Devátá GP sezony – Velká cena Německa

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 – Sachsenring, Německo

Rekord okruhu – Julian Simón (2013) – 1'24,809
Nejrychlejší kolo – Jordi Torres (2013) – 1'24,634
Kvalifikační rekord – Xavier Simeón (2013) – 1'24,665
Maximální rychlost – Mika Kallio (2014) – 254 Km/h

Délka závodu Moto2 - 29 kol (106,5 km)

Velká cena Německa Moto2 2014:
Stupně vítězů – 1.Aegerter (Suter), 2.Kallio (Kalex), 3.Corsi (Kalex)
Pole position – Dominique Aegerter (Technomag carXpert) – 1'24,71 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Mika Kallio (Marc VDS Racing) – 1'24,902 sekundy

Pouze dva jezdci zatím překročili hranici sta bodů – Johann Zarco (Ajo Motorsport) a Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing). Francouz Johann Zarco má skvělý první půlrok. Až na Katar se pravidelně umisťuje na stupních vítězů a to jsou důležité body, kterými si dláždí cestu k celkovému vítězství. Jeho náskok na druhého Rabata představuje pětačtyřicet bodů, což je skutečně solidní výhoda a pro jezdce Zarcova kalibru by ani nemuselo být těžké, dovést své snažení do úspěšného konce. První polovinu sezony by Francouz rád uzavřel znovu výsledkem v Top3, ale snadné to mít nebude, protože německá dráha mu až tolik nesedí, alespoň co se týče výsledků jeho snažení v Moto2. V roce 2012 a 2013 byl v Německu jedenáctý, loni závod vůbec nedokončil. Letos je ale Zarco v týmu Aki Aja a to je pro Francouze zásadní změna, která mu může přinést i jeho první vítězství v Německu. Zarco je nyní s třemi vítězstvími v jedné sezoně střední kubatury teprve čtvrtým Francouzem, jemuž se to podařilo - Christian Sarron (1984), Olivier Jacque (2000) a Randy de Puniet (2003). Pokud vyhraje v Německu, bude prním Francouzem, který vyhrál v jednom roce čtyři závody střední kubatury.

Druhý Esteve Rabat postupně stahuje manko, jemuž Zarco hned v úvodu sezony nadělil. Španěl v mimoevropských kláních nasbíral jen sedmnáct bodů, od prvního závodu v Evropě již pravidelně boduje umístěními na stupních vítězů s dvěma třetími, dvěma druhými místy a jedním vítězstvím. Základem je porážet Zarca a to teď Španěl nebude mít snadné, protože si při tréninku zlomil pravou klíční kost, musel na operaci a do víkendu sice nastoupí, ale rozhodně to nebude ve stoprocentní kondici. To je pro Rabata určitě velká rána, na druhou stranu také velké štěstí, že se to nestalo před sérií evropských závodů, ale v době, kdy už všichni netrpělivě očekávají krátkou letní přestávku. Tu stejně jako řada dalších jezdců šampionátu maximálně využije k regeneraci sil a léčbě zranění.

S šestadevadesáti body je na třetím místě Sam Lowes (Speed Up Racing) jemuž se po sérii tří čtvrtých míst v Assenu konečně podařilo zajet na stupně vítězů. Body z Kataru a Jerezu Britovi chybí, ale musí se s tím vypořádat a snažit se dostat co nejblíž Rabatovi, na něhož teď ztrácí osmnáct bodů. Společně s týmem intenzivně pracují na zlepšeních a pro závod v Německu by měl dostat nový rám Speed Up. Pokud mu nová aktualizace podvozku sedne, může tím získat potřebné desetiny, které mu teď v soubojích s Rabatem a Zarcem chyběly. Navíc si potřebuje třetí místo především upevnit, protože výhoda na Thomasa Lüthiho (Derendinger Racing Interwetten) není nějak zvlášť vysoká, činí sedm bodů.

Nejvýše postaveným německým závodníkem je v průběžném hodnocení šestý Jonas Folger (AGR Team), jehož výkony jsou tak trochu jak na houpačce. Na kontě má dvoje vítězství z Kataru a Jerezu, ale také jen pětadvacet bodů z dalších šesti závodů. Dalším Němcem je čtrnáctý Sandro Cortese (Dynavolt Intact GP), který bude mít rovněž velké ambice zajet dobrý závod před domácím publikem a třetím v pořadí je dvacátý Marcel Schrötter (Tech 3). Jezdec Mistralu nebodoval v posledních třech kláních, což by rozhodně rád změnil právě na domácí půdě.

Mistrovství světa – Moto2:

1 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 159 bodů
2 - Tito RABAT - SPA - Kalex - 114
3 - Sam LOWES - GBR - Speed Up - 96
4 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 89
5 - Alex RINS - SPA - Kalex - 87
6 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 75
7 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 62
8 - Xavier SIMEON - BEL - Kalex - 59
9 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 43
10 - Julian SIMON - SPA - Speed Up - 40
11 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 37
12 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 36
13 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 34
14 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 30
15 - Alex MARQUEZ - SPA - Kalex - 30
16 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Kalex - 29
17 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 23
18 - Simone CORSI - ITA - Kalex - 22
19 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 17
20 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - 12
21 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 10
22 - Axel PONS - SPA - Kalex - 8
23 - Louis ROSSI - FRA - Tech 3 - 7
24 - Azlan SHAH - MAL - Kalex - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist