GP Katalánska – V neděli vyhrál Bagnaia, Salač dvanáctý v Moto2™

V Barceloně dnes vyvrcholil šestý podnik sezony MS silničních motocyklů Velká cena Katalánska. Závod třídy Moto3™ vyhrál David Alonso (CFMOTO Aspar Team), jenž je také lídrem průběžného hodnocení. V klání Moto2™ získal plný počet bodů za vítězství Japonec Ai Ogura (MT Helmets - MSI), šampionát vede jeho týmový kolega Sergio Garcia (MT Helmets - MSI). Čech Filip Salač (Elf Marc VDS Racing Team) startoval do závodu Moto2™ sedmnáctý, cílem projel třináctý a po diskvalifikaci Ramireze je dvanáctý v pořadí. Hlavní závod královské MotoGP™ vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), šampionát vede Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Sedmým podnikem sezony je už příští týden Velká cena Itálie v Mugellu.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 24kol odstartoval z první řady Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Raul Fernandez (Trackhouse Racing). Z druhé řady vyrazil Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) a Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing). Třetí řada a trojice Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team) a Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing).

Po startu šel do vedení Francesco Bagnaia, jehož následoval Pedro Acosta, Jorge Martin, Brad Binder a Aleix Espargaró. Šestý jel Jack Miller, sedmý Raul Fernandez a osmý Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Ve třetím kole jel první Francesco Bagnaia, jehož tlačil Pedro Acosta, který na rozdíl od větřiny svých rivalů, zvolil pro zadní obutí ne střední, ale měkkou směs. Ve třetím kole havaroval Jack Miller. Ve čtvrtém kole se Jorge Martin prosadil, když předjel Acostu a dostal se do závěsu za vedoucího jezdce závodu.

Po pěti odjetých kolech vedl závod Jorge Martin, Francesco Bagnaia byl druhý, třetí jel Pedro Acosta. Vedoucí trojici následoval Brad Binder, pátý Raul Fernandez a šestý Aleix Espargaró, vítěz sobotního sprintu. V sedmém kole Pedro Acosta zaútočil na druhého Bagnaiu a byl úspěšný. Méně úspěšný byl jeho týmový kolega Augusto Fernandez (Red Bull GASGAS Tech3), který v desáté zatáčce havaroval. Na pozicích do desátého místa jeli sedmý Franco Morbidelli, osmý Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP), devátý Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a desátý Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Oba bratři Márquzovi zvolili, podobně jako Acosta, vzadu měkkou směs.

Těsně před polovinou závodu předjel Aleix Espargaró Jihoafričana Brada Bindera a posunul se na čtvrté místo. V polovině závodu spadl v desáté zatáčce Pedro Acosta, jenž jel těsně za vedoucím Martinem. Jorge Martin po Acostově pádu vedl náskokem 1,3 sekundy. Druhý jel Francesco Bagnaia, třetí byl Aleix Espargaró, jemuž na Itala v sedle tovární Ducati chybělo 3,4 sekundy. Čtvrtý jel Raul Fernandez, pátý byl Marc Márquez, šestý Brad Binder, sedmý Franco Morbidelli, osmý Alex Márquez, devátý Enea Bastianini, který o něco později dostal penalizaci dlouhé kolo za zkrácení trati, pak další, a další ... první desítku uzavíral Fabio Di Giannantonio.

Francesco Bagnaia postupně snižoval ztrátu na vedení až do chvíle, kdy byl sedm kol před koncem jen tři desetiny za Jorge Martinem. Vzhledem k tomu, že Ital měl vyšší rychlost, dal se očekávat jeho útok na vítězství v závodě. Ten přišel šest kol před koncem a byl úspěšný. Ve stejném kole havaroval z šesté pozice Franco Morbidelli. Třetí Aleix Espargaró ztrácel na první dva osm sekund, ale jen dvě desetiny za sebou měl Marca Márqueze. Pedro Acosta po pádu pokračoval v závodu a jel na patnácté pozici.

Když do konce závodu zbývalo pět kol, vedl Francesco Bagnaia náskokem sedmi desetin. Na druhé pozici pokračoval Jorge Martin, třetí už byl Marc Márquez, jemuž se povedlo předjet vítěze sobotního sprintu Aleixe Espargara. O poslední bodovanou pozici bojoval Takaaki Nakagami (Idemitsu LCR Honda) s Joanem Mirem (repsol Honda Team) a Japonec byl zatím úspěšný. První Francesco Bagnaia najel do posledního kola s náskokem 1,5 sekundy na druhého Martina. O třetí místo bojovala dvojice Marc Márquez a Aleix Espargaró.

Hlavní závod královské kubatury MotoGP™ vyhrál v Barceloně Francesco Bagnaia, jemuž se podařilo zachránit alespoň něco poté, co sobotní sprint nedokončil. Na druhé pozici projel cílem Jorge Martin, který vede šampionát náskokem 39 bodů. Třetí místo vybojoval Marc Márquez, který startoval čtrnáctý, a ve finále porazil Aleixe Espargara rozdílem 0,052 sekundy. Velmi dobrý závod zajel pátý Fabio Di Giannantonio. Nejlepším jezdcem Hondy byl patnáctý Takaaki Nakagami.

GP Katalánska, MotoGP™ – ZÁVOD (24kol)
25°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 48%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 40:11.726
2. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +1.740
3. #93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +10.491
4. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +10.543
5. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +15.441
6. #25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia +15.916
7. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +16.882
8. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.578
9. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +18.615
10. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +20.477
11. #88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia +20.889
12. #72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +21.023
13. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +22.137
14. #31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM +31.967
15. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +32.987
16. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +33.132
17. #5 Johann ZARCO LCR Honda Honda +34.554
18. #10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda +36.689
19. #6 Stefan BRADL HRC Test Team Honda +55.295
20. #42 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +1'03.428
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati  
  #37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM  
  #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist