GP Valencie – Vítězství v závodě a titul MotoGP™ získal Francesco Bagnaia

Třetím a závěrečným dnem Velké ceny Valencie byla neděle, den závodu. Závod třídy Moto3™ vyhrál Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), Fermín Aldeguer (Beta Tools SpeedUp) byl vítězem klání Moto2™, v němž Filip Salač (QJMOTOR Gresini Moto2) obsadil sedmnácté místo. O titulu mistra světa MotoGP™ rozhodl až poslední závod sezony 2023. Závod vyhrál a titul mistra světa získal Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Tím definitivně skončila sezona 2023. Už v úterý ale jezdci MotoGP™ zahájí ve Valencii prvním testem přípravu na nový ročník MS silničních motocyklů 2024.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 27 kol, jenž rozhodl o titulu mistra světa, odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Z druhé řady vyrazil Maverick Viňales (Aprilia Racing), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a Marc Márquez (Repsol Honda Team), který jel poslední závod s Hondou.

Po startu si vedení udržel Francesco Bagnaia, Jorge Martin výborně odstartoval a ve druhé zatáčce už figuroval na druhé pozici. Třetí jel Brad Binder, čtvrtý Jack Miller a pátý Johann Zarco. Havaroval Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), který tam byl v kontaktu se sedmým Marcem Márquezem. Tento incident byl následně vyšetřován. Když Francesco Bagnaia najížděl do třetího kola, jeho náskok na druhého Jorge Martina měl hodnotu necelé desetiny. Jenže pak Bagnaia zabrzdil do první zatáčky zřejmě o něco dříve a Martin narazil do Italovy Ducati. Nikdo nespadl, ale Martin vyjel mimo trať a propadl se na desáté místo.

Do pátého kola najel jako první Francesco Bagnaia s náskokem tří desetin na druhého Brada Bindera. Čtyři desetiny za Jihoafričanem jel Jack Miller, sekundu za Australanem byl Johann Zarco, který tam bojoval s Marcem Márquezem. V šestém kole došlo ve čtvrté zatáčce ke kontaktu Jorge Martina s Marcem Márquezem, Martin skončil mimo trať a tím skončil souboj o titul, který teď získá Francesco Bagnaia. Marc Márquez šel přes řídítka, skončil na zemi a zamířil do zdravotního centra okruhu Ricarda Torma. V osmém kole už závod vedl Brad Binder, Jack Miller jel druhý a na třetím místě v závodě pokračoval Francesco Bagnaia.

V desátém kole havaroval Enea Bastianini, o něco později, ale ve stejném kole, havaroval Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3). Brad Binder už vedl náskokem jedné sekundy na týmového kolegu Jacka Millera. Třetí Francesco Bagnaia už věděl, že má titul jistý, takže nikde nespěchal. Čtvrtý Johann Zarco ztrácel na Itala něco přes půl sekundy. Na páté pozici jel v polovině závodu Maverick Viňales, šestý byl Alex Márquez, sedmý Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) a osmý Aleix Espargaró (Aprilia Racing). První desítku uzavíral Raul Fernandez (CryptoDATA RNF MotoGP Team) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team).

Ve čtrnáctém kole byl dlouhý na brzdy vedoucí jezdec Brad Binder, který se propadl na šestou pozici za Alexe Márqueze. Vedení pole MotoGP™ převzal Jack Miller, který měl sekundu za sebou Francesca Bagnaiu, necelé dvě sekundy za Australanem figuroval na třetí pozici Johann Zarco. V šestnáctém kole Brad Binder bočně narazil do pátého Alexe Márqueze, jenž se propadl na sedmé místo. Binder následně uviděl pokyn, že musí jezdce za sebou pustit před sebe. Tím jezdcem byl šestý Fabio Di Giannantonio. Jenže Jihoafričan stačil předjet Viňalese, rychle ho nechal předjet zpět a pokračoval dál ve snaze se dostat zpět na pódium. V devatenáctém kole byl Jihoafričan znovu před Viňalesem.

Ve devatenáctém kole havaroval z první pozice Jack Miller, jemuž to ujelo v jedenácté zatáčce. Ve dvacátém kole havaroval Alex Rins (LCR Honda Castrol). V závodu pokračovalo jen čtrnáct jezdců, to znamená, kdo dojede, ten má body. Na první pozici se znovu dostal Francesco Bagnaia, půl sekundy za Italem jel Johann Zarco, třetí byl Brad Binder, který na Francouze ztrácel 1,2 sekundy. O pódium bojoval s Jihoafričanem Ital Di Giannantonio. Penalizaci v podobě dlouhého kola dostal Lorenzo Savadori, který jede ve Valencii za zraněného Miguela Oliveiru.

Čtyři kola před cílem závodu Fabio Di Giannantonio předjel třetího Brada Bindera a jel na třetí pozici, sekundu za druhým Johannem Zarcem. Závod vedl Francesco Bagnaia. V pětadvacátém kole havaroval Pol Espargaró, který dnes jel poslední závod kariéry jezdce MotoGP™. V předposledním kole Di Giannantonio předjel Johanna Zarca a na vedení v závodu mu v tu chvíli chyběly jen tři desetiny. Jezdec Gresiniho týmu chtěl vyhrát, ale nakonec mu to nevyšlo.

Závod vyhrál Francesco Bagnaia, jenž definitivně rozhodl o tom, že získal titul mistra světa, druhý v řadě (2022,2023). Na druhé pozici v závodě skončil Fabio Di Giannantonio, jenž se s týmem Gresini Racing rozloučil perfektním výkonem a nyní již zamíří k týmu Valentina Rossiho, kde nahradí odchozího Mariniho. Třetí projel cílem Johann Zarco, který na vítězství ztratil necelé čtyři desetiny. Španěl Jorge Martin, který dnes závod nedokončil, je vicemistrem světa pro rok 2023. Sezona skončila, příprava na tu novou začíná už příští úterý testem MotoGP™ ve Valencii.

AKTUALIZACE - jezdec #49 Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) dostal později po skončení závodu třísekundovou penalizaci za nízký tlak v pneumatice, takže přišel o druhou pozici a klasifikován je nakonec jako čtvrtý. Na druhé místo se posunul Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a třetí je Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing).
GP Valencie, MotoGP™ – ZÁVOD (27kol) - REVIZE VÝSLEDKŮ
18°C, dráha suchá, 20°C, vlhkost: 56%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 40:58.535
2. #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati +0.360
3. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +2.347
4. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +3.176
5. #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +4.636
6. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +4.708
7. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +4.736
8. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +8.014
9. #10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team Ducati +9.486
10. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +10.556
11. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +12.001
12. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +21.695
13. #32 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Aprilia +43.297
14. #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +35.223
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #42 Alex RINS LCR Honda Honda  
  #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  
  #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati  
  #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda  
  #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati  
  #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist