Gauloises Yamaha a Laguna Seca

Návrat do USA bude znamenat pro tovární tým Yamahy další velkou výzvu, která by mohla skončit dalším dvojitým pódiem.

Po jedenácti letech se tento víkend vrací motocyklové Grand Prix do USA. K oslavám padesátiletého jubilea přijíždí na americký kontinent tovární tým Yamahy, který chce pomocí Valentina Rossiho a Colina Edwardse přispět výborným výsledkem k právě probíhajícím oslavám vzpomenutého výročí.
"Cítím trochu tlak, který je na nás vyvíjený, protože hodně našich kolegů z Yamahy pomáhalo v přípravě návratu MotoGP na okruh Laguna Seca," říká šéf továrního týmu Gauloises Yamaha pan Davide Brivio. "Oni jsou návratem velmi vzrušení a těší se na nás, proto je chceme odměnit co nejlepším výsledkem. Přijíždíme tam po sedmy fantastických závodech, což je perfektní způsob oslavy padesátiletého jubilea Yamahy."
Oba jezdci Yamahy na sebe výrazně upozornili již v holandském Assenu, kde Valentino Rossi získal své šesté vítězství v letošní sezóně, která prozatím čítala sedm závodů. Toto šesté vítězství znamenalo zároveň pro italského jezdce desáté pódium v jedné řadě, což prozatím žádný jezdec Yamahy nedokázal od památné, vítězné šňůry Wayne Raineyho, jenž v letech 1989 – 1990 byl na pódium v jedné řadě celkem patnáctkrát. Rossiho vítězství v Assenu má ovšem jednu prioritu, a to páté vítězství jezdce s motocyklem Yamaha v řadě, což ve třídě MotoGP (500 ccm) před Valentinem Rossim nikdo nedokázal.
Rossiho vítězství také zvětšilo jeho náskok na prvním místě celkové klasifikace letošního šampionátu MotoGP, kde má nyní výhodu neuvěřitelných 63. bodů. Návrat Colina Edwardse na pódiové umístění připravil tomuto jezdci výbornou odrazovou pozici před jeho domácím závodem. Oba dva jezdci týmu Gauloises Yamaha jsou také dva jezdci z pětice, která letos bodovala ve třídě MotoGP prozatím ve všech závodech, což má pochopitelně za následek nejen vedení továrny Yamahy v hodnocení výrobců, ale i první místo týmu Gauloises Yamaha v dosavadní klasifikaci Mistrovství světa týmů.
"Vedeme hodnocení výrobců a hodnocení týmů, Valentino je na vrcholu Mistrovství světa a Colin absolvoval v Assenu jeden z nejlepších závodů v této sezóně. Je to výborná situace," připomíná Davide Brivio. "Osobně se těším na Colina během jeho domácího závodu, také rád uvidím Valentina v úplně novém prostředí. Samozřejmě jako vždy budeme připravení, ale jak říkám – cítíme také značný tlak."
Přestože závody MotoGP více jak deset let nenavštívily okruh Laguna Seca, je Colin Edwards jedním z celkem deseti jezdců, kteří na tomto slavném okruhu již závodili. Během posledního roku proběhlo na okruhu Mazda Laguna Seca Raceway mnoho bezpečnostních opatření, které pozměnily především druhou a devátou zatáčku. Jezdci MotoGP budou mít navíc v pátek ráno k dispozici o jednu hodinu delší trénink, který by měl pomoci adaptovat jejich silné stroje k požadavkům zrádné, často pískem „zasypané“ dráhy.
"Další hodina tréninku navíc byla požadovaná jezdci a všichni se shodli, že je to dobrý nápad," vysvětluje šéf továrního týmu Gauloises Yamaha. "Vyjedeme na okruh s našim základním nastavením a během té hodiny navíc budeme pracovat na hledání optimálního doladění našich motocyklů, počínaje převodovkou, ze které bychom chtěli vycházet. Během dvou hodin můžete udělat hodně práce. Doufám, že trend posledních závodů bude pokračovat a náš motocykl bude po vyjetí z boxů opět velmi silný."
Významná událost proběhne v sobotu v době obědu, kdy bude do „Dvorany slávy MotoGP“ uveden americký jezdec minulosti Eddie Lawson, který pro továrnu Yamaha získal v roce 1988 vůbec první vítězství na okruhu Laguna Seca. Lawson bude navíc společně s další hvězdou let minulých, která spojila své umění s továrnou Yamaha, bojovat v závodě SuperCart (motokáry, které jezdí vysoko přes 200 km/h). Touto hvězdou není nikdo jiný než legendární Wayne Rainey.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist