GP Japonska – Martin slaví vítězství v předčasně zastaveném závodě, Salač byl pátý v Moto2™

Třetím a závěrečným dnem japonské Grand Prix v Motegi byla neděle, den závodu. Závod třídy Moto3™ vyhrál Jaume Masia (Honda), který je novým lídrem průběžného hodnocení. V závodě třídy Moto2™ slavil vítězství Somkiat Chantra (Kalex), Filip Salač (Kalex) obsadil páté místo a v průběžném hodnocení je sedmý. Slibovaný déšť dorazil krátce před startem závodu královské kubatury, v němž došlo na výměny motorek v boxech, pády a červené vlajky. Závod kvůli silnému dešti a snížené viditelnosti již nerestartovali a z vítězství se těšil Jorge Martin (Ducati), který snížil ztrátu na vedení na rozdíl tří bodů. Za dva týdny bude paddock MotoGP™ v Indonésii.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do hlavního závodu královské kubatury na 24kol startoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Z druhé řady odstartoval Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP). Třetí řada a Marc Márquez (Repsol Honda Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing).

Těsně před startem došlo v Motegi na předpověď, která už od pátku hrozila deštěm. Ranní warm up jeli jezdci třídy MotoGP™ na postupně osychajícím povrchu, pár minut před samotným startem začalo v některých částech Motegi pršet. V boxech měly týmy připraveny motorky nastavené do mokrých podmínek, protože byl předpoklad jejich výměny.

Po startu vyjel po kontaktu Maverick Viňales (Aprilia Racing) mimo trať a ve štěrku spadl. Výjezd absolvoval také Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Závod vedl Jack Miller, vítěz závodu MotoGP™ z roku 2022, druhý jel Francesco Bagnaia, třetí byl Jorge Martin a čtvrtý Brad Binder. Špička pole společně s ostatními zamířila do boxů, kde došlo na výměnu motorek s obutím do mokrých podmínek. Na první pozici jel Michele Pirro (Ducati Lenovo team), který zůstal na hladkém obutí podobně jako druhý Stefan Bradl (LCR Honda) a třetí Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team). Za vedoucí trojicí už jel na mokrém obutí Jorge Martin, který měl ale problém udržet motorku na trati, takže se na čtvrté místo posunul Aleix Espargaró, pátý jel Marc Márquez, šestý byl Marco Bezzecchi, sedmý Francesco Bagnaia a osmý Jorge Martin. Ve čtvrtém kole byl první Michele Pirro jediným jezdcem, který jel na hladkých pneumatikách. Náskok, který měl na druhého Espargara měl hodnotu 10 sekund a neustále se snižoval. Ital zajel do boxů, protože déšť neustal, a vedení převzal Aleix Espargaró.

V pátém kole závodu vedl Aleix Espargaró náskokem čtyř desetin na druhého, jímž byl Francesco Bagnaia. Během chvilky Jorge Martin předjel Marca Bezzecciho s Marcem Márquezem, zařadil se za Bagnaiu, jehož předjel také. V šestém kole Jorge Martin převzal vedení v závodu, na druhé místo se posunul Francesco Bagnaia a třetí jel Aleix Espargaró. Penalizaci dlouhé kolo dostal za chybně provedenou výměnu motorek v boxech Maverick Viňales a Cal Crutchlow, který jede na divokou kartu. Havaroval tovární jezdec KTM Brad Binder, jemuž patřila desátá pozice.

Po deseti odjetých kolech vedl Jorge Martin náskokem téměř jedné sekundy. Na druhé pozici pokračoval Francesco Bagnaia, takže bitva nejen o vítězství v závodě, ale také o vedení v průběžném hodnocení šampionátu. Sekundu za druhým jel Marco Bezzecchi, který měl za sebou Marca Márqueze a Miguele Oliveiru s Aleixem Espargarem. Na sedmém místě byl Joan Mir, osmý Johann Zarco, devátý Raul Fernandez (CryptoDATA RNF MotoGP Team), který uviděl Long lap penalty, a první desítku uzavíral Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3).

V polovině závodu měl první Jorge Martin náskok 1,4 sekundy. Španěl jel výborně a dokazoval, že nemá problém ani s podmínkami, jaké dnes v Motegi panovaly. Francesco Bagnaia držel druhou pozici a na třetí místo se posunul Marc Márquez, který byl devět desetin za druhým. Čtvrtý Marco Bezzecchi na pódiové umístění rychle ztrácel, protože Márquez zrychloval a Italovi ujížděl. To zároveň znamenalo, že Márquez rychle umazával ze ztráty na druhou pozici. Havaroval Johann Zarco. Po dvanácti odjetých kolech závod zastavily červené vlajky, protože voda na trati dělala z prototypů neovladatelné projektily.

8.30h (SEČ) … závod zastaven/červené vlajky
8.50h (SEČ) … bude otevřen výjezd z boxové uličky na 60s. Startovní pozice je na základě pořadí ve 12kole závodu.
- Johann Zarco nebude na startu restartovaného závodu, jelikož nebyl v boxech s motocyklem v požadovaném termínu od vyvěšení červených vlajek
- Miguel Oliveira a Maverick Viňales odstartují z boxové uličky

8.55h (SEČ) … v zahřívacím kole před restartem závodu jezdci znovu uviděli červené vlajky. Závod nebude restartován, jelikož se odjela víc jak polovina jezdci dostanou plný počet bodů.

Závod královské kubatury již nebude restartován, pořadí po zastavení závodu je konečné. Vítězem závodu Velké ceny Japonska je Jorge Martin, který teď na vedení v šampionátu ztrácí jen tři body! Na druhé pozici závod uzavřel Francesco Bagnaia, třetí je Marc Márquez.

GP Japonska, MotoGP™ – ZÁVOD (předčasně zastaven)
25°C, dráha suchá/mokrá, 28°C, vlhkost: ..%
1. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati 24:06.314
2. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati +1.413
3. #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +2.013
4. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati +2.943
5. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +3.181
6. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.837
7. #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +7.587
8. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +8.602
9. #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +11.229
10. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +12.244
11. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +14.714
12. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +14.924
13. #35 Cal CRUTCHLOW Yamalube RS4GP Racing Team Yamaha +16.057
14. #6 Stefan BRADL HRC Test Team Energica +17.253
15. #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +24.921
16. #51 Michele PIRRO Ducati Lenovo Team Ducati +33.962
17. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +74.934
18. #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia  
19. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia  
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati  
  #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist