Dva závody během jediného víkendu nejsou pro MotoGP reálné

Sezona Mistrovství světa silničních motocyklů 2020 je ovlivněna celosvětovou situací spojenou s onemocněním COVID-19 a mimo úvodních závodů tříd Moto2 a Moto3 v Kataru, zatím jen dochází k odkladům termínů jednotlivých velkých cen. Samozřejmě rok má stále jen dvanáct měsíců a tak panují spekulace jakým způsobem Dorna dokáže vměstnat do zbývajících měsíců co nejvíc Grand Prix. Jednou z možností měly být dva závody v jednom víkendu.

Na programu stále zůstává odjet devatenáct Grand Prix, nicméně jaká bude skutečnost, to zatím nikdo nedokáže odhadnout. Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta by chtěl alespoň deset závodů, protože vzhledem k mimořádné situaci, nebude brán zřetel na to, aby pro světový šampionát platilo minimum třinácti Grand Prix. Přesto ani v případě desítky závodů nepanuje všeobecná shoda, jelikož třeba hlasy z Ducati hovoří o tom, kde teď najdete deset zemí, které budou schopny tyto závody uspořádat.

Hodně se spekulovalo o možnosti jet během závodního víkendu MotoGP celkem dvoje závody podobně, jak to mají v mistrovství světa superbiků, ale to Carmelo Ezpeleta, jak uvedl pro španělský Teledeporte (RTVE.es), předem vylučuje. „Tato možnost je nám k ničemu,“ uvedl šéf Dorna Sports. „Promotéři jsou už dnes naprosto přetížení a nebudou platit za dva závody, stejně jako televize.“

Podobně se na víkend s dvěma závody dívá generální ředitel Dorny Manel Arroyo, který tuto variantu nevidí reálně už jen z hlediska technické stránky. „Vůbec o tom nepřemýšlíme. Je to jedna z moha variant, které teď různě kolují, takže je to čirá spekulace, pokud jde o dva závody během jediného víkendu,“ uvedl pro Radio Catalunya.

„Mimoto, současné uspořádání šampionátu, týmů a samotných motorek je navrženo pro pětačtyřicetiminutový nedělní závod. Změna by z technického hlediska nebyla snadná. Samozřejmě by to nebylo zcela nemožné, ale nic by nám to nedalo.“

Pro všechny je teď klíčové znát termín závodu, který umožní pokračovat v sezoně 2020. Jakmile bude zdravotní situace natolik v normálu, že bude docházet k rozmělňování opatření, které jednotlivé vlády stanovily k zamezení šíření nákazy, pak Dorna získá důležitý základ, o který se bude moci v plánovaní změn kalendáře opřít. „Jakmile budeme znát den, kdy můžeme začít, budeme vědět, zda tam bude deset, šestnáct nebo osm závodů. Říct toto číslo dnes by bylo hodně odvážné,“ dodal Manel Arroyo.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist