali jezdci Moto3, z nichž byl nejrychlejším David Alonso, který si v této třídě dojel pro své první vítězství. Stejně tak si pro svůj první triumf dojel v Moto2 i Fermín Aldeguer, který projel cílem o více než dvě a půl vteřiny dříve než druhý Aron Canet. Filip Salač si vybojoval třináctou pozici. Závod MotoGP ovlivnil v závěru slabý déšť. Pro vítězství si dojel Aleix Espargaro, který v posledním kole předjel Francesca Bagnaiu. Na pódium vystoupal také Brad Binder.

Kapitoly článku

MotoGP™ - Závod (20 kol)

Předpověď počasí nevycházela a jezdci MotoGP tak do závodu startovali na pneumatikách do sucha. Na pole position se postavil Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), kterého v první řadě doplnili Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Ze druhé řady startovali Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Za ně se postavili Jorge Martin (Prima Pramac Racing) Maverick Viñales (Aprilia Racing Team) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing).

Do úvodní zatáčky vjížděl na prvním místě Jack Miller, za kterým byli seřazení Marco Bezzecchi a Francesco Bagnaia. Průběžně čtvrtý jel Alex Márquez, v nejlepší pětce byl ještě Maverick Viñales. Do problémů se v úvodu dostal Jorge Martin, který se dostal do kontaktu s Bradem Binderem, vyjel mimo trať a do závodu se vrátil až na jednadvacáté příčce. Marc Márquez se pohyboval na místě třináctém, Fabio Quartararo byl šestnáctý.

Francescu Bagnaiovi to jelo mnohem lépe než v sobotu a už ve druhém kole se dostal do vvedení a navíc si najel náskok tří desetin na druhého Marca Bezzecchiho, který rovněž předjel Jacka Millera. Čtvrtý i nadále jezdil Alex Márquez, následovaný byl Maverickem Viñalesem a Aleixem Espargarem. Dopředu se rval i Fabio Quartararo, který byl čtrnáctý a stíhal před sebou jedoucího Marca Márqueze. Dopředu postupoval i Jorge Martin.

Ve třetím kole chyboval Jack Miller, jenž vyjel mimo trať. Do závodu se vrátil na čtrnáctém místě. Mimo hru byl Joan Mir, který havaroval. Na jeho pád doplatil Fabio Di Giannantonio, který se mu musel vyhýbat a vyjel tak mimo dráhu. Propadl se tak až na poslední pozici.


Aleix Espargaro se posouval dopředu, ve čtvrtém kole se pohyboval na třetí příčce. Před Viñalese se dostal Brad Binder, Alex Márquez pak ze závodu musel po technických problémech odstoupit. Na šesté místo se tak posunul Johann Zarco, sedmý byl Luca Marini a osmý Miguel Oliveira. Devátý jezdil Francesco Morbidelli a desátý Enea Bastianini.

V sedmém kole skončil závod pro Marca Bezzecchiho, jenž se pohyboval na druhé příčce a chystal se na souboj s prvním Francescem Bagnaiou. Ten tak rázem získal náskok sedm desetin na druhého Aleixe Espargara, třetí byl Brad Binder a čtvrtý Maverick Viñales. Do první desítky se posunul Marc Márquez, na kterého ztrácel pouhou desetinu Fabio Quartararo a dal se tak mezi těmito jezdci očekávat souboj. Další dvě desetiny na ně ztrácel Jorge Martin.

Třináct kol před cílem už byl Fabio Quartararo v nejlepší desítce. Před Marca Márqueze se dostal i Jorge Martin, jezdec Hondy tak byl průběžně dvanáctý. Třináctý Raul Fernandez už na něj ztrácel půl vteřiny.

Mavericku Viñalesovi to v Silverstonu opravdu chutná. Po sobotní třetí pozici usiloval o další pódiové umístění, když v polovině závodu předjel třetího Brada Bindera. Na svého týmového kolegu ztrácel už zhruba vteřinu a půl. Dopředu se posouval i Miguel Oliveira, jenž byl pátý. Šestou pozici si držel Johann Zarco. Sedmý jezdil Luca Marini, následovaný byl Francem Morbidellim a Jorge Martinem, který předjel Eneu Bastianiniho.

Velmi těsný souboj na trati předváděli devět kol před cílem Johann Zarco, Luca Marini, kteří mezi sebou bojovali o šesté místo. Úspěšnější byl v souboji italský závodník.


Sedm kol před cílem se nad tratí začaly objevovat dešťové kapky a jezdcům byla povolena výměna strojů. Francesco Bagnaia a Aleix Espargaro na to konto zpomalili, čímž se jim přiblížili Maverick Viñales Bradem Binderem, jenž tak rázem bojovali o vítězství. Déšť přitom zesiloval, a tak bylo otázkou, zda se jezdci vydají vyměnit své stroje.

Maverick Viñales se deště nebál a předjel svého týmového kolegu. Podobně učinil Brad Binder, který najednou předjel oba jezdce Aprilie. Na prvním místě se tak stále držel Francesco Bagnaia, druhý byl Binder, třetí Aleix Espargaro a čtvrtý Maverick Viñales. Závod skončil pro Marca Márqueze a Eneu Bastianiniho, kteří se střetli na trati a havarovali. Franco Morbidelli, Fabio Di Giannantonio, Takaaki Nakagami a Iker Lecuona se rozhodli zariskovat a zajeli do boxů vyměnit si motocykly.

Déšť si s jezdci pohrával i nadále. Vedení si držel Francesco Bagnaia, přičemž na druhé místo se posunul Aleix Espargaro, který na mistra světa ztrácel půl vteřiny. Na třetím místě se pohyboval Maverick Viñales, s nímž bojoval Brad Binder. Pátou pozici si držel Miguel Oliveira, šestý jel Jorge Martin, sedmý Luca Marini a osmý Fabio Quartararo.


Miguel Oliveira se deště nebál, a naopak se snažil využít situace, což se mu dařilo. Tři kola před cílem předjel nejdříve Brada Bindera a poté na cílové rovince i Viñalese. Fabio Quartararo se dostal do incidentu s Lucou Marinim, po kterém přišel o kapotu. V boxech vyměnil motocykl pro případ, že by si mohl vyjet alespoň nějaké body do šampionátu.

Na prvních místech dvě kola před cílem už piloti jezdili s minimálními rozdíly. Aleix Espargaro na něm byl doslova nalepený a v prvním sektoru posledního kola se před něj také dostal. Ital se mu útok pokoušel vrátit, to se mu však nedařilo a Aleix Espargaro projel cílem na prvním místě. Francesca Bangaiu za sebou nechal o 0,215 sekundy. Třetí místo si ze Silverstonu odváží Brad Binder. Čtvrtý projel cílem Miguel Oliveira, pátý Maverick Viñales. Body za šestou příčku bere Jorge Martin, sedmý skončil Luca Marini a Jack Miller osmý. Jeden bod získal Fabio Quartararo, který byl odmávnutý na patnácté pozici.

GP Velké Británie, MotoGP™ – Závod (20 kol)
16°C, dráha suchá/lehký-déšť, 24°C, vlhkost: 79 %
1. # 41 Aleix Espargaro Aprilia Racing 40:40.3670
2. # 1 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team +0.215
3. # 33 Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing +0.680
4. # 88 Miguel Oliveira CryptoDATA RNF MotoGP™ Team +0.750
5. # 12 Maverick Viñales Aprilia Racing +2.101
6. # 89 Jorge Martin Prima Pramac Racing +7.903
7. # 10 Luca Marini Mooney VR46 Racing Team +9.099
8. # 43 Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing +9.298
9. # 5 Johann Zarco Prima Pramac Racing +9.958
10. # 25 Raul Fernandez CryptoDATA RNF MotoGP™ Team +19.947
11. # 37 Augusto Fernandez GASGAS Factory Racing Tech3 +20.296
12. # 44 Pol Espargaro GASGAS Factory Racing Tech3 +66.120
13. # 49 Fabio Di Giannantonio Gresini Racing MotoGP™ +87.605
14. # 21 Franco Morbidelli Monster Energy Yamaha MotoGP™ +88.913
15. # 20 Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ +89.075
16. # 3 Takaaki Nakagami LCR Honda +98.573
17. # 27 Iker Lecuona LCR Honda +109.674
Not Classified      
  # 23 Enea Bastianini Ducati Lenovo Team 16 laps
  # 93 Marc Marquez Repsol Honda Team 14 laps
  # 73 Alex Marquez Gresini Racing MotoGP™ 5 laps
  # 72 Marco Bezzecchi Mooney VR46 Racing Team 5 laps
  # 36 Joan Mir Repsol Honda Team 2 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist