GP Evropy – Suzuki slaví double a Mir první vítězství, Salač devátý v Moto3

Po dvou dnech v nichž ve Valencii jezdci mistrovství světa čelili dešti a mokrým podmínkám na okruhu Ricarda Torma, přišel slunečný den závodu. Ranní warm upy proběhly bez problémů, jen se jelo na stále usychající trati, pro závody již byla dráha kompletně suchá. Závod Moto3 vyhrál Raul Fernadez, který si na konto připsal premiérové vítězství. Filip Salač skončil jako devátý v pořadí. Závod Moto2 vyhrál Marco Bezzecchi, šampionát ale vede Enea Bastianini. Závod královské kubatury vyhrál Joan Mir, jenž si upevňuje pozici lídra a stává se devátým jezdcem, který letos slavil vítězství v závodě. Už příští týden je na programu čtrnáctý podnik sezony Velká cena Valencie, takže paddock MotoGP zůstává na místě.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 27kol závodu odstartoval z první řady Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Druhá řada a sestava Johann Zarco (Esponsorama Racing), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Jack Miller (Pramac Racing). Z třetí řady do závodu vyrazil Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Původně šestý Espargaró dostal penalizaci ztráty tři míst na startu za nerespektování modré vlajky v sobotní Q2. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) startoval s penalizací v podobě průjezdu “dlouhým kolem (Long Lap Penalty) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) do závodu odstartoval z boxové uličky jako penalizaci za nasazení nadlimitní šesté pohonné jednotky. Ve Valencii je ale ta výhoda, že start z boxové uličky je hodně podobný tomu ze startu z konce startovního pole.

Po startu udržel vedení Pol Espargaró, za Španělem jel Alex Rins a Joan Mir. Fabio Quartararo jel osmý, když před ním spadl Aleix Espargaró a Francouz šel k zemi také. To je v boji o titul velká chyba a zcela určitě Francouze dostala do defenzívy před posledními dvěma závody. Vedení závodu převzal Alex Rins, druhý jel Pol Espargaró a na třetí pozici figuroval Joan Mir, jenž pádem Quartarara jen získal. Součástí vedoucí skupiny byl rovněž čtvrtý Miguel Oliveira. Na páté pozici jel s mírným odstupem Takaaki Nakagami, za Japoncem byl Johann Zarco.

V pátém kole spadl Lorenzo Savadori (Aprilia Racing Team Gresini) a v šestém zastavil Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), který měl zřejmě problém s motorem. U Yamahy teď skutečně nic divného. Viñales po startu z boxové uličky figuroval na šestnácté pozici a jel za Calem Crutchlowem (LCR Honda Castrol), který ale spadl v osmé zatáčce, takže Viñales byl rázem patnáctý a na bodech. V závodu nepokračoval po pádu ani Francesco Bagnaia (Pramac Racing). V osmém kole vedl závod Alex Rins, Joan Mir ztrácel dvě desetiny, třetí Pol Espargaró jel čtyři desetiny za Mirem. Španěl v barvách KTM měl těsně na zadním kole Miguela Oliveiru, ve hře o pódium byl také Takaaki Nakagami a šestý Johann Zarco.

Do druhé poloviny závodu najel na špici pole Alex Rins, který ale svému týmovému kolegovi Joanu Mirovi neujel a oba jezdce tovární Suzuki dělily jen necelé tři desetiny. S půl sekundy ztráty jel třetí Pol Espargaró, čtvrtý Miguel Oliveira ztrácel osm desetin na jezdce tovární KTM. Japonec Nakagami ztrácel na Portugalce Oliveiru necelé půl sekundy. Španěl Viñales jel stále na patnácté pozici, třináct sekund za továrním jezdcem tří ladiček byl Fabio Quartararo.

V době, kdy do cíle zbývalo odjet deset kol, zaútočil na vedoucího Rinse jeho týmový kolega Joan Mir a převzal vedení. Oba jezdci začali na sebe útočit a to byla výhoda pro Pola Espargara, který se oběma závodníkům přiblížil a čekal na svoji příležitost. Mir byl viditelně rychlejší, ale Rins chctěl dopředu a oba se navzájem brzdili. Hned v dalším kol Mir nasadil rychlé tempo a snažil se svým pronásledovatelům ujet. Během kola najel půl sekundy, zda mu to ale bude stačit byla otázka za milion. Každopádně vítězstvím by si velmi razantně řekl o titul mistra světa, který mu mnozí nepřáli právě kvůli tomu, že ještě závod MotoGP nevyhrál.

Pět kol před cílem závodu vedl Joan Mir náskokem jedné sekundy na druhého Alexe Rinse. Třetí Pol Espargaró zase ztrácel půl sekundy na druhého jezdce v pořadí, takže zatím nebylo nic rozhodnuto. Čtvrtý Takaaki Nakagami jel 1,3 sekundy za pódiovým umístěním, ale příliš nezrychloval. Ve čtvrtém kole Alex Márquez předjel osmého Andrea Doviziosa, ale krátce na to havaroval v první zatáčce okruhu Ricarda Torma. Do posledního kola nejel první Joan Mir s náskokem jedné sekundy, Rinse dělilo od Espargara jen půl sekundy.

Závod Velké ceny Evropy vyhrál Joan Mir, který si na konto připisuje premiérové vítězství v závodu královské kubatury a upevňuje si pozici lídra. Druhý projel cílem Alex Rins, jenž získal pro Suzuki zlatý double, první od roku 1982 (GP Německa). Třetím jezdcem v cíli byl Pol Espargaró. Nejlepším netovárním jezdcem je čtvrtý Takaaki Nakagami.

GP Evropy, MotoGP – Závod (27kol)
22°C, dráha suchá, 25°C, vlhkost: 50%
1. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 41'37.297
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.651
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.203
4. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +2.194
5. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +8.046
6. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +8.755
7. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.137
8. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +10.801
9. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +11.550
10. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +16.803
11. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +17.617
12. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +24.350
13. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +25.403
14. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +39.639
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist