GP Indie – Vítězství slaví Bezzecchi, lídr Bagnaia spadl

Třetím a závěrečným dnem Velké ceny Indie byla neděle, den závodu. Závod třídy Moto3™ vyhrál Jaume Masia (Honda), jenž je nyní na první pozici průběžného hodnocení společně s Danielem Holgadem (KTM). V závodu třídy Moto2™ bral plný počet bodů lídr Pedro Acosta (Kalex), Filip Salač (Kalex) obsadil desáté místo a je v šampionátu průběžně sedmý. Prvním vítězem indické GP v závodu královské kubatury je Marco Bezzecchi (Ducati). Nejvíc ale získal druhým místem Jorge Martin (Ducati), který teď na vedení v šampionátu ztrácí jen 13 bodů. Dalším podnikem MS silničních motocyklů je příští týden Velká cena Japonska v Motegi.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 21kol odstartoval z první řady Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady startoval Joan Mir (Repsol Honda Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing), Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Jezdci Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) kvůli zranění nestartovali.

Do první zatáčky po startu najel na špici pole Jorge Martin, ale po pár zatáčkách se do vedení posunul Francesco Bagnaia, druhý jel Marco Bezzecchi a třetí byl Jorge Martin, jemuž se podařilo drobně chybovat, takže musel bojovat o třetí místo s Marcem Márquezem. Pátý jel Fabio Quartararo, šestý Joan Mir, sedmý Johann Zarco a osmý byl Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), jehož těsně pronásledoval Aleix Espargaró (Aprilia Racing) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), který uzavíral první desítku. Maverick Viňales (Aprilia Racing) měl za první zatáčkou kontakt, musel mimo trať a jel šestnáctý, to samé absolvoval Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), který jel poslední. Součástí incidentu byl také Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team) a Aleix Espargaró.

Po pěti odjetých kolech vedl Marco Bezzecchi náskokem 2,1 sekundy. Na druhou pozici Bagnaie zaútočil Jorge Martin a donutil Itala jít tvrdě na brzdy, díky čemuž Španěl mohl vyrazit na stíhací jízdu za Bezzecchim. Francesco Bagnaia byl čtvrtý a za sebou měl Marca Márqueze, který ale v první zatáčce spadl a do závodu se vrátil jako šestnáctý v pořadí. Na čtvrté místo se posunul Fabio Quartararo, pátý byl Joan Mir. Francesco Bagnaia neustále útočil na druhého Martina a někdy to byly milimetry, které oba jezdce dělily od kontaktu.

Do druhé poloviny závodu najel Marco Bezzecchi s náskokem 3,8 sekundy. Ital jel osamocený závod a bylo jen na něm, zda ho dotáhne do vítězného konce. Za ním vřela bitva jezdců Ducati o druhé místo a také o body do bitvy o titul mistra světa. Jorge Martin držel druhou pozici a nehodlal ji pustit. Na Španěla neustále dorážel Francesco Bagnaia, lídr průběžného hodnocení a úřadující mistr světa. Přes jednu sekundu ztrácel na bojující dvojici čtvrtý Fabio Quartararo, pátý jel Joan Mir, šestý byl Brad Binder. Ze závodu odstoupil Aleix Espargaró, jehož zřejmě zpomalila a později zastavila porucha techniky. Odstoupil také Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3). Marc Márquez po pádu získával pozice a devět kol před cílem závodu jel na třináctém místě.

Ve čtrnáctém kole předjel Francesco Bagnaia Španěla Jorge Martina a výhoda byla znovu na jeho straně. Ale ne dlouho, protože o pár zatáček později Bagnaia havaroval a to znamená, že pokud Jorge Martin závod dokončí na druhé pozici, sníží ztrátu na vedení v šampionátu na rozdíl jen 13 bodů. Situace ohledně bitvy o titul mistra světa je nyní hodně napínavá. Šest kol před cílem vedl Marco Bezzecchi náskokem téměř šesti sekund na druhého Jorge Martina, jemuž se rozepínala kombinéza. Třetí jel Fabio Quartararo, což byl pro Yamahu téměř malý zázrak. Každopádně Martina zřejmě zpomalovalo zapínání kombinézy, takže v devatenáctém kole byl Quaratraro jen pár desetin za Martinem. Tovární jezdec Yamahy ale v závěru výrazně zpomalil a ztráta na Martina najednou představovala 1,5 sekundy. V posledním kole to ale byly po Mrtinově chybě necelé dvě desetiny a byla z toho krásná bitva.

Závod vyhrál Marco Bezzecchi vysokým náskokem necelých devíti sekund, jemuž v průběžném hodnocení patří třetí pozice se ztrátou 44 bodů na vedení. Druhé místo v cíli si nakonec vybojoval velmi tvrdou jízdou na hraně Jorge Martin, který po dojezdovém kole zastavil u boxů týmu a tam vyčerpáním téměř odpadl. Třetí místo může slavit Fabio Quartararo. Šampionát vede Francesco Bagnaia, nicméně jeho náskok má nyní hodnotu 13 bodů.

GP Indie, MotoGP™ – ZÁVOD
31°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 74%
1. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati 36:59.157
2. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +8.649
3. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +8.855
4. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.643
5. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +13.214
6. #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati +14.673
7. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +16.946
8. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +17.191
9. #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +19.118
10. #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +26.504
11. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +28.521
12. #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +29.088
13. #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +29.728
14. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +31.324
15. #6 Stefan BRADL HRC Test Team Energica +35.782
16. #51 Michele PIRRO Ducati Lenovo Team Ducati +49.242
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati  
  #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati  
  #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia  
  #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist