GP Thajska – Závod MotoGP vyhrál Márquez, Kornfeil desátý v Moto3

Patnáctý závodní víkend sezony 2018 již zná své vítěze a poražené. První Grand Prix na dráze Chang International Circuit v Thajsku byla znovu adrenalinovou záležitostí od začátku až do konce. Kdo si ráno přivstal viděl naprosto parádní závod Moto3, kde nebyla nouze o předjíždění a samotný závěr zvedl příznivce jednotlivých protagonistů do pozoru. Plný počet bodů si z Buriramu odváží Fabio Di Giannantonio, desátý v cíli byl Jakub Kornfeil. V třídě Moto2 si vybojoval vítězství Francesco Bagnaia, jenž si díky tomu posílil vedoucí pozici v seriálu. V královské MotoGP byly vidět Yamahy, což před Thajskem málokdo očekával a to včetně samotných jezdců. Nakonec má Maverick Viňales třetí místo, druhý byl Andrea Dovizioso a vítězem thajské GP je Marc Márquez. Světový šampionát nyní zamíří do Motegi, domácí GP pro japonské jezdce a výrobce.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 26 kol závodu startoval z první pozice Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Andrea Dovizioso (Ducati Team). Druhá řada a Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Třetí řada Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) vyrazil do závodu sedmnáctý z šesté řady, kde měl po své levé ruce Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing) a napravo Hafizhe Syahrina (Monster Yamaha Tech 3).

Po startu si první místo udržel Marc Márquez, druhý jel Valentino Rossi a na třetí pozici se posunul Cal Crutchlow. Do druhého kola najel první Márquez, druhý Rossi a na třetí pozici se vrátil Andrea Dovizioso. Cal Crutchlow byl čtvrtý, pátý jel Maverick Viňales a šestý Johann Zarco. Karel Abraham udržel sedmnáctou pozici a měl před sebou Scotta Reddinga (Aprilia Racing Team Gresini) a Álvara Bautistu (Pull&Bear Aspar Team). Druhý Rossi tlačil na Márqueze, ale na předjetí to nebylo. Ve třetím kole havaroval Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Už to vypadalo, že Marc Márquez nasadil tempo, kterým se ostatním utrhne, ale ve čtvrtém kole na Španěla zaútočil Valentino Rossi, byl úspěšný a vedl závodní pole. Před Márqueze se posunul také Dovizioso a těsně za jezdcem Hondy už figuroval Cal Crutchlow následován Maverickem Viňalesem. Za jezdcem tovární Yamahy jel se ztrátou šesti desetin Johann Zarco, Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham klesl na devatenáctou pozici.

Po osmi odjetých kolech zůstával na špici závodního pole Valentino Rossi, za nímž jeli v minimálních rozestupech Andrea Dovizioso, Marc Márquez a Cal Crutchlow. Půl sekundy ztrácel na Brita pátý Maverick Viňales, který měl přes jednu sekundu za sebou Johanna Zarca. V závodu pokračovalo všech třiadvacet jezdců, protože Takaaki Nakagami, který hned v úvodu závodu spadl, dostal motorku zpátky na dráhu a s velkou ztrátou v klání pokračoval.

V desátém kole se Rossiho Yamaha nebezpečně zavlnila a to byl signál pro Andrea Doviziosa, který na rovince dosáhl čela pole. Ve stejnou chvíli se před Rossiho dostal také Marc Márquez, který jel druhý. Třetí Rossi měl těsně za sebou Cala Crutchlowa a Mavericka Viňalese. Rossi už plánoval útok na Márqueze, protože musel slyšet zvuk Britovy Hondy. První pětka byla neuvěřitelně vyrovnaná, takže o vítězi nebylo v polovině závodu zdaleka rozhodnuto.

Deset kol před koncem bylo vidět, že vedoucí trojice začíná zbytku pole ujíždět. Vedl Andrea Dovizioso, za Italem jel Marc Márquez a třetí byl Valentino Rossi. Mezi jednotlivými jezdci byly necelé dvě desetiny. Maverick Viňales předjel Cala Crutchlowa v době, kdy Brit ztrácel na třetího Rossiho jednu sekundu. Španěl tuto ztrátu téměř během jediného kola vymazal. Z páté pozice spadl v osmnáctém kole Španěl Dani Pedrosa.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám a rozpálenému asfaltu byl závěr ve znamení, kdo bude mít víc sil pro finální útok. Čtyři kola před koncem zaútočil ve třetí zatáčce Márquez, který byl vpředu jen chvíli než si vedení převzal Andrea Dovizioso. Tento máévr umožnil Viňalesovi se na Španěla dotáhnout. Naopak Valentino Rossi jel čtvrtý a na první tři ztrácel přes sekundu. Karel Abraham jel sedmnáctý. Viňalesovi přišla na palubní desku zpráva ohledně palivové mapy a Španělova Yamaha viditelně ožila. Mezitím o první pozici soupeřil Dovizioso s Márquezem.

Po několika těsných bitvách v posledním kole, závod vyhrál Marc Márquez, jehož už nikdo v cestě za titulem nezastaví. Na druhém místě závod dokončil Andrea Dovizioso a třetí projel cílem Maverick Viňales. Čtvrtý Valentino Rossi v závěru útočil na bronz, ale v poslední zatáčce byl dlouhý a stupně vítězů minul. Nejlepším jezdcem netovárního týmu je pátý Johann Zarco. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý.

GP Thajska, MotoGP – Závod (26kol)
32°C, dráha suchá, 49°C, vlhkost: 46%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 39'55.722
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +0.115
3. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +0.270
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.564
5. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +2.747
6. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.023
7. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +6.520
8. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +6.691
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +9.944
10. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +11.077
11. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +15.488
12. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +17.691
13. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +21.413
14. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +22.802
15. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +23.628
16. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +23.804
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +32.507
18. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +37.216
19. # 81 Jordi TORRES SPA Reale Avintia Racing Ducati +39.204
20. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +39.421
21. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +53.388
22. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda + 2kola
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JIRASLO přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
michalpike přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist