Do Síně slávy legend MotoGP uvedli Jorge Lorenza

V sobotu proběhl na okruhu v Jerezu slavnostní ceremoniál v němž do Síně slávy legend MotoGP uvedli španělského závodníka a pětinásobného mistra světa Jorge Lorenza. Na okruhu, jehož poslední zatáčka nese jméno Jorge Lorenza, se právě tomuto jezdci dostalo významného ocenění, když se připojil do skupiny slavných jmen – Legend MotoGP.

Na okruhu v Jerezu Jorge Lorenzo debutoval v mistrovství světa v kategorii do 125ccm a od tohoto okamžiku začala jeho cesta za úspěchem. V roce 2005 přestoupil do třídy čtvrtlitrů a v roce 2006 a 2007 oslavil první dva světové tituly. V těchto letech také vyhrál většinu závodů. Od roku 2008 byl jezdcem královské MotoGP a týmovým kolegou Valentina Rossiho.

V roce 2010 Jorge Lorenzo vyhrál první titul v královské kubatuře, což následně zopakoval v letech 2012 a 2015. Od roku 2017 závodil s Ducati a v roce 2019 s Hondou, kde také ve stejném roce uzavřel svoji závodní kariéru. Během své kariéry vyhrál 68 závodů a celkem 125 krát stál na stupních vítězů.

„Před dvaceti lety jsme tu přijeli, abych zde debutoval. V pátek mi bylo ještě čtrnáct, takže jsem vzal skútr a jel se podívat do pár zatáček,“ zavzpomínal Jorge Lorenzo. „Tam jsem viděl jezdit takové borce jako Cecchinello, Ueda, Vincent, Pedrosa, Poggiali … . Pro mě to byli hrdinové. Viděl jsem je jezdit tak tvrdě a agresivně, že jsem si v duchu říkal, zda jednou také tak pojedu.“

„Nyní se mi dostalo cti být Legendou MotoGP díky Dorně a Carmelovi, jenž se vůči mně vždy chovali dobře a to znamená ještě víc než šampionáty, které jsem vyhrál, protože Legendy MotoGP jsou skvělí šampioni, ale ne všichni šampioni můžou být Legendami. Proto jsem nesmírně hrdý na to, že jsem součástí této úžasné skupiny velkých jmen. Mám obrovské štěstí a jsem nesmírně vděčný, že mám díky MotoGP takový život jaký mám.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist