Gábor Talmaci nebo Héctor Faubel?

Od roku 1977, kdy se v Mistrovství světa změnil bodovací systém, se jedenáctkrát stalo, že o titulu Mistra světa třídy 125 ccm rozhodoval až poslední závod sezóny.

Pouze však dvakrát se smál jezdec, který k závodu přijel v pozici dobyvatele, tedy na druhém místě celkové klasifikace. V roce 1985 vedl šampionát Pierpaolo Bianchi o pět bodů před Fausto Gresinim. Gresini také od druhého kola jezdil na čele závodu, ovšem Bianchi si udržoval druhou pozici, která mu měla zajistit světový titul. Okruh Santa Monica v italském Misanu, kde se tehdy konal poslední závod roku, nebyl Bianchinimu souzen a tak zatímco Gresiniho Garelli směřovala nejen za vítězstvím v závodě, ale i za ziskem světového titulu, Bianciho MBA zůstala ve 23. kole stát se ztichlým motorem opřená o svodidla.
Druhý případ, kdy se radoval druhý jezdec celkové klasifikace, je z roku 1990, kdy trojice jezdců japonské Hondy přijela bojovat o korunu na australský Phillip Island. Na čele celkové klasifikace byl před posledním závodem sezóny Stefan Prein, který měl na druhého Lorise Capirossiho náskok sedm bodů. Šanci měl i třetí Hans Spaan, který ztrácel další dva body. V závodě přišel o šanci na titul vedoucí jezdec šampionátu Stefan Prein, kterému vypověděl v sedmém kole poslušnost motocykl. Loris Capirossi pak dojel v závodě vítězně do cíle, a protože Spaan byl až čtvrtý, radoval se Capirossi z titulu Mistra světa, kterým navíc vytvořil dosud platný rekord v podobě nejmladšího světového šampióna celé historie Grand Prix.
Letos je tedy podobná situace. Gabor Talmacsi přijíždí do Valencie na vedoucím místě, na druhého Héctora Faubela má náskok 10 bodů. Pokud Talmacsi skončí na některém z pódiových míst, bude Mistrem světa pro rok 2007. Podívejme se nyní na další z variant, kdy se bude radovat maďarský pilot z prvního místa v celkovém pořadí třídy 125 ccm:
- pokud Faubel vyhraje závod, pak Talmacsi potřebuje skončit na 2. nebo 3. místě
- pokud Faubel skončí na 2. místě, pak Talmacsi potřebuje skončit nejhůře na 5. místě
- pokud Faubel skončí na 3. místě, pak Talmacsi potřebuje skončit nejhůře na 9. místě
- pokud Faubel skončí na 4. místě, pak Talmacsi potřebuje skončit nejhůře na 12. místě
- pokud Faubel skončí na 5. místě, pak Talmacsi potřebuje skončit nejhůře na 14. místě
- pokud Faubel skončí na 6. místě, pak Talmacsi potřebuje získat pouhý jeden bod
- pokud Faubel skončí na horším než 6. místě, pak se Talmacsi stane šampiónem bez ohledu na to, kde skončí v závodě

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist